Újra áll Füzér vára – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Újra áll Füzér vára

Éjszakai papi áldás, boszorkányégetés

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. június
Szent Iván-éji mulatságra hívják a romantikus programok kedvelőit június 25-én a füzéri várba. A gyönyörű zempléni tájból kimagasló, még a tatárdúlás előtti időkből származó erődítményt szinte teljesen újjáépítették, ahol egész évben különleges programok várják a látogatókat.

Füzér nevét első ízben egy 1264-ben kelt oklevél említi, amelyben a várat IV. Béla korábban leányának, Anna halicsi hercegnőnek adta, akitől fivére, István herceg erőszakkal elvette. Egy másik, 1270-ben kelt oklevélben visszautal arra, hogy a vár birtokosa a 13. század első felében egy bizonyos Kompolt nembeli „vak” Andronicus mester volt, akitől még II. András király vásárolta meg.
Az erődítmény az évszázadok során számtalan tulajdonos birtokában volt, de akkor vált igazán híressé, amikor akkori tulajdonosa, a koronaőr Perényi Péter Szapolyai János koronázása után, 1526-ban a koronát nem Visegrádra vitte, hanem egy esztendőre Füzérváron helyezte biztonságba. A várat 1676-ban égette fel az osztrák őrség, majd 1910-ben a helyi erdőgondnok kezdeményezte megmentését,  azóta – a mostani rekonstrukcióig – a Károlyi-család végeztetett állagmegóvási munkákat. A vár régészeti kutatását 1977-ben kezdték meg, azonban a munka néhány hét után abbamaradt, majd csak az elengedhetetlenül szükséges teherfelvonó megépítése után, 1992-ben indult újra. A Füzéri Várgondnokság „Élő vár Zemplénben” című kiemelt turisztikai projektje kétmilliárd forint támogatásban részesült az Új Széchenyi-terv operatív programja révén, amelyhez Füzér Község Önkormányzata ötszázmillió forintos pályázati támogatást tett hozzá.
A várat az idén a húsvéti ünnepek idején vehette birtokba először a nagyközönség. Lenyűgöző látvány a hegy ormán álló erődítmény teljesen megújult épületegyüttese, melynek történetéről és az elmúlt korok mindennapi életéről az erődítményen belül izgalmas kiállítások számolnak be. Bepillantást nyerhetünk a 16–17. század történéseibe, eredeti régészeti leletek és az élményt teljessé tevő hanghatások segítségével. A kiállítások közül kiemelkedő a vár kincstári funkciójának, a Perényi-családhoz köthető eseményeknek, valamint a Szent Királyi Korona őrzésének bemutatása. A látogató a varázslatos történelmi világba először az ugyancsak újjáépült alsóváron keresztül lép be, amelynek 109 méter hosszú falai évszázadokon át mélyen a föld alatt rejtőztek. Már elkészült a vár következő, másfél milliárd forintos fejlesztési programja is, a továbbiakban pedig a vár egykori pincéjének turisztikai bemutatótérré alakítása is szerepel a tervekben. De addig is érdemes a füzéri várat felkeresni, ahol minden hétvégére jut különleges élményt nyújtó program.


www.fuzervar.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum