ItthonOtthonVan.hu

Ma 2011. június 9., csütörtök, Félix napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Püspökök öröke

Újjászületett patinás barokk műemlék

Megjelent: Itthon Otthon van, 2011. május
Még Padányi Bíró Márton püspök is örömmel tekintene végig egykori sümegi palotáján, amely hosszú évek hányattatása után – a Norvég Alap 317 millió forintos pályázatának segítségével – ismét eredeti szépségében pompázik.

A Várhegy lábának lejtőjén, a ferences kolostor szomszédságában álló barokk épület Sümeg egyik legszebb műemléke, amelyet a híres püspök építtetett a régi püspöki lakóház helyére, egy akkor már több mint kétszáz éves borospince fölé. Az épület legszebb része a kapuzat, melyet egy-egy Atlasz-szobor fog közre, vállain tartva az emeleti erkélyt, felette a szépen kidolgozott püspöki címerrel. Igazi főúri rezidencia, amelyet a következő egyházfők két évszázadon át használtak püspöki lakhelyként, illetve nyári palotaként. A földszinti házi kápolna berendezése ma is eredeti, falain Vogl Gergely falképei és olajfestményeit láthatjuk. 
A külső felújításon túl az épület környezete is megszépült.
A palotát július elsején vehetik birtokba a látogatók, de előzetes bejelentkezéssel addig is fogadnak csoportokat. Az érdeklődők megtekinthetik Horváth Márton üvegművész munkáit, Kajári Gyula képeit, a lovagteremben pedig megismerhetik a városhoz kötődő lovagrendek történetét. Júliustól októberig a Nyolcak kiállítása, valamint Frederick Hagan kanadai grafikus tárlata „vendégeskedik” az ódon falak között. Az épület egyházi kötődéseiről Bíró Márton püspök házi kápolnája, valamint a Szent Antal-kiállítás mesél.
A korhűen berendezett pa­­lotapincében bormúzeum és vinotéka működik, ahol mintegy 150-féle magyar bor, köztük a sümegi történelmi fajták közül választhatunk, valamint megtekinthetjük Magyarország egyetlen borászati szakfolyóirat-kiállítását is. A Várhegy délnyugati oldalán, festői környezetben történelmi szőlőültetvény terül el XVI. század előtti szőlőfajtákkal.

 

Színház a palotaudvaron
Július 9-től augusztus közepéig hét estén a veszprémi Pannon Várszínház társulata mutatja be a palota udvarán legnépszerűbb zenés darabjait (A muzsika hangja, Ének az esőben, A padlás, Hotel Menthol), sőt, július 29-én itt tartják az Omega című musical ősbemutatóját.

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

© 2004–2011 G-Mentor Kft. | Médiaajánlat | Impresszum