„Szeretünk a természetben lenni” – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

„Szeretünk a természetben lenni”

Esténként a színházban kikapcsolódom…

Megjelent: Itthon Otthon van, 2013. április
– Míg mások városból járnak falura nyaralni, velem ez fordítva történt, Szencről – ez egy kis fürdőváros Szlovákiában húsz kilométerre Pozsonytól – Budapestre utaztunk és itt töltöttem a nyarakat gyerekkoromban. Vonzó és érdekes volt számomra a nagyváros, elég jól meg is ismertem, aminek nagy hasznát vettem, amikor ideköltöztem… Holecskó Orsolyával, a Magyar Színház művészével a Városligetben egy padon beszélgettünk. Csupán véletlen, hogy gyerekkorában ez is a kedvenc helyei közé tartozott…

Mint ahogy a Budai Vár, a Vidámpark, a Gyermekvasút, az Állatkert… A törékeny, gyönyörű fiatal színésznőt hiába is keresnénk, nem mosolyog ránk hetente a bulvárlapok címlapjáról, az interneten is csak a szakmai pályája állomásairól olvashatunk, nincs róla személyes, privát információ. – Nem vagyok „közszereplő” – mondta, és talán nem is vágyik a celebszerepre.  Sokoldalú, sokat foglalkoztatott, „befutott” színésznő, jelenleg több darabban is látható. Játszik végzet asszonyát Füst Milán: Catullusában Clodia szerepében, csábító fiatal lányt Háy János: Háromszögek című darabjában, énekel, táncol musicalekben, mesedarabok gyerekfiguráit alakítja, de visszatérő szereplője a Hacktion című tévésorozatnak, fellép Cseh Tamás-dalokkal és több színházban – Víg, Madách, Operett – vendégként is. Főszerep számára az anyaság is, míg beszélgetünk, két és fél éves kisfia – szintén színész – apukájával a liget fái között szaladgál.
– A szüleim véletlen találkozásának köszönhetően Szlovákiában születtem. Jugoszláviában egy nyáron egymásba szeretett a szlovákiai magyar lány és a szabolcsi parasztfiú – mesélte a romantikus történetet –, s mivel anyukám Szencen örökölt egy házat, ez döntött, hogy ott fognak élni, pedig apukám nem is beszélt szlovákul. Kétéves voltam, amikor végre kiöltözhetett, addig ingáztunk ide-oda, hogy találkozni tudjunk. Öcsémmel együtt ott nevelkedtünk, Pozsonyban jártam középiskolába. Már akkor szerettem énekelni, táncolni, szerepelni, de nem készültem kifejezetten színésznőnek. Váratlan ötlet volt, hogy beadtam a jelentkezésemet Gór Nagy Mária Színitanodájába, ahová simán felvettek és egy év múlva – elsőre – a Színművészeti Egyetemre is. Zenés osztályba jártam, többek között Nagy Sándorral, Dolhai Attilával, Peller Annával, Tompos Kátyával. Jó csapat volt, minden évben elmentünk például  Fényeslitkére, Nagy Sanyi szülőfalujába, ahol koncertet adtunk. Nagyon szerettük. Jó volt néha kimozdulni az egyetem falai közül.
Holecskó Orsolya 2004-ben végzett és a következő évben már a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban debütált. 
– Négy évig tartott, nagyon sok lehetőséget kaptam, fantasztikus darabokban, nagyon jó előadásokban vehettem részt. De valójában nem sok időt töltöttem a városban, mert közben játszottam a József Attila Színházban, a Spinóza Házban, filmet is forgattam Kapitány Ivánnal, így tulajdonképpen csak a próbák és az előadások idejét töltöttem ott. Ugyanakkor a zalai vidék nagyon is megragadott és közel áll hozzám. Nem messze például az Őrség egyszerűen gyönyörű. Véletlenül keveredtünk oda, előadásunk volt a környéken és bementünk Őriszentpéterre. Csak ámultam, hogy a házak körül nincs kerítés, legfeljebb sövények választják el egymástól a portákat. Zalaszentgrót a másik kedvenc helyem, illetve már mondhatom, hogy helyünk, mert tavaly már gyerekestől mentünk – és az idén is így lesz – június végén a Zalavölgyi Kultúr Tivornya című rendezvényre. Nem idegen tőlem a munka és kikapcsolódás egészséges ötvözete, sőt színészként sem úgy érzem, hogy én esténként hú, de keményen dolgozom. Tulajdonképpen esténként elmegyek otthonról a színházba  kikapcsolódni. Szerencsésnek érzem magam, hogy színésznő vagyok és ezt megtehetem.
Az idén viszont úgy alakult, hogy a művésznő a színházi évadot követően a nyarat főként családi és baráti körben tölti, bár „pihenésképpen” közben is vállalt néhány fellépést.
– Ezek egy-egy esti alkalmat vagy egy napot jelentenek, mint például a Hacktion forgatása. Nem kívánnak különösebb próbafolyamatot, így valóban szinte az egész nyáron szabadon jövünk-megyünk, együtt lehetünk a családdal, a barátokkal, nagy társasági életet élhetünk. Nagyon szeretünk vidéken, a természetben lenni. Zalaszentgrótról Keszthely felé vesszük az irányt, ahol szintén vannak barátaink, később megyünk Tihanyba is. Az idén két hetet, de lehet, hogy többet is a Balatonnál töltünk, a párom ugyanis vitorlázik. Itt az alkalom, hogy behozzam a lemaradást, tizenhét éves koromig ugyanis nem láttam a Balatont. Először a szüleimmel egy horvátországi nyaralásból hazafelé álltunk meg néhány napra. Azóta viszont imádom. Tavaly már a kisfiúnk is vitorlázott velünk három napot, jól bírta, így az idén talán több lesz belőle. Emellett a Duna holtágában is – Ráckevén van egy nyaralónk – szintén lehet vitorlázni.
S ezzel még nincs vége az idei programoknak. Óbánya ebben az évben sem maradhat ki! A szinte ismeretlen baranyai apró zsákfalu alpesi feelingjével ugyancsak a művészpár kedvenc pihenőhelyei közé tartozik. Faház az erdőben, ahol forrásvízzel mosdanak, este pedig a legmelegebb nyárban is úgy lehűl a levegő, hogy be kell gyújtani a kandallóba…
– Egy barátunké a csodálatos ház, ahová szintén baráti társasággal megyünk. Természetesen a kisfiúnk is velünk jön. Ilyenkor egyébként is szinte mindenhová visszük magunkkal. Szerencsére az év többi részében, a hétköznapokban a nagyszülőkre mindenben számíthatunk, hiszen előfordul, hogy egy héten több este is mindketten játszunk. Nyáron viszont az a legfontosabb, hogy minél többet együtt legyünk.

Osváth Sarolta


Holecskó Orsolya 1981-ben született, 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2005-től a Hevesi Sándor Színház, 2010-től a Magyar Színház társulatának tagja. Játszott a Madách Színház, a Vígszínház, a Pesti Színház, a József Attila Színház, a Spinoza Ház és a Vidám Színpad előadásaiban. Filmjei: Kútfejek (2006), Régimódi történet (2007), Irodalom (2008).


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum