A vulkánok titkai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

A vulkánok titkai

Megnyílt a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Megjelent: Itthon Otthon van, 2013. április
A látogató elindul a torony aljából, és különböző kalandokon át jut el az épület tetejére, ahonnan kilátás nyílik a Ság-hegyre. A fölfelé vezető úton a termekben megjelenő anyagok megismerésével egyidejűleg azt az utat is bejárja, amelyet a föld mélyéről feltörő láva – mondta el Földes László Ybl-díjas építész, a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontnak egyik tervezője a Nyugat-Dunántúl legújabb attrakciójának megnyitása alkalmából.

M
áris felírhatjuk a felkeresendő helyek listájára a Vas megyei kisvárost, Celldömölköt, amely mostantól valószínűleg nemcsak a hazai, hanem a világ turisztikai térképére is felkerül. Igazi felfedezést, különös kalandot ígér a nemrég elkészült vulkánpark és látogatóközpont, amely az egészen sajátos ökoszisztémával rendelkező, csaknem háromszáz méter magas, vulkanikus eredetű Ság-hegy lábánál épült meg. A hegy jellegzetessége a korábbi bányászati tevékenység nyomán keletkezett látványos „kráter”. Az évmilliókkal ezelőtti vulkáni tevékenység nyomait, valamint a környék különleges növény- és állatvilágát a park tanösvényének végigjárásával ismerhetjük meg. A Kemenes Vulkánpark központi épülete, a több mint kilencszáz négyzetméteres, többszintes, vasbeton kockába helyezett látogatóközpont kiállítóterei a vulkanizmus, a vulkánok működésének különböző aspektusain vezetik végig a látogatót,  bemutatva azt is, hogy a vulkáni tevékenység következtében miként változott a terület a földtörténeti korokban. Érdekes részleteket tudhatunk meg a vulkánokról, mint az emberiség ősi félelemforrásairól is.
A látogatóközpont fogadószintjén interaktív eszközök, vulkánok kivetített képei és a legnagyobb ismert vulkánkitörések falra montírozott adatait ábrázoló hatalmas grafikon fogadja a látogatókat. A gyerekcsoportok számára itt külön foglalkoztatótermet alakítottak ki, ahol az iskolások mini földrengéseket, gejzírkitörést vagy vulkánikúp-képződést is szimulálhatnak, és tárgyakon, eszközökön keresztül ismerkedhetnek a vulkánok működésével. Az érdeklődőket igazi felfedezés, kreatív utazás is várja, amelynek során akár Holdra szálló programot irányíthatnak vagy mozizhatnak a filmvetítőben.
Egy teremben a vulkanizmus különböző képződményei, kövek, kristályok, bazaltorgonák láthatók. Különleges terepasztalon a dél-olaszországi Etna reprezentál egy tipikus, ma is aktív vulkánt. A kiállítás egyik különlegessége hogy a domborzati makettet kiegészítő részletes adatokat az olasz Etna-kutatóktól kapták meg. Egy másik terem a világűr vulkanizmusába nyújt betekintést a Naprendszer bolygóinak változatos formájú és elképesztő léptékű vulkáni kúpjairól készült felvételekkel. Kiemelt helyet kap a Jupiter egyik holdja, az Ió, amely régóta foglalkoztatja a tudósokat. A lávafolyások szimulációja és a lávafelszínek különlegességei rajzolódnak ki egy újabb kiállítótérben. A projekt szakmai vezetője Karátson Dávid földrajztudós,  aki komoly kutatási anyagot állított össze a látogatók számára. Egy képernyőn lávaszimuláció látható, amely a vulkánok környékén élők számára teszi előre jelezhetővé a lávafolyam megindulása jelentette kockázatot. A kiállítóház belsejében fölfelé vezető út végéhez közeledve a vulkánok gyilkos hatásainak ellenpontjaként – a borászattól a gyógyfürdőkig – a vulkanizmus pozitívumait is felvázolják. A legfölső szinten kapott helyet a Kárpátok vulkanizmusa. Ezen belül a kiállítás külön foglalkozik a Duna-kanyarral és a Balaton-felvidékkel. A Ság-hegyre tekintő utolsó teremben pedig Eötvös Lorándról, a torziós inga feltalálójáról emlékeznek meg, a tudós ugyanis 1891-ben a Ság-hegyen végezte kísérleteit gravitációs méréseihez.

 

A kiállítóház Celldömölk nagyszabású vulkánprojektjének része: a Vas megyei városban már működik egy termálvizes vulkánfürdő, és szállodát is terveznek a várhatóan megnövekvő vendégforgalomra számítva.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum