Baja, a halászlé városa – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. április 25., szerda, Márk napja van.

Rovatok

Régiók

Baja, a halászlé városa

Egy gemenci kirándulás életre szóló élmény

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2009. június

Baja, a Duna és a Sugovica-holtág partján épült hangulatos kisváros életében meghatározó szerepet játszik a víz. A közeli Gemenc, az Alsó-Duna-ártér ligeterdőkkel borított területei, a védett növény- és állatvilág megannyi felfedezésre váró értékkel csábítja a turistát. A híres halászléről nem is beszélve…


Mintegy negyvenezer lakosával Baja évszázadok óta magyar, német, bunyevác, horvát, szerb nemzetiségek közös, békés otthona. E sokszínűséget tükrözik a helyi épületek, hagyományok, a családnevek és a gasztronómia is. A nemzetiségek színes folklórja, a zene, a tánc és a népi iparművészet értékei állandó főszereplők a városi rendezvényeken. A víz közelsége, valamint az emberek közvetlensége miatt mediterrán hangulatot áraszt ez a bácskai kisváros. Történelmét, kulturális értékeit, a helyiek életét kiállítások, múzeumok, képtárak mutatják be.

 

Petőfi-sziget és Gemenc

A legismertebb magyar költőről kapta nevét az üdülőparadicsommá vált sziget, amelyet a Sugovica-holtágon átívelő híd köt össze közvetlenül a belvárossal. A Petőfi-sziget sportpályáival, szállodájával és kempingjével, ifjúsági szálláshelyeivel, homokos strandjaival kedvelt idegenforgalmi centrum.

A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna-völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc, amely a víz közelségének és egyedülálló élővilágának köszönheti páratlan szépségét. A gemenci erdő hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, nemzetközi szinten is kiemelkedő természeti érték.

 

Halat hallal

Vízi városként a halászatnak, a halkereskedésnek, a hálókötésnek és a bográcskészítésnek érvszázadok hagyománya van Baján. A halételek elkészítésében is régi tradíciókat követnek a bajaiak. A híres-nevezetes bajai halászlé megízlelése nélkül egyszerűen nem szabad elmenni a városból! A finom étel ma is a hajdani halászlegények receptje szerint készül, tésztával.

A bajaiak Európa halevő rekorderei az évi 66 kilogrammos egy főre jutó mennyiséggel. Baja 1996-ban ünnepelte várossá nyilvánításának háromszázadik évfordulóját. Ez alkalomból a város főterén 463 bográcsban főtt – azonos recept alapján – a híres bajai halászlé. A főzéshez három tonna halat, háromszáz darab vöröshagymát, 150 kilogramm paprikát és négyezer liter vizet használtak, az ínyencséget hatezer vendég fogyasztotta el. A híres Bajai Halfőző Fesztivált azóta minden évben megrendezik város főterén és a hozzá csatlakozó utcákban minden év júliusának második hétvégéjén, az idén július 9–12. között.

 

Halhatatlan halászlé

A klasszikusok szerint a bajai halászlé receptje így kezdődik: „Végy néhány liter jóféle vörösbort…” – a hal ugyanis mindig inni kíván. Végy ezen kívül három kilogramm halat, 75 százaléka ponty legyen. Kilónként számolj hozzá egy nagy fej vöröshagymát, egy púpozott evőkanál édes-nemes őrölt piros paprikát, ízlés szerint sót, négy-öt darab erős cseresznyepaprikát (esetleg Erős Pistát), valamint gyufatésztát.

A megtisztított halat beirdaljuk, felszeleteljük, besózzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk. A halikrát, -tejet külön rakjuk, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A bográcsba belerakjuk a halszeleteket, a kockára vágott hagymát, majd felöntjük vízzel (kilogrammonként 1,1–1,2 literrel a bogrács nagyságától függően). Alágyújtunk és erős lángon főzzük, hadd lobogjon a lé. Hagyjuk forrni, és amikor a habját elforrta, beleszórjuk a őrölt paprikát. A belsőség 15–20 perc elteltével kerüljön a bográcsba a cseresznyepaprikával együtt. Ezután beállítjuk az ízeket. A halhús forrásától számított fél óra múlva elkészült a halászlé. Ezzel párhuzamosan lobogó sós vízben kifőzzük a gyufatésztát.

A szeleteket külön tálra tesszük, a lét a tésztára öntjük, vagy külön tálaljuk.

 

További információ:

www.bajaihalfozofesztival.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum