A családi fürdőhely – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

A családi fürdőhely

„Homokország” kincsestára: Mórahalom

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. február
Mórahalom már Móra Ferenc szerint is „Homokország” kincsestára volt, pedig abban az időben még a nagyhatású gyógyvizet korántsem értékelték annyira, mint napjainkban. A Szegedtől alig „karnyújtásnyira”, mindössze húsz kilométerre található népszerű fürdőhely egyre előkelőbb helyet foglal el hazánk turisztikai térképén. Évről évre több vendég keresi fel és tölt el felejthetetlen napokat a jódos termálvizű fürdőben, a kényelmes szálláshelyeken. A település romlatlan természeti környezete, az ízletes helyi ételek és homoki borok, a változatos kulturális rendezvények és a sok érdekes kirándulási lehetőség egész évben garantálja az igazi kikapcsolódást a család minden tagja számára.

Mórahalom az egyik legfiatalabb, az idén 123 éves Csongrád megyei település, a Szegedet körülvevő homokháti tanyavilág és a környékbeli puszták népeinek szorgalmának köszönhetően vált a térség központjává. Szeged Alsó-tanya néven tanyaközponttá (1892), majd 1950-ben önálló településsé nyilvánították. Nevét a „Móra halma” homokdombról kapta, amelyet a régi birtoklevelek 1729-ben említettek először. A névadó a szeged-alsóvárosi származású Móra-család birtoka a „Móra halma” homokdomb környékén terült el. Az Alföld „aranyszömű” homokját megszelídítő egykori homokháti gazdák sikeresen gyarapították településüket, Mórahalom 1989-ben megkapta a városi rangot. Népessége jelenleg meghaladja a hatezer főt, amelyből több mint másfél ezren ma is a környékbeli tanyákon élnek. A szerb határ közelében fekvő egyetlen város a dél-alföldi régió homokháti kistérségének központja is.
Mórahalom turisztikai vonzerejének alapja kétségtelenül a kitűnő gyógyvíz és az erre épült fürdőkomplexum. A jellegzetes barna színű, alkáli-hidrogénkarbonátot és jódot tartalmazó gyógyvíz különböző mozgásszervi megbetegedések enyhítésére kiválóan alkalmas. A Szent Erzsébet gyógyfürdőben szakszerű gyógyá-szati ellátásban részesülnek a betegek, a gyógycentrum szakorvosai, szakképzett asszisztensei, gyógytornászai, gyógymasszőrei fogadják a gyógyulni vágyókat, valamint speciális kezelésekkel szolgálják ki a megelőzés céljából, illetve utókezelésre érkezőket.
Emellett – túlzás nélkül állíthatjuk – Mórahalmot igazi családi programként vehetjük számításba, mindenki megtalálja a számára legkellemesebb fürdőzési lehetőséget. Szülők, nagyszülők és gyerekek akár egyszerre is érkezhetnek, jól fogják érezni magukat. A település mára igazi családi fürdő- és nyaralóhellyé vált.
A fürdőben nyáron van az igazi nagyüzem, összesen 21 medencében lubickolhatunk, de télen is van választék bőven, 16 medence (14 fedett és 2 szabadtéri medence) áll a vendégek rendelkezésére. A wellness kedvelőit országosan is egyedülálló szaunapark, 11 szaunával és speciálisan kialakított relaxmedencetér várja.
Ugyancsak ritkaság a négy éve elkészült, külön a gyermekek számára tervezett több mint 3000 négyzetméteres élményfürdő. A többszintű kalandmedencében a szokásos élményelemek teljes tárházát megtaláljuk: sodrófolyosót, vízesésfalat, pezsgőpadokat, dögönyözőket, buzgárokat stb. A gyermekfürdőt ezenkívül két beltéri csúszda teszi igazán izgalmassá, az egyik kilép az épületből, majd újra visszakanyarodik a vízbe csobbanás előtt. Az anakondacsúszdán a bátrabbak tizenegy méter magasból indulhatnak és 103 méter hosszan csúszhatnak.
A kisgyermekek számára kialakított medencékben gyermekjátékok, állatfigurák szórakoztatják a fürdőzőket. A tervezők valóban családcentrikusan gondolkodtak, az anyukák és az apukák például a jakuzziból tökéletesen ráláthatnak felhőtlenül lubickoló gyermekeikre. E szemlélet jegyében játszóház, pelenkázó és teakonyha is igénybe vehető az épületben.
Mint megtudtuk, a teljesen felújított mórahalmi Szent Erzsébet gyógyfürdőben évente több mint négyszázezer látogató fordul meg, és tölt el néhány napot, vagy akár hetet, hogy itt gyógyuljon vagy csak pihenjen. (2014-ben a fürdőben 446 ezer látogatót regisztráltak, a városka 84 ezer vendégéjszakát mondhat magáénak, ezzel az egyik legnépszerűbb fürdőhely a Dél-Alföldön.) A fejlődés nem véletlen, a néhány éve megnyílt római Colosseum formáját idéző, négycsillagos Colosseum Hotel Wellness és Konferencia Szálloda minőségi szálláslehetőséget teremtett. Az idén tavasszal újabb hotellel gazdagodik a település: a háromcsillagos Elixír Medical Wellness Hotel kúraszerű kezeléseket biztosít majd. E két hotelból és a Thermál Panzióból korlátlan az átjárás a fürdőbe. 


Látnivalók, programok
A kiemelten az egészségturizmusra koncentráló településen azonban egyéb látnivaló is akad bőven. Fürdő előtt és után érdemes „Homokország” természeti kincseit és látnivalóit felfedezni. Tavasztól őszig felszállhatunk a hangulatos városnéző TUK-TUK kisvonatra, amely minden fontos helyre elszállítja a turistákat. A „gasztrojárat” érinti egyebek közt a mórahalmi rétesházat, ahol kézzel készített ízletes házi réteseket kóstolhatunk. A borháznál a térségben termett szőlőből készült finom homoki borokat ízlelhetünk, a nagyszéksósi „kalandjárattal” pedig a Nagyszéksós-tóhoz juthatunk, ahol akár csónakázni vagy túrázni, biciklizni is lehet a tó körül. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt érdekes látványosság a vízibivalygulya, amely közvetlenül a főút mellett található. Az erdei iskola pedig szakvezetéses túrákat indít az értékes természeti területek megismerésére.
A fürdő nyári bejáratánál különleges babakiállítást láthatunk, a gyűjtemény – amely 550 babából és egyéb plüssfigurákból áll – száz év történelmét tárja elénk. Ugyancsak különlegesség a Zákányszéken található Madárkert, az első hazai díszmadárpark, ahol több mint hetven egzotikus madárfajból, tucatnyi egyéb állatfajból álló gyűjtemény – szakvezetéssel – várja az érdeklődőket. A madárpark-látogatást és egyéb programokat lovasfogat-túrákkal köthetjük össze. Mórahalom ugyanis a lovasturizmusban is előretör, a lovasközpontban egyebek közt lovasiskola működik, tavaly pedig megalakult a helyi lovassport-egyesület, amely a lovas rendezvényeket fogja össze. Érdemes megtekinteni a röszkei Paprika parkot, benézni a sajátos hangulatú Szent László-templomba, valamint a homokháti emlékházba, ahol a település története mellett Klebersberg Kunó munkásságára is emlékezhetünk.

Osváth Sarolta

 

Mórahalom minősített gyógyító vizei
Mórahalom mára összesen négy minősített gyógyvízzel rendelkezik, melyek 36–39 0C hőmérsékletűek. A termálkutak forrásai a Pannon-őstenger üledékrétegeiből fakadnak, alkáli-hidrogénkarbonát- és jódtartalmuknak köszönhetően különösen hatásosak a térd- és vállízületi megbetegedések enyhítésére. A fürdő vizét adó első kút vizét 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé (Erzsébet gyógyvíz), tíz év múlva (2009) kapta meg a minősítést az Árpád gyógyvíz, majd 2013-ban az ÁNTSZ újabb két termálkutat ismert el gyógyvíznek (Szent László és Hunyadi Mátyás gyógyvíz).

 

Megközelítés:
Mórahalom Budapestről az M5-ös autópályán érhető el, Szegedtől 20 kilométerre, az M5-ös autópálya nyugati lehajtójától csupán 12 kilométerre, az 55-ös számú főút mentén Szeged és Baja között található.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum