Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. december 17., hétfő, Lázár napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont

Mosonmagyaróvár

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. szeptember
A Szigetköz határában található Mosonmagyaróvár nagy történelmi múlttal rendelkezik, a Római Birodalom idejében Ad Flexum néven említik, majd Szent István király idejében vármegyeközponttá vált.

A XIII. századtól kezdve Moson fontos kereskedelmi szerepet töltött be a térségben, főként az Ausztria felé irányuló gabonakereskedelemnek köszönhetően.  A XVI–XIX. században számos kereskedőház és magtár épült főutcáján, többek között a Futura. Egyik fagerendájába vésett 1751-es évszám az építés dátumára enged következtetni.

A 2014-es évben a Futura lett az év ökoturisztikai látogatóközontja. A pályázat elbírálásának fő szempontja a létesítmények kínálatának látogató- és családbarát jellege. Pontozták a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is.

A 300 éves, műemléki védettségű magtárépület természettudományi interaktív bemutatóközpontként történő hasznosításának alapötlete a Mosoni Polgári Körtől származik. Az önkormányzat 2008-ban benyújtotta pályázatát, amelyet a kormány kiemelt projektként megvalósításra javasolt. Moson egyik legkarakteresebb épületének átalakítására vonatkozó tanulmánytervet Lenzsér Péter készítette. Egyed László a kiállítás szakmai programját vázolta fel. A projekt kivitelezését 2012 tavaszán fejezték be, a Futura ünnepélyes megnyitására 2012. augusztus 17-én került sor.

A négyszintes, több mint 2000 m²-es, egész évben nyitva tartó látogatótér a négy őselem tematikájára épülő kiállításnak ad otthont. Az állandó kiállítás egy része szorosan kötődik a környékhez: egyrészt Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, másrészt a gabonatárolóhoz, bemutatva annak működését, történetét. A kiállítás másik része a klasszikus „science center”, a természettudományokat újfajta szemlélettel népszerűsítő tárlat.

A fenntartható jövő feltételei és a modern technológiák megismerése mellett a látogatók ötleteket kaphatnak a környezettudatos életvitelhez, játszva tanulhatják meg, hogyan lehet összhangban élni a Földdel, az elemekkel. A Futura nem kevesebbre vállalkozik, mint a pozitív, a természettel összhangban működő jövő és életmód bemutatására. Az intézmény planetáriumában naponta több alkalommal csillagászati előadások, az auditóriumban látványos kísérleti bemutatók tekinthetők meg.

Az épület terei – a gyönyörű, több száz éves gerendákkal szabdalt előtér, a büfé melletti kedélyes, családiasabb hangulatú terület, a különterem, a száz férőhelyes auditórium – különleges helyszínt biztosítanak családi eseményekhez, szakmai előadásokhoz, tréningekhez, VIP-rendezvényekhez, korszerű technikai felszereltséggel, az egyedi igények kiszolgálásával. Az élményközpont kínálatát időszaki kiállítások, családi rendezvények, szakkörök, táborok, vetélkedők színesítik.

 

Pániklabor. A játékban, mely remek, önfeledt szórakozást nyújt családok, párok, baráti társaságok számára, 2–6 fős csapatok vehetnek részt. Felnőtt felügyelet nélkül a játék korhatára 12 év, de nagyobb testvérek, szülők kíséretével természetesen ennél fiatalabbak is részt vehetnek a szabadulásban.

5 dimenziós élmény. A 3 dimenziós kép, a mozgó székek, a szél és az eső segítségével pillanatok alatt résztvevőjévé válsz a történetnek.

Virtual Reality. Csak felveszed a virtuális szemüveget, és már indulhatsz is. Szemed elé tárul a 3D-s világ, a történések körülölelnek, körülnézhetsz, pont úgy, mintha ott lennél. Az intenzív élmény elragadja az érzékeidet, az Oculus Rift szemüveg átveszi az irányítást!

Futurajet. Egy Boeing pilótája lehetsz! Ajándékozd meg magadat és szeretteidet egy utasszállító repülőgép vezetésének élményével!

Tesla-küldetés. Nyomozós játék családoknak, céges és iskolai csapatoknak. A kiállítás területén folyó játékban 2-6 fős csapatok vehetnek részt. 

 

Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont

9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.

Telefon: (96) 566-280


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum