Váci vonzerők – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 25., hétfő, Irén napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Váci vonzerők

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. március
Kriptaleletek, hajómodellek, karikatúrák, borkülönlegességek. Aki kuriózumokra vágyik, Vácott valósággal tobzódhat az élvezetekben. A gazdag történelmű püspöki város optimális tavaszi kirándulási célpont, ahol a látnivalók mellett kulináris élményekben is részünk lehet.

A Cserhát és a Börzsöny öleléséből kiszabaduló folyón az itt adódó első átkelési lehetőség alapozta meg a város kialakulását, már a honfoglalók is nagyra értékelték a nagyszerű fekvésű helyet. Szent István király püspökséget alapított a Duna partján, így került Pest és Buda, Esztergom és Visegrád jelentőségével egy sorba a középkorban kézműves és kereskedelmi, valamint egyházi és művészeti központként virágzó település.
A püspökvár védelmében alapvetően magyar és német város született, sajátos építészeti arculattal, amelyben egyaránt fellehetők a kisvárosi polgári jellegzetességek és nagylélegzetű barokk építészeti alkotások, templomok és kolostorok, ékes tornyokkal, kupolákkal. A város virágzó élete a törökök mindent elsöprő pusztításáig tartott, majd az oszmán uralom alól 1686-ban bekövetkezett felszabadulás után a XVIII. századi Vácot már az újjászületése jellemezte. A visszatérők – a telepesek és a mecénás püspökök – ekkor teremtettek a romokból igazi barokk várost.
Vác központja a Március 15. tér, amelynek egyik gyöngyszeme a Fehérek temploma. Egykori kriptája a polgárság és a papság temetkezőhelye volt 1731 és 1808 között. A sírkamrát később befalazták és teljesen feledésbe merült, olyannyira, hogy csak 1994-ben, a templom felújítási munkálatai során került elő a kripta lejárata. Szükségessé vált a temetkezőhely kiürítése és átalakítása is, így a 150 éve elzárt bejáratot kibontották. A feltárást végző régészek nagy meglepetésére a kripta különleges klimatikus körülményei között a koporsókban természetes módon mumifikálódtak a tetemek, meglepő épségben megmaradtak a több mint kétszáz éves koporsókban lévő tetemek a viseletekkel, temetkezési kellékekkel együtt. A múzeumi munkacsoport az egyedülálló, jelentős művelődéstörténeti értékű leletegyüttest 1994–1995-ben tárta fel.
Vác egészen más építészeti arculatát képviseli az egyházi központ, amely Isidore Canevale alkotása, és mint ilyen, a párizsi indíttatású forradalmi építészet nálunk egyedülálló épülete. Érdemes belülről is megtekinteni az épületegyüttest uraló székesegyházat, elegáns főhomlokzata mögött ugyanis F. Maulbertsch képei láthatók. Ugyancsak egyedülálló látványosság az érett barokk szobrászat mesterműve, a Szentháromság-oszlop, illetve a város déli részén, a Gombás-patak hídján található szentek alakjaiból álló kompozíció. Mégis a város talán legimpozánsabb szimbóluma a Felsőváros végén álló diadalív, amelyet 1764-ben Mária Terézia fogadására emeltek.
Érdemes még megtekinteni az ugyancsak a város különlegességei közé tartozó 2005-ben felújított zsinagógát is, amely Abbis Cacciari olasz származású építőmester 1864-ben felavatott, romantikus stílusú műve. Barokk építészeti különlegesség a műemlék jellegű Vörösház is, amely 1731-ből származik, több mint két évszázadon át a püspökség mezőgazdasági épülete volt, feltűnő vörös színét nápolyi kőműveseknek köszönheti.
Vác egyéb különlegességei közé sorolható a Hajótörténeti Gyűjtemény, amely Magyarország legnagyobb hajókonstruktőre, hajótervező mérnöke, Szabadi Kálmán életmű-kiállítása. A XX. századi vitorlások, gőzösök, jachtok kicsinyített élethű másolatai lenyűgözően keltik életre a tengeri, a balatoni és a dunai hajózást. Ne hagyjuk ki a Mosolyalbumot, Sajdik Ferenc Munkácsy-díjas érdemes művész állandó életmű-kiállítását, amely szintén a váci fő téren lévő kiállítóhelyen látható. Ugyancsak különleges világba kalauzolja a látogatót a Bormúzeum – Váci Curia Borház & Borgyűjteménytár, ahol egy-egy borosüveg – borkóstolással egybekötve – mesél a múltról. Összesen 2500 eredeti palackozású bor mutatja be a magyar borkultúra változásait, köztük megcsodálhatjuk a 900 darabból álló, 1880-tól napjainkig ívelő Tokaji Aszú-gyűjteményt. 

 

A templom alatt megtalált kriptában 262, többnyire jó állapotú színes, díszített koporsóban a 18. század középső harmadától kezdődően, illetve a 19. század elején elhunyt váci polgárok testei nyugodtak, férfiak, nők, gyermekek, mesteremberek, szerzetesek, papok, katonatisztek, hivatalnokok. A koporsók, holttestek, a viseletek, lábbelik, fejrevalók és a temetési kellékek – rózsafüzérek, feszületek, szentképek, érmek, skapulárék – egy része a múzeum „Memento mori” kiállításán tekinthető meg a főtér egyik lakóházának középkori pincéjében. A pince impozáns nagytermében tekinthetjük meg a színes, festett koporsókat, a felnőtteké sárga, szürke és barna színű, a halott gyermekeket pedig kék vagy zöld koporsóba helyezték. A koporsókon láthatóak a korra jellemző Krisztus-ábrázolások, vallásos és halálszimbólumok, amelyek a XVIII. századi emberek vallási világképére, halálhoz való viszonyára is utalnak. A kiállításon a látogatók betekintést nyerhetnek a 18. század végi, 19. század eleji temetkezési, ravatalozási szokásokba is. A terem hátsó részében Stefanovics György szabómester, egy név szerint nem ismert középkorú polgárasszony és egy csecsemő nyugszik, rekonstruált, az eredeti alapján készült viseletben üvegkoporsóba zárva.

 

XIV. Váci Tavaszi Fesztivál
Április 1. 19 óra: Cyrano de Bergerac
Április 2. 15 óra: Halász Judit: Kezdődhet a mulatság!
Április 2. 19 óra: Akusztikus gitárkoncert
Április 9. 19 óra: Magyar Állami Népi Együttes – Magyar rapszódia
Április 13. 19 óra: Aranyosi Péter önálló estje – Négybetűs szavak
Április 14. 19 óra: Zorán-koncert
Április 15. 19 óra: Párbaj
Április 23. 19 óra: Fábián Juli & Zoohacker
Április 24. 19 óra: Mozart-est
Április 27. 19 óra: Csuka Ágnes zongoraművész koncertje
Április 28. 19 óra: A funtineli boszorkány
Április 29. 18 óra: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról – musical
Április 30. 17 óra: Az Usmev szlovák harmonikaegyüttes műsora


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum