Székesfehérvár: Tele élettel – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Székesfehérvár: Tele élettel

Történelem, látnivalók, szórakozás

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. július
Aki régebben járt már a magyar királyok egykori koronázási városában, most ugyancsak elcsodálkozna a változáson: Székesfehérvár az utóbbi években megtelt élettel! S bizony az is meglepődik, aki az idén nyáron először érkezik a várost érintő legalább tíz középkori nemzetközi útvonal egyikének mai betonján: annyi a látnivaló, az érdekesség és az esemény, hogy egyszerre nem is lehet befogadni, ide többször is vissza kell térni!

S
zékesfehérvár igazi kul-túrkoktélt kínál, amelynek összetevői: történelmi levegő, királyi századok, kultikus kiegészítők és barokk díszítés, művészi pillanatok, grandiózus események, mindez megbolondítva egy csipetnyi modernnel, a pezsgő hétköznapok varázsával.
Székesfehérvár 2013-ban felújított történelmi belvárosának hangulata ma mindenkit lenyűgöz, hiszen itt a séta valójában időutazás, amely az államalapítástól napjainkig vezet. A történelmi belváros máig megőrizte középkori utcaszerkezetét középpontjában az Országalmával és az egykori koronázótemplom maradványait őrző Nemzeti Emlékhellyel. Az utcák díszei a 18–19. században épült barokk, rokokó és copf épületek, melyek között lüktet a mai élet és zajlik az éppen aktuális fesztivál, kulturális esemény. Június közepétől újra „nyitott” a KultúrKorzó: a belváros három helyszínén izgalmas akusztikus produkciók pezsdítik a nyári esték hangulatát, amit érdemes a belvárosi éttermek, kávézók valamelyikének hangulatos teraszán élvezni. Már csak azért is, mert közben helyi étel- és italkínálatot is kipróbálhatjuk, akár az ország egyetlen vidéki top 10-es éttermében. Nem szabad kihagyni a 2013-as év fagyiját, és a tavalyi ország tortáját, hiszen mindkettőt fehérvári cukrászmester jegyzi. Aki pedig a belvárosi nyüzsgés és városnézés közben vagy azután lazításra vágyik, választhatja a kagylódíszítésű szecessziós műemléki Árpád fürdőt, vagy az árnyas ligeteket, de talál rekortán hobbifutópályát is a belváros közvetlen közelében. Családi programként ajánljuk a rendkívül népszerű új történelmi játszóparkot és a Hetedhét Játékmúzeumot. Érdemes a két programot összehangolni, a belvárosi Játékmúzeumból városnéző kisvonat visz el a Koronás Parkba.
A zenekedvelők nyáron világsztárok produkciói, utcazene-, keményrock-, jazz-, komolyzene- és popkoncertek közül válogathatnak. A komolyabb műfajok híveinek júliusban a Harmonia Albensis templomi koncertsorozata egyszerre kínál páratlan akusztikai és vizuális élményt. Július végén a FEZEN Fesztivál slágergyáros világsztárokkal (Judas Priest) és a teljes hazai élvonallal forrósítja az estéket, augusztus elején pedig az Alba Regia Feszt Jazzfesztivál produkcióinak ad otthont a város.
Augusztus közepén a székesfehérvári Királyi Napok tíznapos rendezvényével a nyári programsorozat elérkezik a csúcsra: a Koronázási Ünnepi Játékok a látogatókat az egykori koronázóvárosba repítik vissza. Aki igazi csodát akar látni, annak érdemes ismét Székesfehérvárt választania! A Koronázási szertartásjáték a Fehérváron koronázott királyok életét, legendáit és koronázásukat jeleníti meg, grandiózus díszletek között, modern fény- és látványtechnikával. Idén a magyar királyok egykori koronázási helyszínén Könyves Kálmán koronázásának lehetünk részesei parádés szereposztásban, csaknem kétszáz résztvevővel. Története és legendái esténként a Fény utca fénnyel festett, mozgó történelmi képregényén köszönnek vissza. A rendezvény alatt felépül a város közepén egy középkori város, ami tárgyi hitelességgel és amatőr színjátszók ellenállhatatlan közvetlenségével vonja be a látogatót az egykori élet mindennapjaiba. A középkori vásári forgatagban időről időre feltűnnek a csaknem öt méter magas királyi óriásbábok is, majd vezetésükkel augusztus 20-án nagyszabású történelmi felvonulást élvezhetnek a látogatók. A Királyi Napok kiemelkedő eseménye lesz a Nemzeti Emlékhely színpadán a Musica Sacra-hangverseny. Puccini káprázatos szépségű, gazdagon áramló dallamvilágú, titokzatos műveit a világ legnagyobb színpadainak sztárjai tolmácsolásával hallhatják, vezényel Carlo Ponti jr. A programokat a huszadik éve töretlen népszerűséget élvező Nemzetközi Néptáncfesztivál háromnapos tánckavalkádja zárja.

Osváth Sarolta

 

Az ország egykori koronázótemplomát Székesfehérváron maga Szent István király építtette. Falai között 36 magyar királyt koronáztak, Szent Istvánon és fián, Imre hercegen kívül 15 királyunk választotta végső nyughelyéül. Ugye, ismerős? A város új történelmi játszóparkjában, a Koronás Parkban a királyi századok történetét játszva ismerhetik meg a gyerekek.

 

Ne hagyja ki!    

A belváros szívében a Nemzeti Emlékhely őrzi az egykori koronázótemplom maradványait. Legmagasabb tornya körülbelül 70 méter magas volt, ott őrizték a Szent Koronát, melynek hiteles másolatát ma a városházán csodálhatjuk meg. www.szikm.hu
A Bory-vár negyven nyáron át készült, a szerelmes Bory Jenő építész-szobrászművész két kezével építette felesége és gyermekei számára. A különös építmény a hitvesi szeretet örök példája és szerelmespárok kedvelt helye. www.bory-var.hu
A székesfehérvári Tourinform-iroda a belváros szívében egész augusztusban garantált programokkal, idegenvezetésekkel várja a látogatókat. A Királyi Napok rendezvényeire programcsomagban kínál jegyet, ajándékboltjában pedig mindenki talál kedvére való szuvenírt. www.turizmus.szekesfehervar.hu

 

Programajánló:

Július 23., 30., augusztus 6., 13.: Harmonia Albensis – templomi koncertsorozat

Június–július hétvégéi:  Kultúrkorzó – zenei produkciók

Július 29.–augusztus 1.: FEZEN Fesztivál

Augusztus 3–5.: Alba Regia Feszt Jazzfesztivál

Augusztus 14–23. Székesfehérvári Királyi Napok

 
Augusztus 14.: Caramel zenekaros koncert

Augusztus 15.: Polyák Lilla és Homonnay Zsolt – musical-operett est

Augusztus 16.: Ferenczy György és a Rackajam – világzenei koncert

Augusztus 17.: Budapest Jazz Orchestra

Augusztus 18.: GringoSztár


Augusztus 15–16.: Koronázási szertartásjáték – Könyves Kálmán koronázása

Augusztus 14–18.: Fény utca –  mozgó történelmi képregény

 

Augusztus 18.: Musica Sacra – Puccini: Messa di Gloria. Vezényel Carlo Ponti jr.

Augusztus 20.: Történelmi felvonulás óriásbábokkal

Augusztus. 20–23.: Nemzetközi Néptáncfesztivál


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum