Az Agóra Tudományos Élményközpont szeptemberi programjai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

Az Agóra Tudományos Élményközpont szeptemberi programjai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. augusztus
Az Agóra 2016. szeptember 1. és 15. között – karbantartási munkálatok miatt – zárva tart. Nyitás szeptember 16-án, pénteken 13 órakor. Nyitvatartás egyéni látogatók számára (2016. szeptember 16-tól): kedd–péntek: 13-tól 18 óráig, szombat, vasárnap: 10-től 18 óráig, hétfő: szünnap. Minimum 20 fős csoportokat – előzetes egyeztetés és visszaigazolás után – kedd és péntek között délelőttönként is fogad az intézmény 9 órától. A csoportok a látogatás előtt legalább 7 nappal az Agóra weboldalán keresztül tudnak bejelentkezni.

Az Agóra Tudományos Élményközpont interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Szeptemberi programok:

 

 2016. szeptember 16–18.

Agóra őszindító

Péntektől vasárnapig ismét különleges programokkal és kedvezményes belépőjeggyel vár mindenkit az Agóra. A belépő ára ezen a napon egységesen 900 Ft/fő.

 

2016. szeptember 16–18.

Kémleld az eget!

Az Agóra csillagdájába nyolcvan lépcső vezet fel, de aki megteszi ezt a fáradságos utat, távcsövön keresztül csodálhatja meg a Napot. Jó idő estén az Agóra csillagászai félóránként indítják a napkémlelő túrákat és útközben számos érdekességet is megosztanak a közönséggel. A csillagda 10 fős csoportokban látogatható. Regisztráció a helyszínen.

 

2016. szeptember 16., péntek

Az ózon napja

Miben különbözik az ózon az életadó oxigéntől? Ózonpajzs vagy ózonlyuk van felettünk? Az ózon világnapjához kapcsolódóan a látogatók mindent megtudhatnak a gázról, amely egyszerre nélkülözhetetlen és ártalmas.

Középpontban: Szent-Györgyi Albert

A híres Nobel-díjas kutató születésnapjára emlékezünk: felidézzük életútját és utánajárunk, mi tette az egyik legsikeresebb és legsokoldalúbb vitaminná a C-vitamint.

 

2016. szeptember 17., szombat 10:30–12:00 óra

Kreatív tudomány speciál: Rajzmóka

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Vajon mivel rajzolunk valójában? A kezünkkel, a szemünkkel vagy az agyunkkal? A foglalkozáson erre keressük a választ mókás feladatokon keresztül. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

 

2016. szeptember 18., vasárnap 10:30–11:30, 13:00–14:00, 16:00–17:00 óra

Vasárnapi tudomány: Ragacs és nyálka

Újra indul, méghozzá egy napon három foglalkozással az Agóra vasárnapi ismeretterjesztő programsorozata, amelynek keretében érdekes tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. A kémialaborban gusztustalan, ám vicces műtaknyot, ragacsokat és nyálkákat készíthetnek a gyerekek! Ezek az űrbélinek tűnő furcsa anyagok mintha a fizika törvényeit sem tartanák be, szilárdak és folyékonyak egyszerre. Csak erős idegzetű gyerekeknek! A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni, előzetes  regisztráció alapján. Bejelentkezés péntek délig az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen.

 

2016. szeptember 20–29.

A Földtől a világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modernkori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette.

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20 perces programban a nyári csillagképekről és égi eseményekről, illetve a Hold fázisairól lesz szó, de megcsodálhatják a látogatók más tájak csillagos égboltjait is.

Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény. A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

 

2016. szeptember 24., szombat 11:30 óra

Laborból a konyhába

Mi van az ételünkben? Hogyan őrizhető meg az alapanyagok természetes állaga és íze? Mi fán terem a molekuláris gasztronómia és finom-e az űrkaja? Az Innovatív Élelmiszeripari Klaszter kísérleti bemutatóján nemcsak választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, de meg is kóstolhatják a 21. század legmodernebb ételeit. A bemutatón az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2016. szeptember 25., vasárnap 10:30–12:00 óra

Vasárnapi tudomány: Napóra

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Tudtad-e, hogy még a középkorban is a napóra volt a legpontosabb időmérő eszköz? Elve azon a megfigyelésen alapszik, hogy az egyes testek árnyékának hossza és iránya a Nap állása szerint alakul. A gyerekek megismerkedhetnek a világ leghíresebb és legszebb napóráival és maguk is készíthetnek egy ilyen szerkezetet. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni, előzetes regisztráció alapján. Bejelentkezés péntek délig az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2016. szeptember 30., péntek 14:00–23.00 óra

Rendhagyó Kutatók éjszakája az Agórában

Az Agóra Tudományos Élményközpont idén is teret biztosít azoknak a középiskolás fiataloknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatnák a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, saját tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet majd.

 

2016. október 1–2.

LittleBits-cirkusz

Idén 5 éves a littleBits! Világszerte karneváli hangulatban ünnepelik az évfordulót, így ezen a hétvégén mi is elektronikus bohócokat, örökmozgó akrobatákat és cirkuszi elefántokat építünk és keltünk életre a littleBits segítségével. Délelőttönként bemutatjuk a littleBits-készletet, délután pedig szabadjára engedjük a képzelőerőnket és új kütyüket készítünk. A legjobb találmányokat díjazzuk is!

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum