Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai lehetőségei – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. június 19., kedd, Gyárfás napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai lehetőségei

Megjelent: Itthon Otthon van, 2014. április
Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy lehetőségeket rejt magában, de lényeges változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy valóban sok vendéget vonzó turisztikai célponttá válhasson. Lényegében erre az eredményre jutottak azzal a három hónap alatt készült vizsgálódással, amely a térség fejlesztési lehetőségeit elemezte.

A régiónak sok vonzó helyszíne van, de változó szemléletre, összehangolt, a turisták igényeit figyelembe vevő ajánlatokra lenne szükség. Nem is kellenének mindehhez költséges beruházások, gyakran apró változtatások – például jó tájékoztatás, összehangolt nyitvatartási idők, egymást erősítő programok – is már növelhetnék a látogatók számát.

A javaslatok között szerepeltek például a történelmi emléktúrák. Ezekhez kiváló kiindulópontot kínál Sárospatak a Rákóczi-várral, amelynek bejáráshoz legalább két órára van szükség. A késő reneszánsz korát idéző vár különleges múltját őrzik a szépen felújított termek, a Vörös-torony, amely nevét – állítólag – a tetőszerkezetét alkotó vörös fenyőről kapta. A Magyar Nemzeti Múzeum kezelésében lévő várban 17. századi bútorok vannak, s a kor különlegesen drága, kézzel festett csempéi díszítik a fejedelem szobáját. Itt van az a terem is, ahol II. Rákóczi Ferenc tartotta azt az utolsó országgyűlést 1708-ban, amelyen a jobbágyfelszabadításról is döntöttek.

A város múltjához tartozik Árpád-házi Szent Erzsébet, aki itt született 1207-ben, s akire utcák, szobrok emlékeztetnek ma is. A háromhajós bazilikában őrzik a szent ereklyéit. Ez a múlt a vallási turizmus fejlesztésére is alkalmat ad. Monokon Orbán pápa ereklyéje vonzhatná a hívőket. Itt  Kossuth emléke is alkalmat adhatna a turizmus fejlődésének.

Nagy lehetőséget látnak a vártúrák, a gasztronómiai és a bortúrák fejlesztésében is. Mindehhez olyan érdekes programokat lehetne kapcsolni, mint a tokaji pincék bevonásával hordókészítő és -gurító verseny, sommelierek versenye, vagy családi szőlőpréselő versenyek szervezése. De az is hasznos lenne, ha száműznék a tokaji pincékből a műanyag poharakat és -flakonokat.

A Szerencsi Cukorgyár már régen nem működik, de a csokoládégyártás hagyományai még mindig élnek. Most egy családi vállalkozás műveli, és egy múzeum őrzi tovább az emlékét. Ez további nagy lehetőségeket rejthet magában. Rudabányán a vasércbánya-múzeum vonzhatna érdeklődőket.

Különlegességnek számít Miskolcon a Pannon-tenger Múzeum, és Edelényben az ország egyik látványos kastélya, a nemrégiben felújított, kora barokk L’Hullier-Coburg-kastély. 

A természet barátainak a Megyer-hegyi tengerszem megtekintése lehetne vonzó helyszín, csakhogy most még legfeljebb terepjáróval lehet megközelíteni. A Végardói fürdő 38 Celsius-fokos, gyógyhatású vizével és öthektáros parkjával évente 200 ezer vendéget vonz.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum