Kerékpáros tanösvény Egyek-Pusztakócson – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. június 26., szerda, János napja van.

Rovatok

Régiók

Kerékpáros tanösvény Egyek-Pusztakócson

Újjáélesztett mocsárvilág

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2007. május

A Tisza-tóról köztudott, hogy az alig több mint három évtizeddel ezelőtti vízgazdálkodási beruházás – a folyó visszaduzzasztása – nyomán fantasztikus vízi világ keletkezett. A régióban járva feltétlenül ejtsük útba az egyek-pusztakócsi tanösvényt is, ahol az élővilág egészen nagyszerû újjászületésnek lehetünk tanúi.


Egyek-Pusztakócs mocsárvilága valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat, Egyek és Tiszafüred határában. Az árvízjárta mocsarak természetes víztárolóként fogadták be a tiszai áradások hatalmas víztömegét. A kilencvenes évek közepén részben sikerült visszaállítani a terület vízutánpótlását, s ezzel a folyamszabályozás előttihez hasonló ökológiai környezetet.

A madarak hamar birtokukba vették a régi-új élőhelyeket, amelyek néhány esztendő alatt ismét valóságos vízimadár-paradicsommá váltak. (A mocsárrendszer a ramsari egyezmény értelmében nemzetközi védettséget élvez.) A nyílt vizes tisztásokon, nádszegélyeken a hazánkban költő mind a négy vöcsökfaj megtelepedett, és fészkelési időben szinte mindenütt szól a bölömbika jellegzetes hangja. A Fekete-rét nádrengetege nagy kócsagkolóniának ad otthont, és költ itt vörösgém is.

Az egyek-pusztakócsi kerékpárút és tanösvény a 33-as út egyeki leágazásától indul. Első állomása a Hortobágyi Nemzeti Park nyugati fogadóháza, ahol kerékpárt is kölcsönözhetünk, majd a középkori sószállító úton vághatunk neki a túrának. A Fekete-rét mocsara azonban csak gyalogosan közelíthető meg, a bekötőút végén egy kilátótoronyból bepillantást nyerhetünk a mocsárvilág hétköznapjaiba.

Visszafelé a Meggyes-csárda mellett vezet az út. A múzeumként és pihenőhelyként mûködő épület egyik utolsó hírmondója a múlt század közepén mûködő közel negyven hortobágyi csárdának.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum