Mit várjunk az „idősbarát” szállodától? – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. augusztus 6., csütörtök, Berta napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Mit várjunk az „idősbarát” szállodától?

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. január
A nyugdíjaslétnek egyik nagy előnye, hogy magunk dönthetjük el, mikor utazzunk el egy kis kikapcsolódásra, jól megérdemelt pihenésre, gyógyfürdőbe vagy wellnessprogramra. Szerencsére egyre több, kifejezetten az idősebb korosztálynak szóló ajánlat közül lehet választani.

A hazai szolgáltatók felismerték már, hogy érdemes a nyugdíjasokat megcélozni, hiszen ennek a rétegnek a megnyerésével meghosszabbítható a szezon, illetve megtölthetők vendéggel a holtszezon időszakai. Utazás előtt ne sajnáljuk az időt a keresésre, megéri tájékozódni az interneten, érdeklődni akár telefonon is, hogy milyen szolgáltatások szolgálják az idős emberek kényelmét. Ne lepődjünk meg, hogy egyre több szálloda, gyógyfürdőhely ígéri csábítóan, hogy „idősbarát”.
De vajon mit is várhatunk, ha ilyen helyet választunk? Az idősbarát szálláshelyek általában nem a város vagy település központjában találhatók, hanem kissé távolabb, csendes, nyugalmas környezetben, ahol sem napközben, sem este nincs nagy forgalom. Nincs a közelben zajos esti szórakozóhely, diszkó vagy hasonló. Ugyanakkor fontos a jó megközelíthetőség, hogy ne kelljen például sokat gyalogolni a vasútállomástól vagy a buszmegállótól, pláne ha csomagokkal érkezünk. Ha mégis, akkor az igazán „idősbarát” szálláshely transzfert biztosít. Ugyancsak fontos követelmény, hogy a szálloda ne legyen tele lépcsővel, rendelkezzen (működő) lifttel, kényelmesen elérhetők legyenek a különböző közösségi helyek, az étterem, a kávézó, a wellnessrészleg, az esetleges gyógy- és egyéb szolgáltatások. Az is jogos „idősbarát” elvárás, hogy a szálláshelyek akadálymentesek legyenek, hiszen sok idős ember közlekedik kerekes székkel, de csak akkor mozdul ki szívesen, ha biztonságban érezheti magát. Kérdés, hogy a fürdő- vagy wellness-szolgáltatások megfelelnek-e az idősbarát kritériumoknak. Gondoljunk csak arra, amikor az úszómedencébe vagy a jakuzziba kényelmes lépcső helyett csak egy fémlétrán lehet bemászni. Fontos a csúszásgátló burkolatok használata nemcsak a fürdőszobában, hanem a közlekedőfolyosókon is. Az idősbarát szállodai szobában kád helyett általában zuhanyozót találunk, a veszélyes helyeken pedig kapaszkodókat. Az már csak hab a tortán, ha a különböző tájékoztatók, prospektusok vagy az ét- és itallapok a szokásosnál nagyobb betűkkel készülnek, hogy esetleg szemüveg nélkül is könnyen olvashatók legyenek a vendégek számára. Természetesen az ételválasztékban is lenniük kell kímélő és vegetáriánus vagy egyenesen diétás fogásoknak, cukor-, laktóz- vagy gluténmentes alapanyagokból készült ételeknek. Szükséges feltétel az orvosi ügyeleti ellátás megléte is.
Végül, de nem utolsósorban az ajánlott programok is az időskorúak igényeihez igazodnak. Van, ahol gazdag könyvtár áll a vendégek rendelkezésére, ahol irodalmi esteket, felolvasásokat, beszélgetéseket tartanak, vagy külön kártya- és speciális játékszoba várja a játékos kedvűeket. Az sem ritka, hogy animátorok szerveznek közös kirándulásokat, túrákat, játékokat, reggeli tornát, esetleg teadélutánt szalonzenével és szalontánccal. A sportos aktív programokhoz is megfelelő eszközök állnak rendelkezésre, könnyű vagy elektromos kerékpárok, rollerek, segway- és nordic walking-felszerelések. A magasabb kategóriájú helyeken tenisz- és golfpálya is található. 

 

Unokákkal együtt
Egyre gyakoribb, hogy a nagyszülők „vállalják” az unokákat az óvodai, iskolai szünetekben, egy-egy hosszú hétvégén vagy többnapos ünnepen. Érdemes jó előre körülnézni a hazai ajánlatok között, mert ezekre az időszakokra is találhatunk kedvező kondíciókat. Vannak például olyan akciók, amikor a tíz év alatti gyerekeket ingyen, vagy nagyon kedvezményes áron (50 százalék) fogadják a szállodák. Azon túl, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk, a családi pénztárcát sem terheli meg túlságosan a közös nyaralás.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum