Ahol a csend lakott – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Ahol a csend lakott

Majk: kamalduli remeteség

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. április
A fehér habitust viselő, szótlanságot fogadott kamalduli szerzetesek mindössze ötven évig éltek Majkon, mégis felbecsülhetetlen értékű örökséget hagytak maguk után az utókorra. Az Észak-Vértes erdeinek ölelésében található a Nepomuki Szent Jánosról elnevezett remeteség igényesen felújított épületegyüttese, a kulturális és zarándokturizmus különleges attrakciója.

Az itáliai eredetű ka­malduli rend a XI. században Szent Romuald követőiből alakult, de hazánkban csak a XVII. század végén jelentek meg a fehér reverendás, némaságot fogadott szerzetesek. Számukra alapította meg 1733-ban a gesztesi birtokához tartozó Majkon a remeteséget gróf Esterházy József horvát–szlavón–dalmát bán. Az építkezés hosszan elhúzódott, mivel a szerzetesek úgynevezett cellaházait korabeli főpapok és magánszemélyek felajánlásaiból építették. A saját oltárral rendelkező kápolnából és a legszükségesebb helyiségekből álló kis házak homlokzatán ma is láthatók a mecénások címerei. Összesen tizenhét cellaház készült el a szerzetesek számára a rend magyarországi ötvenéves működési ideje alatt. A cellaházakban a szerzetesek szigorú napirend szerint éltek, az év nagy részében böjtöltek és naponta meghatározott mennyiségű imaórát zsolozsmázva töltöttek, elmélkedtek és fizikai munkát végeztek. A gondjukra bízott kiskertekben főként gyógynövények, zöldségfélék termesztésével foglalatoskodtak, szabadidejüket írással, olvasással töltötték. Évente két alkalommal, a karácsonyi és a húsvéti ünnepet közös imádsággal és lakomával töltötték, ekkor 3–3 napig egymással beszélgethettek is. A közös helyiségek egyébként pompázatosak voltak, a templomot, a remetelakok kápolnáit és az ünnepi ebédlőt a legnagyobb igényességgel és gazdagsággal díszítették, miközben maguk nagyon szerény körülmények között tengették napjaikat. A rendet 1782-ben feloszlatták és nem alakult újra. A remeteség épületeit a XIX. század elején posztógyárnak használták, az 1860-as évektől pedig az Esterházy-család vadászkastélyként vette igénybe.
A felújított remeteség betekintést nyújt a XVIII. századi szerzetesrend hétköznapi életébe, ugyanakkor a grófi család vadászati szokásaiba is. A szerzetesek cellaházai közül hét kibérelhető: családoknak, zarándokoknak vagy a világtól elvonulni kívánóknak egyszerű, de jól felszerelt, összkomfortos szállást kínál, a hely szellemére való tekintettel tévé és rádió nélkül. Az épületegyüttes és a gyönyörű kastélypark egész évben az egészséges lélekről és szellemről szóló fesztiválok és kiállítások helyszíne, gyakran tartanak lelki gyakorlatokat, meditációkat is a különleges kisugárzású helyen.
A konventépület fő épületszárnyának emeletén található kiállítási térben a kamalduli rend általános és magyarországi történetét bemutató kiállítás látható A hallgatás ereje címmel. A tárlat a kamalduli rend feloszlatása után szétszóródott, az egykori berendezés ma még fellelhető darabjainak bemutatásával idézi meg a remeteség egykori gazdagságát. Ugyancsak az emeleten négy szoba II. Rákóczi Ferenc fejedelem franciaországi tartózkodásának és a francia kamalduli szerzetesekkel való kapcsolatának állít emléket. A kolostorépület pince- és földszintjének terei a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt remeteség egykori hétköznapi és ünnepi tereit idézik meg, ehhez mintegy 30 magyar múzeum és gyűjtemény nyújtott szakmai segítséget és kölcsönzött műtárgyakat. Az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a refektóriumban, a díszteremben, a káptalanteremben, a könyvtárszobában és a kápolnában is. A földszinten, a vadászkastélyt bemutató terekben kamarakiállítás emlékezik meg gróf Esterházy Móricról, aki Majkon született, és aki 1917-ben rövid ideig Magyarország miniszterelnöke volt.

 

II. Rákóczi Ferenc fejedelem a szabadságharc után a franciaországi Grosbois kamalduli kolostorának hatása alatt, alkotó magányban írta meg Emlékiratait és itt kezdte el megfogalmazni a Vallomásokat is. Halála előtt – már Rodostóból – a grosbois-i kamalduliaktól azt kérte, hogy a szívét ott helyezzék örök nyugalomra.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum