RepTár Szolnoki Repülőmúzeum – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. szeptember
Azok a férfiak, akik gyerekkorukban pilótának készültek, és azok az asszonyok, akik lánykorukban éppen egy ilyen pilótáról álmodtak, biztosan nagyra értékelik majd a szolnoki Reptár kollekcióját. A különleges kiállítás azonban nemcsak nekik szól, hanem bárkinek, akit kicsit is érdekel a repülés, azon belül a katonai repülés világa. Sőt valószínűleg még azok is élvezni fogják ezt a kiállítást, akik életükben nem utaztak repülővel és ezt nem is tervezik.

A Reptár ugyanis sokkal több, mint repülőgépek és alkatrészek gyűjteménye, egy Közép-Kelet-Európában is egyedülálló multimédiás élménycentrum, ahol mindenki találhat magának érdekes látnivalót és elfoglaltságot. Aki teheti, szánjon elég időt – akár 4–5 órát – a látogatásra, és vegyen részt egy vezetett túrán, mivel a szakképzett, jelentős részben gyakorló pilótákból álló csapat, olyan sztorikat mesél út közben, hogy az hihetetlen.

Megtudhatjuk például, milyen tragikus véget ért 1951-ben egy nagyszabású légi bemutató után az egyik kadét repülős karrierje. Miután részt vett egy nehéz szakmai feladat megoldásában – a 28 gépből álló flotta a levegőben sikeresen összeállította az MDP (Magyar Dolgozók Pártja) rövidítést –, végzetes hibát követett el. Mátyásföldre hazatérőben Csomád közelében még bemutatott egy orsót, azonban mielőtt egyenesbe tudna volna hozni a gépet, beleütközött egy távvezetékbe, és lezuhant. Egy parasztasszony szerencsétlenségére a két tinójával épp ott szántotta a földjét, ahol a baleset történt, így ő is félresikerült légi akció áldozatául esett.

A Reptár ünnepélyes megnyitóján Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta, hogy a létesítmény kialakítása révén igazi turisztikai attrakció jött létre a városban, amely a közelmúltban átadott Söráriummal, illetve az immár évek óta megrendezett és nagyon sikeres Tiszavirág Fesztivállal együtt felhelyezi Szolnokot a turizmus térképére.

A beruházás révén ugyanakkor a város egy korábban elhanyagolt, romos állapotú történelmi épületegyüttese is meg tudott újulni. A Reptárat a város egykori vasútállomásának (Indóház, Ószolnok állomás) helyén alakították ki, ez egyébként hazánk legrégebbi, 1847-ben épült vasútállomása. A repülés szerelmesei Szolnokon egyébként korábban is találtak látnivalót, a város határában, Szandaszőlősön volt egy meglehetősen puritán repülőmúzeum. A 60 ezer négyzetméteres Reptárban most kiállított gépek jelentős része innen költözött be a városközpontba. A szandaszőlösi telepet ugyanakkor nem kell örökre elfelejteni, Szalay Ferenc szerint a későbbiekben ott lesz majd a Reptár polgári repülőgépeket bemutató telephelye.

De most lássuk, konkrétan mi mindennel lehet találkozni a Reptárban! A látogató az újonnan felépített 3000 négyzetméteres hangárban alaposan körbejárhatja a kiállított gépeket, sőt egyesekbe be is ülhet! A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatja a repülőgépek történetét és technikai adatait, és akár dögcédulát is készíttethet magának. Az indóház emeletén berendezett kiállítás a magyar és az egyetemes katonai repüléstörténetet mutatja be a kezdetektől napjainkig, megfelelő interaktív elemekkel és múzeumpedagógiai programmal. A látogatóközpontból a galériára érkezik meg az érdeklődő, ahonnan belátja a teljes kiállítóteret, illetve megtekintheti a tetőszerkezetről függesztett kisebb repülőgépeket. A repüléstörténeti gyűjtemény azon darabjainak, amelyek koruknál, ritkaságuknál vagy gyártási technológiájuknál fogva különösen védett értéket képviselnek (így a vászonborítású repülőeszközök, különféle hajtóművek, fegyverzeti rendszerek), a hangár épülete ad helyet.

A muzeális műtárgyak mellett ide kerültek a Reptár egyik fő vonzerejét jelentő interaktív szórakoztatóeszközök is. A nagy légterű bemutatócsarnokban egy körúton keresztül lehet megtekinteni a földszintre helyezett, különböző korszakokba tartozó repülőket és helikoptereket, kiegészítőket és légvédelmi eszközöket. Itt található egy kb. 20 méter hosszúságú videófal, mely mozgóképekkel teszi látványosabbá a repülőgépek bemutatását. A külső bemutatótérre nyíló homlokzati fal mentén egy újabb látogatói folyosón lehet megtekinteni a fedélzeti fegyvereket, katapultüléseket, illetve egyéb repüléstechnikai eszközöket. 

A bemutatótér centrumában került elhelyezve a hatállomásos MiG–29 szimulátorpark, melyben kabinutánzatok köré épített LCD-képernyőkön szerezhetnek valósághű repülési élményt a látogatók. Ebből az interaktív térből nyílik a 4D-mozi területe. A 18 férőhelyes mozi 4D-technológiával, VR-szemüvegekkel felszerelt, a térhatású filmek élményét mozgó székek teszik teljessé. A székek stilizált katapultülések, amelynél a becsatoló hevederek hasonló funkciót látnak el, mint egy valódi repülőgépnél. A kiállítótér alsó szintjének járófelületén helyezték el a fedett, fűtött tárolóhelyet igénylő repülőgépeket, helikoptereket, hajtóműveket, légcsavarokat. A fogadóépület felső szintjén található rendezvény-, illetve konferenciaterem 80 fő leültetésére alkalmas, mobil pódiummal, hangosítással, kivetítővel. A konferenciatermen túl a rendezvényekhez cateringszolgáltatás is biztosított a helyszínen, illetve az indóház földszintjén található étteremrész, valamint a csarnok első emeleti része is igénybe vehető.

A szabadtéri repülőgépparkban átépített és teljesen felújított repülőgépeket és helikoptereket láthatunk, és megismerhetjük a honi légvédelmi rakétaeszközöket és a hozzájuk tartozó felderítő, bemérő technikai berendezéseket. A rámpás rakodóépület keleti részében akadálypályát alakítottak ki. A pálya tervezésénél kiemelt szempont volt a fokozatos terhelés megvalósításának elve, valamint hogy a pályaelemek egyaránt kielégítsék az átlagos és az átlagon felüli fizikumú látogatók igényeit. A Reptár udvarán tematikus játszótér is épült, ahol minden gyermekkorosztály számára adódik repüléssel kapcsolatos játék- és szórakozási lehetőség.

Fontos tudni, hogy naponta két alkalommal van szervezett szakvezetés, aki ettől eltérő időpontban igényel vezetőt, annak érdemes előre jelentkeznie. 

 

http://reptar.hu

További friss cikkek az Észak-Alföldi régióból


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum