Újév és örökkévalóság a zene nyelvén – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Újév és örökkévalóság a zene nyelvén

A Budafoki Dohnányi Zenekar téli hangversenyei

Megjelent: Itthon Otthon van, 2015. november
A tél a meghittség, a visszavonulás, a megbékélés, legbensőségesebb és ugyanakkor a legvidámabb ünnepeink időszaka. Ekkor ünnepeljük a karácsonyt, az újesztendőt, s ekkor köszönt ránk a báli szezon is, sok mulatsággal, jó ételekkel, italokkal. A Budafoki Dohnányi Zenekar ezen a télen is kiveszi részét mindebből, sőt az ünnepléshez megfelelő muzsikáról is gondoskodik.

A hagyományos müpabeli koncertsorozat az idén a kozmikusságot, a végtelenséget, a bennünk rejlő örök értékeket mutatja be. Ebben a sorozatban hallható Mahler monumentális VIII. szimfóniája, amely nem véletlenül kapta az „ezrek szimfóniája” melléknevet. A jelző nemcsak a hihetetlen előadói apparátusra, hanem a mű mindannyiunkat érintő tartalmára, az örök nőiség megváltó erejére is utal.
A zenekar februári előadása a Kozmikus intimitások címet kapta, mivel a felcsendülő darabok mind mély és személyes érzelmekből táplálkoznak, ám mondanivalójuk mégis kozmikus, monumentális léptékűvé válik. Richard Strauss Alpesi szimfóniája a természet és ember viszonyából építkezik. Bach Chaconne-ja szólóhegedűbe zárt világmindenség, Leopold Stokowski monumentális zenekari hangszerelése pedig a jelenkor embere számára érthetővé és átélhetővé teszi a bachi zene univerzumát. Respighi szimfonikus költeménye a régi, nagy történelmi pillanatok és legendák mögött meghúzódó személyes érzéseket fogalmazza meg hatalmas tablóképekben, amelyeket a koncert részeként a Feledi Projekt táncosai jelenítenek meg Feledi János koreográfiájával.
A kozmikusságot, a végtelen zenei pillanatait bemutató válogatásba remekül illik két decemberi koncert is: a Zeneakadémián Dohnányi I. szimfóniája mellett Rachmaninov III. zongoraversenye hangzik majd el.
A zongoraverseny olyan helyet foglal el a versenyművek között, mint a Mount Everest a hegyek között. Nehéz megmászni, mégis sokaknak a legfőbb álma. Rettenetesen nehéz zenei matéria, és nagyon összetett zenemű a zenekar és a szólista együttműködése szempontjából is.
Ehhez a műhöz társul Dohnányi végtelenül elegáns, a szerzőre jellemző hihetetlen mesterségbeli tudással megírt, mégis lefegyverzően szellemes, Magyarországon sajnos méltatlanul ritkán játszott első szimfóniája. S ahogy már hagyomány a Dohnányi Zenekarnál, a január újévi koncertek sorozatával indul:
– Szerintem 2016-ban re­-kordot döntünk – mondta el lapunknak Hollerung Gábor zeneigazgató –, hiszen négy műsort adunk elő, a tervek szerint öt vagy hat alkalommal. A zártkörű Infonic-esten három énekesnő lép a pódiumra: Micheller Myrtill, Wolf Kati és Urbán Zsófi. Emellett koncertezünk a Müpában, Budafokon és a budapesti Olasz Intézetben is. A programok között lesz a nőt középpontba állító est, szerelemmel, féltékenységgel, valkűrökkel, akiket táncosok keltenek életre, lesz népdaltémákra írott stílusparódia és az Éj királynő ária is, ezúttal jazzstílusban.
– A zenekar mindig komolyan készül ezekre a „komolytalan” hangversenyekre – jegyezte meg a zeneigazgató –, amelyeken mindig féktelen a hangulat. Az újévi koncertjeinken a könnyedebb stílusú, helyenként vicces darabok mellett az egyéni ötletek, valamint a muzsikusok egyéni produk-ciói is helyt kapnak. És ne feledkezzünk meg egy régóta dédelgetett álom valóra válásáról: a 2016-os új esztendőben első alkalommal rendezzük meg a Dohnányi-bált! A budafoki Klauzál Házban az újévi koncertekhez hasonló, de báli hangulatú zenei program mellett lesz minden, lakoma, tánc és mulatság is. Az est fővédnöke Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületének polgármestere, Karsay Ferenc. A rendezvényre szeretettel várjuk a zenekar barátait és a szórakozni vágyó közönséget – tette hozzá Hollerung Gábor.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum