Több mint zarándokhely – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

Több mint zarándokhely

Máriapócs: imák, csodák, gyógyulások

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. május
A könnyező Szűz Mária-kép legendája évszázadok óta vonzza a hívőket és nem hívőket Európa minden részéből Máriapócsra, a csodatévő vallási kegyhelyre, amely a hazai görögkatolikus egyház kiemelkedő jelentőségű zarándokközpontja. Máriapócs az utóbbi évek EU-s forrásokból megvalósított fejlesztéseinek köszönhetően ma már valóban méltó színvonalú célpontja az egyre növekvő vallási turizmusnak.

Máriapócsot évente 400–500 ezer zarándok és turista keresi fel, egy részük valamilyen csodára, vagy hitének megerősítésére vár, mások pedig a könnyező Szűz Mária-kép legendájának titkára kíváncsiak. A különös kisugárzású kegyhely története a XVII. század végére repíti vissza a látogatókat: 1696. november 4-én a falucska kis fatemplomában a hívek azt vették észre, hogy az Istenszülő Szűz Máriát ábrázoló ikon mindkét szeméből ömlik a könny. (Megvizsgálták, valódi!) Természetesen az egész környékről a csodájára jártak, különösen azután, hogy egy haldokló csecsemő meggyógyult a kép érintésétől. Ezt követően indultak meg a zarándoklatok a pócsi Máriához. A csoda híre hamar eljutott a bécsi udvarba is, az osztrák császár és magyar király a képet Bécsbe vitette és a Stephansdomban helyeztette el, ám a kép ott nem könnyezett többé. Máriapócson viszont a kis fatemplomban az eredeti helyére tett másolat 1715-ben ismét könnyezni kezdett. Harmadszor 1905. december 3-án történt meg a csoda, ez volt az utolsó könnyezés, viszont csodákról – főként súlyos betegek gyógyulásáról – továbbra is beszámolnak a krónikák.
A második könnyezés után már annyi zarándok érkezett Máriapócsra, hogy a fatemplom szűknek bizonyult, 1731–1756 között új templomot építettek kora barokk stílusban és Szent Mihály tiszteletére szentelték fel. A jelenleg is működő kegytemplomnak 1948-ban XII. Pius pápa basilica minor címet adományozott. 1991-ben meglátogatta II. János Pál pápa is. 2005-ben Erdő Péter bíboros nemzeti szentéllyé nyilvánította Máriapócsot, a település a Közép-Európát átszelő „Mária-út” egyik fő állomása.
A zarándokturizmust szolgálja a 13 kilométeres tematikus útvonal és a  kegytemplom közelében található Csodák tornya, amely szimbolikusan Jákob lajtorjája, „megmászása” egyfajta  lelki út is egyben. A zarándokokat az Emanuel Zarándokközpont fogadja, sokféle szolgáltatással. A 2015-ben elkészült Családvárban pedig 28 személyes zarándokszállás kínál pihenést az úton lévőknek. A gyerekeket Noé bárkájaként korszerűen kialakított bibliai játszótér várja.

További friss cikkek az Észak-Alföldi régióból


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum