A házi berkenye az idei év fája – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

A házi berkenye az idei év fája

Megjelent: Itthon Otthon van, 2013. február
A házi berkenyét választotta az év fafajának az Országos Erdészeti Egyesület. Az idén 18. alkalommal megtartott voksoláson a győztes növény hasznos termése mellett narancssárgás-pirosas őszi lombjával esztétikai értéket is képvisel.

A középhegységek melegebb, déli oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén előforduló fafaj szeptemberben érő termését évezredek óta fogyasztja az ember. Felhasználása Európában reneszánszát éli, nálunk leginkább a terméséből főzhető pálinka ismert.
A házi berkenyét már az 1055-ben kelt tihanyi alapítólevél is említi. A későbbi századok okleveleiben szintén rendszeresen feltűnik, mint a magyar vidék egykor meghatározó fafajtája. A faj egyedei akár ötszáz éves kort is megélhetnek. Természetes viszonyok között a középhegységi cseres-tölgyesek és melegkedvelő tölgyesekben lassan nő, s a 25–30 méteres magasságot is elérheti.
A házi berkenye hazai viszonyok között húszéves kora körül hozza első terméseit. A fafaj mindezek ellenére elterjedt a Kárpát-medencében, jellemzően azokon a vidékeken, amelyek szőlő és mandula termesztésére is alkalmasak.
www.azevfaja.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum