9. Ördögkatlan Fesztivál – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

9. Ördögkatlan Fesztivál

2016. augusztus 2–6.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. július
2008-ban gondolta úgy Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyon is normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.

És most itt a kilencedik alkalom! Őrzik immár létező hagyományainkat, és közben mindig kitalálnak újdonságokat. Alapvető céljuk változatlan: a művészeti ágak legjobbjait hívják meg a négy katlanfaluba, s általuk teremtenek lehetőséget arra, hogy sok ezren találkozhassanak, és „jók legyünk öt napig.

A programban vannak még apró bizonytalanságok, és hátra van a finomítás, a díszítés. Jöjjön most egy igazságtalan válogatás, felsorolás. Igazságtalan, mert a meg nem említettek is fontosak számunkra, hogy most is díszvendég lesz például Udvaros Dorottya és Kovács Gerzson Péter. Az idén különös figyelemmel fordulunk a fiatal alkotók felé, hívjuk a budapesti és a kaposvári színihallgatókat (Zsótér-féle Sirály, Vidnyánszky-féle Psyché), a pécsi művészeti kar kiállítóit, megtörténik eddigi legnagyobb vállalkozásunk: Bartók Concertója hangzik el. Beremenden (Dinyés Dániel és a Hungarian Studio Orchestra) és hozzá világpremierként az Ördögkatlanra készíti el a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba vezetésével a Forte Társulat. Központi program lesz a Saul fia: szabadtéri vetítés, kiállítás és reményeink szerint az alkotók közül is felbukkan egy-kettő-három… „Húsz éves lenne” címmel nem feledkezünk meg az Ördögkatlan egyik elindítójáról, az immár a múlthoz tartozó Bárka Színházról. Megtámadja a Katlant az Óbudai Danubia Mozart-kommandója (és persze Dinyés Daniék is Mozarttal jönnek, de immár nem beavatnak a Cosi fan tutte-be, hanem bemutatják azt). Lesz színház színház hátán: Katona József Színház, Tatabánya, Kaposvár, Nézőművészeti, Orlai-produkciók, Hrabal és Örkény portréja mellé Weöres kerül, és jön az „élő irodalom” is: Forgách, Háy, Kemény, Grecsó és persze Rájátszás. A kisharsányi Teleki-kertben argentin cirkuszisták lesznek nap mint nap, a Mediawave után új nevet tanulunk: a Kovács Udvarházat Göttinger Paliék vezetésével elfoglalja a Caminus, teli leszünk családi és gyerekprogramokkal Rutkai Boritól az Almáig, Csokikoncerttől a Bóbitáig.

Ötnapos mulatságra hívunk hát mindenkit, aki normális és aki nem normális, és aki a szívét hozza közénk, az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum