ItthonOtthonVan.hu

Ma 2015. február 18., szerda, Bernadett napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

2015-ben ünnepeljük az Antall-kormány megalakulásának 25 éves jubileumát

Antall 25 programsorozat

Megjelent: Itthon Otthon van, 2014. december
1993-ban december 12-én hunyt el a rendszerváltoztatás utáni első demokratikusan választott miniszterelnök, Antall József. 2015-ben lesz huszonöt éve, hogy az általa vezetett kormány hivatalba lépett, melynek tiszteletére az Antall József Tudásközpont az Antall 25 elnevezésű, egész éves programsorozattal készül. A programsorozat nyitó sajtótájékoztatójára 2015. január 21-én kerül sor.

2014 a kelet-közép-európai térség országai és polgárai számára igazán ünnepi év volt. A rendszerváltoztatás negyedszázados évfordulója számos alkalmat kínált a megemlékezésre, visszatekintésre és számvetésre. Az Antall József Tudásközpont is több programmal (Antall József Nyári Egyetem, Páneurópai Piknik konferencia) igyekezett bekapcsolódni a jubileumi ünnepsorozatba.

A rendszerváltoztatásról folytatott eszmecserének és a megemlékezéseknek azonban nem szabad 1989-nél megállniuk, hiszen a demokratikus átmenet sem zárult le a rendszerváltoztatás évében. Az Ellenzéki Kerekasztal, Nagy Imre újratemetése, a Páneurópai Piknik, a köztársaság kikiáltása egy olyan folyamat fontos állomásai, melynek beteljesülését az első demokratikus választások megtartása és az első szabadon választott kormány megalakulása jelentik.

2015. május 23-án ünnepeljük az Antall-kormány hivatalba lépésének 25. évfordulóját, melyre a néhai miniszterelnök nevét viselő és szellemi hagyatékát őrző tudásközpont egész éves programsorozattal készül. A 2010 óta átadott Antall-díjat 2015 tavaszán is olyan személy kapja majd, aki sokat tett azért, hogy Magyarország helye megszilárduljon az európai demokratikus államok között.

2015. március 31-én Variációk Európára címmel a tudásközpont nemzetközi konferenciát rendez Brüsszelben az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett épületszárnyában, melynek keretében az épületszárny előtt felavatják Antall József mellszobrát.

2015. május 21-én a tudásközpont kerekasztal-beszélgetéssel kíván megemlékezni az Antall-kormány hivatalba lépésének 25. évfordulójáról. Ugyancsak májusban a kormányalapítás emlékére az AJTK Könyvműhely gondozásában megjelenik Antall József Modell és valóság című művének jubileumi díszkiadása, valamint válogatott beszédeinek angol nyelvű kiadása.

Mivel a mai magyar politikatudományban hiányzik egy olyan összefoglaló mű, amely mélyrehatóan vizsgálja és átfogó képet ad a magyar rendszerváltoztatás utáni első kormányról és annak miniszterelnökéről, az év során egy hiánypótló tanulmánykötet megjelentetésére is sor kerül.

Az Antall 25 rendezvénysorozat ünnepélyes zárásaként mutatjuk majd be azt az archív felvételekből és interjúkból álló portréfilmet, mellyel audiovizuális módon is szeretnénk felidézni és megőrizni a néhai miniszterelnök emlékét.

Az Antall 25 programsorozat honlapja és Facebook-oldala 2015 januárjában indul, ahol folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket az eseményekről és aktualitásokról, valamint számtalan érdekes és hasznos információt nyújtunk az 1990-es évről, amely legalább olyan izgalmas volt hazánk számára, mint az azt megelőző év.  

 

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2015 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum