Tatai vadlúdsokadalom – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. június 19., kedd, Gyárfás napja van.

Rovatok

Régiók

Tatai vadlúdsokadalom

Országos madármegfigyelő verseny

Megjelent: Itthon Otthon van, 2014. október
A természet kedvelőinek minden évben igazi ünnep a tatai vadlúdsokadalom, amelyet azok számára ajánlunk november 28–29-én, akik nem hangos mulatságra, szórakoztató fesztiválra, hanem csendes szemlélődésre vágynak. Akik nem sajnálják a fáradságot, hogy elmenjenek és személyesen átéljék egy modern város igényes kultúrájának és a messzi földről érkező madarak találkozásának megható pillanatait.

A vadludak távoli északi költőterületeikről ősszel a Kárpát-medencébe érkeznek, hogy a hideg téli hónapokat melegebb éghajlaton töltsék. A madarak  évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavat választották ki pihenőhelyül, itt alakították ki téli szálláshelyüket, ahonnét februárban–márciusban visszaindulnak Skandináviába, Szibériába költeni. A tatai tavak, köztük az Öreg-tó immár 25 éve Ramsari-terület, azaz az egyik legrangosabb nemzetközi egyezménnyel védett madárpihenőhely. A vadludak tízezrével érkeznek minden év novemberében, s ennek megünneplésére szervezik a városban a kétnapos természetvédelmi ünnepet. Nem mindennapi esemény ez, hiszen nincs még egy olyan természetvédelmi terület, amelyet egy lüktető, modern város vesz körül. Tata egyébként a „vizek városa” jelzőt viseli, mivel itt található Magyarország legjelentősebb vízi vára, és ahol az ünnepi események díszleteit gondosan ápolt történelmi emlékek, a barokk építészet megannyi műemlékének sokasága adja.
Az idei, immár XIV. Tatai vadlúdsokadalom gazdag programját az idén negyvenéves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportja, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezi. A rendezvény díszvendége a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága lesz. A programok közül kiemelkedik az egész napos országos madármegfigyelő verseny, amelyet felnőtt és ifjúsági kategóriában indítanak a Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő toronyból. Akik a madarak reggeli kirepülését látni akarják, korán kell kelniük, reggel hét órától már kivetítőkön élvezhetik a látványt, amihez neves ornitológusok fűznek kommentárokat. Este pedig gyönyörködhetnek abban, ahogy a ludak behúznak a szálláshelyükre. Izgalmasnak ígérkezik a körkapcsolás a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekre: Bihar, Dinnyési Fertő, Fertő tó, Kardos-kút, szegedi Fehér-tó, Csaj-tó, Kis-Balaton, Hortobágy, Tisza-tó, Zámoly, Rétszilas. Lesznek külön programok a gyerekeknek, érdekes hagyományőrző játékokkal, mesemondással. A felnőtteknek szóló programok több helyszínen zajlanak, a nagy rendezvénysátorban, az Öreg-tavi Ökoturisztikai Központban és az Öreg-tó Club Hotelben előadásokat hallgathatnak, bemutatókat láthatnak az állatvilág. és azon belül főként a madarak életének érdekességeiről, a természetvédelem fontosságáról.
A Tatai vadlúdsokadalom minden programja ingyenes!


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum