A balatoni halászlé titka – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2022. november 29., kedd, Taksony napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

A balatoni halászlé titka

Különleges és finom

A híres magyar halászlék – a szegedi, a bajai, a paksi, azaz a tiszai és a dunai halléfajták – mellett méltatlanul háttérbe szorul a balatoni, pedig legalább akkora hagyománya, kultúrája és receptúrája létezik.

Általános hiedelem, hogy a folyami halak jobb ízűek a tavakban élőkkel szemben, pedig ez csupán szokás és ízlés kérdése. A balatoni halak éppenséggel különösen ízletesek, ezt bizonyítja, hogy tipikusan ott élő, jellegzetes halfajok – például a fogas, a süllő, a kecsege – az igényes éttermek specialitásai, különlegességei közé tartoznak.
Természetesen az igazi balatoni halászlének is megvan a titka. S az is igaz, hogy nem mindenki tudja igazán jól készíteni, de ez a többi hallé esetében is így van. Minden tájegységnek, víz melletti városnak, településnek ismertek a legjobb halászléfőző helyei és mesterei. Az országban járva érdemes felkutatni azokat az éttermeket, amelyek híresek a halászléjukról. A megbízható információk e téren leginkább szájról szájra terjednek.
De megpróbálhatjuk magunk is megfőzni az idei nyár legjobb balatoni halászléját, de számoljunk azzal, hogy korántsem egyszerű feladatra vállalkozunk. Az igazi balatoni halászlé titka ugyanis a belefőzött halak fajtájában és arányaiban rejlik. Az első és legfontosabb szempont, hogy a halászlébe kerülő halak egyharmada ragadozóhal legyen! A két folyami halászlé esetében ez ennyire szigorúan meghatározott feltétel. Természetes, hogy a halak a Balatonból kerülnek bele, a hagyományos recept szerint akkor lesz a legjobb ízű, ha betartjuk a következő arányokat: egy kicsivel több mint harmada a halaknak ponty, harmada ragadozó, lehetőleg fogas vagy süllő, de lehet csuka, harcsa vagy kecsege is, és végül jöhetnek az apró halak, ezek kicsit kevesebb, mint egyharmad arányban. A további alapanyagok beszerzése már nem ennyire bonyolult…
Hozzávalók: zsiradék, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika és pár szem krumpli, jó minőségű pirospaprika, só és cseresznyepaprika. Az elkészítés módja bográcsban: a hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk és erről a pörköltalapról indítva víz hozzáadásával megfőzzük az alaplét. Az alaplébe kerülnek a halfejek, a farkak és a megtisztított apró halak, majd zöldpaprika, paradicsom, pár szem krumpli és néhány gerezd kipréselt fokhagyma, só.
Körülbelül egyórányi főzés után az alaplevet átpasszírozzuk és újraforraljuk, majd a sűrű lébe ízlés szerint teszünk még egy kis pirospaprikát, sót és erős paprikát. A halszeleteket, miközben fő az alaplé, besózzuk és hűtőbe tesszük. Ha felforrt a sűrű lé és a végleges fűszerezést megadtuk neki, óvatosan belerakjuk a halszeleteket, körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. Mielőtt forrni kezd, érdemes beleloccsantani egy pohár könnyű balatoni fehérbort, lágy és pikáns ízt ad neki.
A balatoni halászléhoz puha, fehér kenyeret és balatoni bort ajánlunk.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2022 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum