Eszterháza a XVII. Savaria történelmi karneválon – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 15., hétfő, Teréz napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Eszterháza a XVII. Savaria történelmi karneválon

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. augusztus
Szombathely és a fertődi Eszterháza Központ közötti együttműködés keretében a két dunántúli helyszín 2016-ban egyesíti történelmi emlékeit: Eszterházán a nyár elején bemutatkozott Szombathely (és a 2016-ban zajló Szent Márton-emlékév), a nyár végén pedig a vasi megyeszékhely legnagyobb eseményén, a Savaria történelmi karneválon lesz kiemelt díszvendég a fertődi műemlékegyüttes és annak kínálata.

Az idén XVII. alkalommal megszervezett Savaria történelmi karnevál a Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai rendezvénye, amelynek négy napja alatt 100 ezer látogatója van. Az esemény hagyományosan a 2000 éve alapított római város nagy történelmi ünnepe, ahol 7 színpadon, 23 programhelyszínen 250 műsorszámmal, 540 művésszel és 1000 jelmezessel éled újjá a múlt. Az idei karnevál 2016. augusztus 25. és 28. között zajlik, a hétvégi napokon (szombaton és vasárnap) Eszterháza is aktívan jelen lesz az egyes programokon.

A karnevál leglátogatottabb szabadtéri programja a jelmezes felvonulás, ahol a fesztiválra érkező valamennyi hagyományőrző katonai alakulat, zenész, akrobata, zászlóforgató és művész jelen van, és egy nagy, mozgó képes történelemkönyvet alkotva végigvonulnak a belváros erre kijelölt 2,5 km-es útvonalán. A közel 1000 jelmezes mellé a város lelkes polgárai is becsatlakozhatnak: a római időktől egészen az I. világháborúig menetelnek majd az idei felvonulók. Tízezrek állnak az utcákon ilyenkor, 3 mobillelátóról pedig ülve is meg lehet tekinteni a parádét. A felvonulás pénteken és szombaton 19 órakor indul, a szombati eseményen a barokk korszak részeként az Eszterháza Központ is képviselteti magát, természetesen színpompás viseletben, zászlókkal és az Esterházy-család címerével. A menet díszvendége lesz Esterházy Antal herceg és kedves felesége, akik egy erre az alkalomra feldíszített barokk hintóról üdvözölhetik a jelenlévő szombathelyieket és a karneválra ideérkezőket.

A belvárosban szombaton és vasárnap egy kis barokk sarkot rendeznek be az Eszterházy-kastély munkatársai. A látványos pavilonban barokk ruhás hölgyek várják az érdeklődőket, mesélnek a kastély látványosságairól, ismertetik az ottani zenei és képzőművészeti programokat, információkkal, kiadványokkal és meseszép miliővel csalogatják a vásári forgatag látogatóit. Akár fotózkodni is megállhatnak itt a szombathelyiek, de lehet kisfilmeket nézni, zenét hallgatni vagy csak egy kicsit megpihenni ebben a pompás pavilonban.

A karnevál egyik leglátogatottabb helyszíne a belváros zöld szíve, a Gayer park, amely ilyenkor Kalandvár néven várja a kisgyerekes családokat. 10 és 19 óra között itt minden a gyerekekről szól: színpadok, historikus játékok, különböző foglalkozások és kézműves programok, de lesz baba-mama jurta és kölyökkenuzás is a közeli patakban. Ezen az árnyas-ligetes helyszínen egy igazán mesés nagy hársfa alatt szombaton és vasárnap az Eszterháza Központ egy kis barokk gyerekkuckót rendez be: jelmezes animátorokkal lehet itt halk barokk muzsika mellett varázslatos papírfigurákat készíteni, közben megismerni a hercegek és hercegnők viseletét, szokásait, játékait. Közben lehet barokk ruhákat is próbálni, meséket és tündéri legendákat hallgatni.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum