A régi ünnepi népszokások, hagyományok ma is élnek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2021. szeptember 24., péntek, Gellért napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

A régi ünnepi népszokások, hagyományok ma is élnek

Városi szilveszteri forgatagok

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2005. november

Az év utolsó hónapja az Észak-Alföldön is természetesen az ünnepvárás jegyében telik, az irodalom- vagy zenebarátok sem maradnak tartalmas programok nélkül. A régi ünnepi hagyományokat máig sok közösségben ápolják, aminek ékes bizonyítékát adja a december 11-én ötödik alkalommal megrendezendő nyíracsádi betlehemes találkozó, amelyen az újévköszöntő kántálás szokása is megelevenedik.


Aki tanácstalan, hogy mivel is lepje meg szeretteit a szentestén, számtalan karácsonyi vásáron találhat szebbnél szebb kézműves portékákat. December 3–4-én a Szolnoki Galériában első alkalommal rendeznek az egész megye kézműves hagyományait felvonultató adventi vásárt. A debreceni Tímárházban egész hónapban egy gyertyakészítő mester vásárral egybekötött kiállítása lesz látható.

 

Aki pedig elég késztetést érez, hogy a hozzá közel álló személyeket saját készítésű ajándékkal lepje meg, Debrecen közösségi házaiban több alkalommal is megteheti, a kézműves foglalkozásokat általában kulturális műsorok, kiállítások egészítik ki. Az Apolló mozi az adventi vasárnapokon egész napos ünnepváró programot kínál kicsiknek és nagyoknak.

A szilvesztert több városban is nagyszabású programokkal ünneplik, sőt a nyíregyházi közönség 30-án a Kossuth téren fergeteges könnyűzenei előszilveszteren „melegíthet” a nagy napra. Debrecenben két napig tart a mulatság: 30-án ingyenes koncertek lesznek a Kossuth téren, másnap délben szilveszteri futóversenyt tartanak, este a Nagytemplom előtt várják a közönséget.

A decemberi ünnepekhez kapcsolódó programok mellett természetesen számos egyéb kulturális rendezvényre is sor kerül. A Debreceni Egyetem főépületének dísz-udvara lesz a helyszíne a II. debreceni könyvszemlének december 8–10. között, amelyen az ország minden részéből érkező kiadók mutatják be legújabb könyveiket. A standokon természetesen dedikálásra is lesz lehetőség. December 8-án nyílik a Szolnok Galériában a január végéig tartó XI. szolnoki képzőművészeti triennálé, a debreceni Medgyesy Ferenc Emlékmúzeumban egész hónapban látható az Őszi Szalon, Hajdú-Bihar és Bihar megyék közös képzőművészeti kiállítása.

 

Az év utolsó hónapja a zenebarátok számára valóságos svéd-asztalt ígér. Debrecenben folytatódnak a hangversenysorozatok, december 4-én a japán Sonus ütőegyüttes, december 11-én az Irish Dance Experience Show vendégszerepel a városban. Mezőtúron december 3-án rendezik meg a gyermek- és ifjúsági citerazenekarok VIII. túti találkozóját, december 15-én pedig Érdi Tamás ad koncertet.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2021 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum