Tedd próbára magad! – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. június 21., csütörtök, Alajos napja van.

Rovatok

Régiók

Tedd próbára magad!

Vasalt utak Cseszneken és Tatabányán

Borzongva és talán irigykedve nézzük a magas sziklákon egyre feljebb kapaszkodó sportolókat, akik félelmet nem ismerve araszolnak a merőleges kőfalakon. Micsoda bátorság és fizikai felkészültség kellhet ehhez – gondoljuk. A via ferrata – vasalt utak – pont ezt a vágyat elégítik ki anélkül, hogy különösebb veszélybe sodornánk magunkat.

Az alpesi vidékeken már régóta közkedvelt via ferrata olyan hegyi út, sziklafal, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel látnak el. Előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást, így nem csak a képzett sziklamászók tudnak rajta mászni. A biztosítási elemek főként acélkötelek, láncok, a haladást segítő eszközök pedig lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosítóeszköz, a beülőnkhöz rögzített úgynevezett via ferrata-szett/klettersteigszett segítségével csatlakozunk. Mint Kovács Tamástól, a vasalt utak hazai kezdeményezőjétől megtudtuk, hogy az első hazai pályát Cseszneken nyitották meg 2013-ban.
Nem nehéz megjósolni, hogy az idei szezonban a május elsejére ugyancsak Kovács Tamás és sporttársai kivitelezésében megvalósult újabb via ferrata-park lesz a sláger. Tatabányán a Kő-hegyen a Turul-szobor közelében három út áll a mászók rendelkezésére. A D nehézségi fokozatú Hét vezér út hossza 300 méter, szintkülönbsége 90 méter, melynek rövidebb változata az Öt vezér út C, azaz közepes nehézségi fokozatú. A Turul út rövidebb, 100 méter hosszú és 40 méter szintkülönbségű, de nehezebb, D/E fokozatú. Az E nehézségű Kata út a maga 140 méter hosszával és 85 méteres szintkülönbségével csak a legsportosabb vállalkozók számára ajánlott mászócipőben. Az utak bejárására hossztól és nehézségtől függően 45–60 percre van szükség. Alapvető a biztonsági követelmények betartása és az útvonalak nehézségi fokától függő biztonsági felszerelések használata (megfelelő beülő, sisak, rögzítőkarabinerek). Felszerelés és túravezetés a helyszínen igényelhető.
 A via ferrata hazánkban is ingyen és szabadon használható, a mászók számára azonban szigorúan ajánlott a tíz parancsolat betartása. Ezek egyik legfontosabb pontja, hogy kezdő mászók ne induljanak útnak tapasztalt túravezető segítsége és megfelelő felszerelés nélkül. 

 

www.columbia.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum