Haydn-fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Haydn-fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban

2016. augusztus 19.–szeptember 4.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. augusztus
A nyár utolsó napjaiban Joseph Haydn, a zeneszerző óriás életműve előtt tiszteleg egykori otthona és darabjainak bemutató-helyszíne, a fertődi Esterházy-kastély. Az augusztus 19.–szeptember 4. közötti három hétvégét felölelő korhű hangszeres Haydn-fesztivál színes programjaival és világhírű meghívottaival méltó emléket állít a bécsi klasszikus zene nagy mesterének.

Fertőd-Eszterháza igazi kultúrtörténeti ikonná vált napjainkra – hiszen Haydn 30 évig élt és alkotott itt –, jelentősége csak Salzburghoz vagy Bayreuthhoz mérhető. Védjegye a Haydn-kultusz ápolása: korhű hangszeres Haydn-fesztiválja a világnagyságok és a Haydn-specialisták találkozója.

A fesztivál mindhárom hétvégéjén színpadra lép a kastély rezidenszenekara, az Esterházy Hofkapelle, amely – Haydn korabeli saját zenekarának mintájára – egy nemzetközi zenészekből álló együttes. A nyitókoncerten Julien Chauvin francia hegedűművész vezeti az együttest, az est műsora pedig megidézi Haydn párizsi bemutatóinak helyszínét, az Olympique Lodge-t és annak fényűző zenei életét. A fesztivál főszereplői nem csak a hangszeres művek lesznek, augusztus 20-án – a magyar régizene-játszás reprezentatív és meghatározó együttesei – a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar ad koncertet Haydn két késői remekművével. A 104-es „London” szimfóniát és a csodálatos Harmoniemesse-t Vashegyi György vezényli. Másnap, augusztus 21-én a „Roslin kastélya” című koncert valódi ínyencség a zenekedvelők számára: a világhírű Claire Debono, Jeffrey Thompson és Thomas Doilé énekesek közreműködésével skót népdalok feldolgozásait hallhatják az érdeklődők az Alexis Kossenko vezette francia Les Ambassadeurs zenekar kíséretével.

Haydn életművének egyik legkiemelkedőbb alkotása a Teremtés, melyet a fesztivál keretében augusztus 26-án egy korabeli, hiteles vonóskvintett átiratban az osztrák Pandolfis Consort és a Kossuth-díjas Mécs Károly színművész adnak elő. A régizene-játszás meghatározó művészei Pier Luigi Fabretti (oboa), Aligi Voltan (fagott), Markus Hoffmann (hegedű) és az Esterházy Hofkapelle szólistái Rácz Márton vezényletével tolmácsolják Haydn és tanítványa, Ignaz Pleyel 1791–1792-es nagy londoni vetélkedésének versenyműveit és szimfóniáit. Lélekemelő programnak ígérkezik a „The Spirit’s Song” nevet viselő hangverseny: Baráth Emőke (szoprán) előadásában hallhatja a közönség Mozart, Haydn és Schubert természetihlette dalait. Az estén fortepianon és Graf-zongorán Fábri Flóra kíséri az énekesnőt.

 

Szeptember első hétvégéjén a „Mesteri felfedezés” című hangversenyen Haydn korai alkotókorszakából hallhatunk kamarazenei válogatást vonósokra és fortepianóra a régizene-játszás egyik legnagyobb ízlésformáló olasz művésze, Enrico Onorfi, valamint Kertész Ágnes, Marco Frezzato és Riccardo Doni tolmácsolásában. Különleges zenei élménynek ígérkezik „A siker két arca” nevet viselő hangverseny is, amelynek keretében Haydn és Schubert műveit adja elő a világhírű karmester, Nicholas McGegan vezényeletével a Capella Savaria együttes. A koncerten hegedűn szólót játszik Kalló Zsolt. A fesztivált záró, „Haydn és a cigányok” című hangversenyen Monica Huggett hegedű- és Somlai Petra fortepiano-művésznő mutatja be Haydn és kortársainak „magyar ízlés” szerint fűszerezett táncait és műveit.

 

www.eszterhazivigassagok.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum