Csodálatos Baja – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Csodálatos Baja

Harmóniában a természet és a kultúra

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. június
Bajáról első hallásra a halászlé jut eszünkbe, s ez nem véletlen. A város azonban ma már sokkal több, mint egy-két órás megálló útközben. Érdemes felfedezni látnivalóit, természeti kincseit és épített értékeit, ellátogatni a fesztiváljaira és rendezvényeire. Meglepődünk a fejlesztések láttán és rájövünk, Baja tényleg csodálatos!

A város Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa, a szerb határtól 30 kilométerre a Duna, valamint a Sugovica partján, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Az ország bármely részéről könnyen megközelíthető, induljunk akár autóval, busszal vagy vonattal. A folyók találkozásának köszönhetően Baja a honfoglalás óta folyamatosan lakott település, bár az ember jelenlétére már őskori leletek is utalnak. A város neve török eredetű, valószínűleg első birtokosától, Bajától kapta. (A szó jelentése: bika.) Német neve Frankenstadt volt. Baja különleges atmoszféráját meghatározza a mediterrán hangulatú belváros és a folyók, a vízi világ, Gemenc, az érintetlen természet közelségének hibátlan harmóniája. 
Baja főterét a velencei Szent Márk térhez hasonlítják. A turisták rácsodálkoznak a négylevelű lóhere alakban kövezett olasz reneszánsz tér látványára, melynek nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre, Baja „zöld belvárosára”. A gyönyörű műemlék épületekkel körbeölelt Szentháromság tér egykor piacok, vásárok színtere volt, ma pedig itt kapnak helyet a város neves fesztiváljai, programjai. Nem véletlen, hogy a város ezekre az értékes adottságokra alapozva a fesztivál és az aktív és ökoturizmus nagy léptékű fejlesztését tűzte ki célul, mindezt ráépítve a halászlé és halfőző fesztivál nemzetközi hírnevére. 2012-ben indították el Fercsák Róbert polgármester ötlete nyomán a „Csodálatos Baja” eseménysorozatot, amely csaknem egész évre szóló programot, élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget tartalmaz a bajaiak és a városba látogató vendégek számára. Ennek egyik csúcspontja az idén immár húszéves, a rekordok könyve által is jegyzett Bajai Halfőző Fesztivál, amely július 9–12. között négy napon át hét helyszínen, több mint száz fellépővel szórakoztatja a közönséget. Az igazi halas fiesztává fejlődött fesztiválra az idén is tízezreket várnak. A főszereplő változatlanul a bajai halászlé, amelyet csaknem kétezer helyi és más vidékekről érkező alkalmi szakács július második szombatján a belvárosban felállított bográcsokban megfőz. A fesztivál látogatói természetesen a rendezvény területén található alkalmi halászcsárdákban és számos vendéglátóhelyen megkóstolhatják a méltán híres bajai halászlevet.
A Csodálatos Baja 2015 páratlan eseménysorozata egész nyáron izgalmas és érdekes programokat kínál. Már most ajánlott helyet foglalni az augusztusi szuperprodukciókra: különleges előadásokat ígér az idén 100 éves Csárdáskirálynő című operett bemutatása a hatalmas bajai szabadtéri színpadon. Nem fognak csalódni azok sem, akik a Szentivánéji álomra váltanak jegyet, hiszen a világ első worldmusicaljét, az ismert Shakespeare-mű alapján készült groteszk tündérjátékot láthatják itt igazi 21. századi produkcióként. Ezzel persze a bajai kínálat messze nem merül ki, a vízi parádétól a kiállításokig, az operától a Bácskai Vágtáig, a motorcsónak-világbajnokságtól a Pavarotti-emlékkurzusig megannyi színes és tartalmas program várja az érdeklődőket.
És akkor még nem szóltunk az izgalmas újdonságokról, azokról a turisztikai attrakciókról, amelyeket már az idén élvezhetnek a turisták. Ezek közül az egyik legjelentősebb fejlesztés a Sugovicai szabadstrand, amely európai uniós támogatással újult meg. A főépületben értékmegőrző, öltözők, napozóterasz, infóterminál wifivel és büfé kapott helyet. Az épület különleges, vízpartra illő, hullámformájú szerkezete művészi alkotás is egyben. Itt helyezkedik el a Sugovica felett átívelő karabineres, kétirányú csúszkapálya egyik tornya.
Nem panaszkodhatnak a napimádók, nekik külön napozódeckeket alakítottak ki. A strandolók egyedülálló környezetben, közel egy kilométeres homokos strandon, kiváló minőségű vízben élvezhetik a kánikulát. A víziszínpad és a strandközpont közötti vízfelületen különleges, multimédiás úszó szökőkútban gyönyörködhetnek a strandolók. Nem mellékes, hogy a megszépült strandterületen színes gyermekjátszótér várja a kicsiket, a felnőttek kényelmét pedig strand- és pihenőbútorok, kerékpártárolók szolgálják. A vendégek a büfénél kihelyezett érintőképernyős terminálon strandfürdőzési és a vízisport-lehetőségein kívül olvashatnak a város aktuális rendezvényeiről, programjairól. Okostelefonra letölthető ingyenes alkalmazás is segíti a tájékozódást.
S ez még nem minden! Június 30-án zárul a „Baja fesztiválváros turisztikai háttér-infrastruktúrájának komplex fejlesztése” című projekt, amelynek célja, hogy Baja a kulturális utazás, a természetjárás, a kerékpározás és a vízi turizmus területén egész évben megfelelő programokkal és szolgáltatásokkal tudja fogadni a turistákat. A Baja Város Önkormányzat által elnyert több, mint kétmilliárd forint értékű EU-s pályázati támogatási keretből megvalósított beruházás öt projektelemből áll. A „Pandúr Ökopark” elnevezésű projekt igazi családi kirándulóparadicsommá varázsolja a Nagy-Pandúr-szigetet, ahol ötemeletes kilátó, tanösvény, kiépített főzőhely fogadja az „ökoturistákat”. A tanösvényen többek között megismerhetik a Gemenci-erdő növény- és állatvilágát, kipróbálhatják a „mezítlábas parkot”, hogy a különböző talajokat, ásványokat testközelből megismerjék. A kerékpározás szerelmeseinek 12,5 km hosszú kerékpárút épül, amely a fejlesztés kiemelt eleme, mivel közvetlenül kapcsolódik az EuroVelo 6 európai kerékpáros útvonalhoz.
A kerékpárút láncra fűzi a város nevezetességeit, a belvárost, átszeli a Petőfi-szigetet és ráfut a szintén a projekt keretében megvalósult gyalogos- és kerékpároshídra, majd továbbhalad a Nagy-Pandúr-szigeten kialakításra került kerékpáros túraútvonalra. Nagyobb lett a víziszínpad, a város egyik legkedveltebb létesítménye, a pályázatnak köszönhetően teljesen megújulva várja a közönséget a halászparton. Nagy előrelépés, hogy a Petőfi-szigeten a volt ifjúsági ház átalakításával, bővítésével 400 személyes, nagyrendezvények esőhelyszínének is alkalmas turisztikai központ jött létre, ahol információs pont és kerékpárkölcsönző fog működni. Helyet kap egy interaktív kiállítás is, ahol a kiállított tárgyak mellett érintőképernyős felületek, vetítés teszi érzékletessé a régmúlt idők szokásait, életmódját.

Osváth Sarolta

 

Bajai rendezvények:

Víziparádé és Strandfesztivál
2015. június 19–20., péntek–szombat
Halászpart, víziszínpad, városi strand
Motorcsónak EB és VB
2015. július 4–5., szombat–vasárnap
Duna, Türr István-kilátó
Bajai Halfőző Fesztivál
2015. július 9–12. csütörtök–vasárnap
Szentháromság tér, Petőfi-sziget, belváros
Luciano Pavarotti-emlékmesterkurzus és gálakoncert
2015. augusztus 11–20.
2015. augusztus 20., csütörtök
Bácskai Kultúrpalota, víziszínpad
Szentivánéji álom
2015. augusztus 21–22., péntek–szombat
Baja, Szentháromság tér
A csárdáskirálynő
2015. augusztus 28–29., péntek–szombat
Szentháromság tér
Bácskai Vágta
2015. augusztus 20., csütörtök
Petőfi-sziget
VIII. Bajai Újbor Fesztivál – Baja–Gemenc természeti napok
2015. szeptember 25–27., péntek–vasárnap
Szentháromság tér


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum