Kirándulások a Kis-Balatonnál – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2022. augusztus 12., péntek, Klára napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Kirándulások a Kis-Balatonnál

Fekete István nyomában

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2004. június

A felkelő nap sugarai alig érintik meg a Kis-Balaton víztükrét, azonnal minden felébred: kormoránok, kócsagok, kanalas gémek élnek, udvarolnak és költenek itt e madárparadicsomban. A 15 ezer hektáron elterülő természetvédelmi terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része és Európában egyedülálló flórával és faunával büszkélkedhet.


A nagy kiterjedésű, összefüggő vizes élőhely Európában is páratlan értéket képvisel, több mint 200 itt költő madárfaj mellett számos olyan állat- és növényfaj látható a Kis-Balatonnál, amely máshol ritkaságnak számít. A nagykócsag, a szárcsa, a nádi rigó mellett a vidra, a nyuszt és a hermelin is jól ismert lakója a vidéknek. Az itt élő 41 szitakötőfaj közül 13 védett rovar. A táj szívesen mesél múltjáról. Környékbeli mondák, legendák őrzik Nád Jancsi betyár emlékét, akit a Fenéki csárdánál - amelyet az utazók, de a menekülő betyárok is szívesen látogattak - csak hat pandúrnak sikerült puskavégre kapni. A balatoni híd, melyről népdal is szól, nem legenda, hanem tény. A Fenékpuszta és Balatonszentgyörgy között álló hidat gróf Festetics László 1839-ben építtette, ugyanis az 1830-as években olyan aszály volt a Balatonnál, hogy a két falu között csaknem száraz lábbal lehetett átkelni. Számos kis-balatoni történetet mesélt Fekete István ifjúsági regényíró is, akinek emlékháza a Diás-szigeten áll. A csak szakmai kísérővel látogatható emlékhelyen az író berendezett dolgozószobájába leshetnek be.

A millennium évében Zalavár-Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton-ház, amely a Kis-Balaton természeti értékeit, valamint a térség történeti és néprajzi vonatkozásait mutatja be. Nem messze a Várszigettől, az úton tábla jelzi az egykori récéskúti bazilika helyét. A hajdani szigeten 11. századi, háromhajós, félköríves bazilika alapfalai láthatók, amely ma műemlék. Horgászok paradicsoma a Zalavárról a Kis-Balatonon átvezető úton a Kis-Balaton töltése.

Balatonmagyaród határában a szabadon látogatható Kányavári-sziget segít betekintést nyerni a Kis-Balaton élővilágába, a mocsárvilág hangulatába. Az itt található két kilátóról távcső és egy kis szerencse segítségével bárki meglesheti a madárvilág nyüzsgő életét. A sziget kiemelkedő szépségű tájképi látnivaló, melynek bejárata egy különleges látványt nyújtó fahíd.

Balatonszentgyörgy nevezetessége a Csillagvár, amit eredetileg török kori végvárnak tartottak, de később kiderült, hogy Festetics Tasziló erdészháznak építtette 1820 -23 között. E tévedéstől függetlenül a szobákban a végvári vitézek mindennapjait bemutató tárgyak, edények, képek, harci eszközök láthatók. Maga a Csillagvár nagyon érdekes épület és mindenképpen megér egy kirándulást - akár kerékpárral is érdemes ellátogatni oda.

Ha a Balaton fővárosa Keszthely, akkor Vörs - hivatalosan is - a Kis-Balaton fővárosa. A Balatonszentgyörgytől mintegy 5 km-re fekvő település télen-nyáron kínál látnivalót. A Tűzoltó Múzeum mellett álló védett műemlék cölöpházak az egykori mocsaras terület építkezési szokásainak emlékét őrzik, karácsony előtt itt készül a legnagyobb hazai betlehem.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2022 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum