Mécsbogár Fesztivál – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van.

Rovatok

Régiók

Mécsbogár Fesztivál

Családi túrák – Az éj természetes fényeinek felfedezése

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. május
Az év rovarának 2015-ben a nagy szentjánosbogarat (Lampyris Loctiluca) választották meg a Magyar Rovartani Társaság által kezdeményezett internetes szavazáson. A szentjánosbogarak népszerűsítésének egy szerencsés egybeesésnek köszönhetően különös aktualitása van: az UNESCO az idei esztendőt a nemzetközi fény évévé nevezte ki. Ennek jegyében a világ minden táján sokszínű programokat tartanak, hazánk – egyebek között – Mécsbogár Fesztivállal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez.

A világon összesen csaknem kétezer szentjánosbogárfaj létezik. Magyarországon mindössze három faj honos, közülük a nagy szentjánosbogár a legelterjedtebb és legismertebb. Az apró rovar napközben elbújik a szemünk elől, csupán a nyár egy bizonyos időszakában, a két-három hetes rajzási idő alatt lehet megfigyelni. Elsőként 2007-ben az Alcsúti Arborétumban mutatták be szervezett séta keretében ezt a különleges jelenséget. A program évről évre több látogatót vonz, az idén is legalább ötezer érdeklődőre számítanak a júniusi rajzás ideje alatt. Bár a mécsbogarak sok helyütt megtalálhatók, ritkán észleljük őket, mert alkonyat utáni rendkívül rövid, alig félórás az aktív idejük. A szervezők széles körű ismeretterjesztő- és médiaakciókkal hívják fel az érdeklődők figyelmét, hogy a természet csodáira nyitott emberek megfigyelhessék a látványos természeti jelenséget. Az idén a Vadonleső program kibővül a szentjánosbogarak megfigyelésével, bárki jelezheti majd, hol sikerül a rovart megfigyelnie.
Aki pedig az éjszakai tündértánchoz hasonlatos csodára kíváncsi, s szeretné látni több ezer zölden világító kis mécsbogár nászát, az látogasson el a szervezett túrák egyikére! Idén az ország számos nemzeti parkja és néhány erdészet is csatlakozik a nagyszerű kezdeményezéshez.

 

A garantált séták programja:
június 15–25.: Esti séták az Alcsúti Arborétumban.
június 21.: Mécsbogár Fesztivál, szakmai előadóest az Alcsúti Arborétum mellett.
június 19.: Aggostyánban, Viseg-rádon és Dinnyésen a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazatóság szakemberei tartanak szakvezetéssel egybekötött esti túrákat.
 június 19.: A magyar nemzeti parkok hete keretében éjszakai nagy szentjánosbogár-túra Bugacpusztán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.
június 19.: Szentjánosbogár-túra a gyenesdiási Nagymezőtől Büdöskútig a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.
június 19.: Éjszaka a karszton – szentjánosbogarak nyomában séta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében.

 

Hazánk nemzeti parkjainak honlapjai elérhetők a www.magyarnemzetiparkok.hu oldalról!


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum