Irány Székesfehérvár! – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Irány Székesfehérvár!

Történelmi időutazás, sok látvánnyal és zenével

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. augusztus
Történelmi levegő, művészi produkciók, este is pezsgő belváros, grandiózus események – az egykori koronázóváros páratlan hangulattal és látványos rendezvényekkel várja a látogatókat. A székesfehérvári kultúrkoktél összetevői: királyi századok, kultikus kiegészítők és barokk díszítés, mindez megbolondítva egy csipetnyi modernnel. A belváros éttermeinek és kávézóinak kínálata is történelmi utazásra hív.

Az egykori koronázóváros középpontjában már az Országalma díszkút is jelzi, hogy történelmi jelentőségű helyre érkeztünk. Székesfehérváron minden a királyi századokról mesél. A magyar királyok koronázó jelvényének egyikét ábrázoló vörösmárvány díszkút – Ohmann Béla szobrászművész alkotása (1943) – Székesfehérvár történelmi múltjának szimbóluma, a város középkori önkormányzati jogának, a „fehérvári jognak” állít emléket. Az országalmán körbefutó latin felirat jelentése: „Fehérvár szabad város Szent István király kegyéből”.
Szent István Fehérváron építtette fel magántemplomát, a későbbi koronázótemplomot, melynek falai között 36 magyar királyt koronáztak és 15 királyt temettek el. A templom maradványait a Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely őrzi, mauzóleumában látható Szent István szarkofágja és Aba Novák Vilmos történelmi seccója is, amely a Szent Korona és a Szent Jobb történetét meséli el. Az írásos emlékekben először 1031-ben említett bazilika 1543-ig volt a magyar királyok koronázótemploma. A királyi családok nyughelyéül szolgált, de itt volt a királyi trón és a kincstár, az állami levéltár és a kormányzás jelképei, a korona, a jogar, a kard és a palást is. A felbecsülhetetlen értékeket rejtő emlékhely ásatásai 1862-ben kezdődtek és ma is tartanak.
A Szent István-székesegyház a középkori gótikus Szent Péter és Szent Pál-bazilika alapjain – részben közadakozásból és Mária Terézia jelentős támogatásával – 1758–1768 között épült fel, város történelmi magjának, Géza fejedelem első uralkodói szállásának dombján. Az altemplomban III. Béla és Antiochai Anna kőkoporsóját őrzik, az uralkodó pár testének halotti lenyomatával. Tornyait 1805–1815 között magasították meg, a tornyok közepén látható gótikus ablakok az épület középkori eredetét bizonyítják. A főhomlokzaton nyíló kapuzat kosáríves kerete fölött a városcímer, puttók és kővázák díszelegnek. A templom belsejét többek között Johann Cymbal Szent István életével kapcsolatos freskói díszítik.
A főoltárkép, melyen Szent István Magyarország Nagyasszonyának oltalmába ajánlja az országot jelképező Szent Koronát, Vincenz Fischer alkotása. S aki még fokozni akarja a királyi élményeket, a város főterén lévő városházán megtekintheti a Szent Korona másolatát, egészen közelről is. A város közadakozásból 2013-ban megvásárolta a hiteles másolatot, amely éppen úgy készült, mint az eredeti: alapját finom ezüst adja, a bevonathoz színaranyat használtak, súlya másfél kilogramm, 19 zománckép és nyolc ablakos zománckép díszíti.
Felfedezősétánk közben pihenjünk meg a Kossuth utca 9. számú ház belső terében, ahol – ha jól időzítjük az érkezésünket – különleges órajátékban lehet részünk. Az épület oromzatán lévő látványos óraszerkezetből kétóránként középkori zene csendül fel. Az órajáték figurái a magyar történelem királyi személyiségeit, Szent István királyt és Imre herceget, Szent László királyt, Szent Erzsébetet és Szent Margitot, Mátyás királyt és Beatrix királynét ábrázolják. Érdemes benézni az Óramúzeumba is, ahol több száz különböző korból származó fali-, zseb-, kar- és asztali óra, sőt egy 17. századi toronyóra-szerkezet is látható.
Hagyjunk elég időt Székesfehérvár belvárosának egyik kiemelkedő értékű, felújított, egyedileg védett műemléki épületegyüttesének, a Hiemer-háznak megtekintésére is. A mára korszerű kulturális és közösségi funkciókat betöltő komplexum három középkori eredetű műemlék épület páratlan összeolvadásából jött létre, ahol könnyedén lépdelhetünk át évszázadokon és művészettörténeti korokon. Egykori tulajdonosai a város legelőkelőbb ismert tagjai, Hiemer Mihály, Ferdinand Caraffa gróf és Pfund (Font) Mátyás voltak. Az időszaki kiállításoknak rendszeresen helyt adó Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum immár Európa-szerte ismert gyűjteménye is. Sétáljunk el a Vörösmarty Színház épülete előtt és emlékezzünk arra, hogy 1874-es avatásán Laborfalvy Róza mondta el itt Jókai Mór alkalmi köszöntőjét. Újabb élmény vár ránk a műemlék Árpád fürdőben, ahol nemcsak a szemünket, hanem a testünket és lelkünket is kényeztethetjük, ha igénybe vesszük az 1905-ben épített, korhű hangulatú, kagylódíszítésű, kupolás exkluzív műemlék fürdő gazdag wellnesskínálatát. Ha megéheztünk, próbáljuk ki a város éttermeit – találunk köztük top 10-be tartozót is –, és kóstoljuk meg a hely gasztronómia remekeit. A „királyok városa” mindezzel együtt lüktető, modern közösségi tereivel is csábít, az interaktív Fény utca például látványban, hangzásban feledhetetlen közösségi és személyes élményt nyújt. Egy esti belvárosi séta valóságos időutazás, ahol a kövezetbe épített éjszaka világító indacsíkok kötik össze az évszázados falakat és a 21. századi innovációs technológiát. Aztán egy kis romantika: a Bory-vár, amely ugyancsak egyedülálló, lenyűgöző látványosság. A várat a szerelmes Bory Jenő építész- és szobrászművész felesége és gyermekei számára építette a két kezével negyven nyáron át. A város határában álló különös építmény a hitvesi szeretet örök jelképe és a szerelmespárok kedvelt helye.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum