ItthonOtthonVan.hu

Ma 2014. május 16., péntek, Mózes napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Lazító, frissítő fürdőzés

Nincs új a nap alatt...

Megjelent: Itthon Otthon van, 2014. május
Megmártózni a hűvös habokban, vagy elmerülni egy kád illatos, forró vízben, hőségben zuhany alá állni, nyári éjszakán úszni a holdfényben... Ritka az az ember, aki ne szeretne fürödni. A fürdőzés kultúrája napjainkban újabb reneszánszát éli.

A fürdés, a tisztálkodás szokása valószínűleg egyidős az emberiséggel, bár például a középkorban – különböző okok miatt – hosszú évszázadokra visszaszorult a kultusza. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy a rituális fürdők már az ókorban is fontos szerepet játszottak, és nemcsak a lelki, hanem a testi megtisztulás miatt is. Sőt az ókori keleten az asszírok és a babiloniak a fürdőket gyógyászati célra is használták már. A zsidó hagyományban a Talmud részletesen szabályozza a rituális fürdést mind a férfiak, mind a nők számára: a tisztító fürdő vallásos cselekedetnek számít. Ismert, hogy az ókori görögöknél a testkultusz, s ezzel együtt a személyes higiéné is milyen kiemelt fontosságot kapott. Ahol sportoltak, ott nyilvános fürdőket, zuhanyzókat is építettek. Ugyanakkor a görög mitológia a vizet transzcendentális erővel is felruházta, s Aszklepiosznak, a gyógyítás istenének papjai (aszklepidák) a gyógyforrások és a gyógyító barlangok melletti szentélyeikben a vízzel gyógyítottak.
A rómaiak pedig szinte már tökélyre vitték a görögök fejlett fürdőkultúráját. Tulajdonképpen egy római therme (közfürdő) nagyon sokban elődje a mai wellnessfürdőknek. A therme-ben ugyanúgy voltak öltözők, fürdővizes termek, szaunák, olajozók, szőrtelenítő helyiségek, masszírozók, mint ma, sőt mi több, könyvtárak, olvasószobák és társalgók is rendelkezésre álltak. A tepidáriumban meleg fürdőt vehettek a vendégek, a caldarium forró fürdő, a laconium száraz meleg légfürdőhelyiség, a frigidarium hideg levegőjű terem volt (2–8 °C), a hideg vizes merülőmedencében kipihenték a fürdőzés fáradalmait. Ugye ismerősek a latin elnevezések? Róma legnagyobb közfürdőjében egyébként (Caracalla therme – látogatható műemlék) egyszerre 1500-an fürödhettek.
Hétköznapi tapasztalatból is tudjuk, egy frissítő fürdő csodákra képes. Nem véletlen, hogy a gyógyfürdők, wellnesscentrumok népszerűsége egyre nagyobb. Tisztában vagyunk vele, hogy a víz önmagában is jótékony hatással van ránk, befolyásolja szervezetünk működését. A közönséges vízzel történő kezeléseket hidroterápiának nevezi a tudomány. A víz hat a vérkeringésre, befolyásolja az anyagcserét, a hőháztartást, a légzésünket. A nehezen mozgó emberek számára a fürdés különösen jó alkalom a megmerevedett tagjaik edzésére, a víz felhajtó ereje tehermentesíti a gerincet és az ízületeket. A 35–38 fokos meleg víz oldja a feszültséget, enyhíti a fáradtságot, hatására a bőr vérellátása növekszik, csökken a vérnyomás és az anyagcsere, izzadás alakul ki.
Jó tanács: általában húsz percnél tovább ne üldögéljünk meleg vízben, mivel szapora szívverést okozhat. A hideg víz ennek az ellenkezője: összehúzza az ereket, növeli a vérnyomást és az anyagcserét. A hidroterápia része a szauna, a forró kádfürdő, az ülő- és lábfürdő, az ivókúra, a tengervíz-terápia és a vízsugármasszázs is.
A balneoterápia a gyógyvizek gyógyászati célú alkalmazása, ide tartozik minden gyógyvízzel és termálvízzel történő kezelés, amelyek során nemcsak a víz fizikai, hanem kémiai és radiológiai tulajdonságait is felhasználják. Balneoterápia magától értetődően a gyógyvizek közelében alakult ki. Jótékony hatású a mozgásszervi elváltozásokra, a reumatikus, ízületi, gyulladásos megbetegedésekre, nőgyógyászati betegségekre, műtét, illetve törések utáni lábadozásnál és még számos egyéb betegségnél.
Az sem mellékes egyébként, hogy a gyógyvíz és általában minden víz a pszichénkre is pozitív hatást gyakorol. Ezért megyünk szívesen vízpartra, folyó, tó vagy tenger mellé kikapcsolódni. Korunk mai divatja, a wellness is erre épít. A cél a test-lélek-szellem harmóniája, a kiegyensúlyozottság. A wellnesscentrumok ma már személyre szabott programokkal szolgálják ki a vendégeket. Élményfürdők, vízi aerobic, jóga, szauna, pezsgőfürdők, víz alatti masszázs, egészséges táplálékok, gyógynövény-kiegészítők, a lista szinte végtelen... Ha van egy kis szabadidőnk, és a pénztárcánk is bírja, keressük fel a gyógy- vagy élményfürdők valamelyikét. Nem fogjuk megbánni!

Házi wellness
Pezsgőtablettákkal igazi pezsgőfürdőt készíthetünk. Néhány perc elteltével a tabletta feloldódik, a hab eltűnik és a víz teljesen tisztává válik. A „tengeri fürdőzés” hívei aromákkal illatosított szíves fürdősókkal varázsolhatnak maguknak tengeri hangulatot. Langyos vízbe szórjunk kétmaréknyi sót, fürdés után puha frottírköpenybe burkolózva pihenjünk pár percet. A sót mindig gondosan öblítsük le a bőrünkről. Az olajos fürdők lazító, nyugtató hatásúak. Az aromás olajok nem habzanak, de kellemesen illatoznak, és a száraz bőrt finom filmréteggel vonják be. Fürdés után ne mossuk le magunkról, így nem kell testápoló.

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2014 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum