Bartók Imre, a Hazai Attila Irodalmi Díj első kitüntetettje a Margó Fesztiválon – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. május 21., kedd, Konstantin napja van.

Rovatok

Régiók

Bartók Imre, a Hazai Attila Irodalmi Díj első kitüntetettje a Margó Fesztiválon

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. június
A Hazai Attila Irodalmi Díjat, amelyről szakmai zsűri döntött 2016 tavaszán, első alkalommal Bartók Imre vehette át a Nyitott Műhelyben tartott díjátadó esten. A sikeres eseményt követően nagylelkű és értékes támogatói felajánlás érkezett a Hazai Attila Alapítvány javára. Az elsőként díjazott íróval legközelebb a Margó Fesztiválon találkozhat a közönség. A program időpontja és helyszíne: június 9., csütörtök 21 óra, Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2–4.), nagyterem. A szerzővel Németh Gábor beszélget.

A Hazai Attila Irodalmi Díj alapításával a fiatalon elhunyt író emlékét ápoló Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére nyitott, újító szellemiségű szerzőket kíván támogatni. A Margó Fesztivál estje egyúttal az első díjazott, Bartók Imre Láttam a ködnek országát című új regényének bemutatója is.

Az elismerést a Hazai Attila Alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket. Az alapítvány 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A díjazott kiválasztásában a kuratórium által felkért zsűri közreműködik, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

Az eredeti cél szerint a hagyaték gondozása mellett az alapítvány évente ötszázezer forint pénzjutalommal járó elismerésben részesít egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az első díjátadó után meglepő és örömteli esemény történt: jelentkezett egy önzetlen támogató, aki évente egymillió forintot ajánlott fel a Hazai Attila Irodalmi Díj javára, ugyanakkor nem kívánja felfedni kilétét. Ez a nagylelkű felajánlás lehetővé teszi a díj összegének növelését.

 

Az első díjazottról:

Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, kisebb megszakításokkal azóta is itt él. Középiskolai tanulmányait az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában végezte. 2003-tól 2008-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem filozófiaszakán tanult, majd az esztétikaszakon doktoranduszhallgató volt.

2011-ben kiadott első regénye (Fém) után 2013-tól évente jelentek meg regénytrilógiájának darabjai (A patkány éve, A nyúl éve, A kecske éve). Szépirodalmi munkássága mellett irodalomtörténeti monográfiákat, tanulmányokat, kritikákat, esszéket is írt, illetve számos kortárs képzőművészeti kiállítást nyitott meg.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum