Megújult az alkotóház és a művésztelep Hódmezővásárhelyen – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

Megújult az alkotóház és a művésztelep Hódmezővásárhelyen

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. október
Október 1-jén adta át a MANK három pályázaton nyertes művészének a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeinek kulcsait, de nem csak a művésztelep, hanem a Hódmezővásárhelyi Alkotóház is megújulva fogadja októbertől vendégeit.

„Komoly művészettörténeti hagyományokkal bír Hódmezővásárhely, ami a 19. század végében gyökeredzik, abból a polgárosodott paraszti világból, amely értékek mellé oda tudtak állni a helyiek. Így a puszták szülöttjét, Tornyai Jánost is Budapesten, Münchenben és Párizsban taníttatták. Tornyai aztán hazajött, és ennek a világnak a legendás festőművészévé vált” – mondta el dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója a megnyitón, majd átadta a Hódmezővásárhelyi Művésztelep műtermeire sikeresen pályázók kulcsait. Donka Gergely, Sonkoly Tibor és Máté István Hunor képzőművészek három évig alkothatnak a megújult terekben.

A művésztelep, ahogy a szintén a MANK tulajdonában álló Hódmezővásárhelyi Alkotóház is, a pincétől a padlásig megújult, hőszigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat és sor került a teljes gépészet cseréjére is. A munkálatok összesen 330 millió forintból valósultak meg. Az év elején kezdődött felújítás eredményeként a művésztelepen négy műterem várja a művészeket, amelyből háromban pályázati úton kiválasztott művészek alkothatnak kedvezményes bérleti díj fejében, a negyedik pedig közösségi műteremként funkciónál majd: éppúgy rendeznek majd itt kiállításokat, ahogy időnként a közös munka színteréül szolgál azoknak a művészeknek, akik az alkotóházban szállnak meg és nagyobb méretű alkotáson vagy speciális géppel dolgoznak, így itt lehetőség van szövőszék és rézkarcnyomógép használatára is.

Az átadóünnepségen egyúttal megnyílt az első kiállítás is Válogatás a vásárhelyi művészek alkotásaiból címmel. Azon alkotókat igyekeztek felvonultatni ezen a tárlaton, akik kötődtek a Hódmezővásárhelyi Alkotóházhoz. „Ezért indul a kiállítás egy Almási Gyula Béla-képpel. Szalay Ferenctől kezdve Tuza Lászlón át Nagy Atilláig számtalan művész munkái tekinthetők meg továbbá a kiállításon, és ha nem is a teljes vásárhelyi művészettörténetet, egy szeletét láthatják az érdeklődők” – osztotta meg gondolatait Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója. Mint hozzátette: a műtermeket bérbe kapó fiatalok is új szint visznek ebbe a világba. Mint megtudtuk, Máté Hunor három kisplasztikáját és egy festményét hozta el, amely izgalmasan hat a vásárhelyi közegben. Donka Gergely pedig a barátaival rendezte be a műtermét: olyan installációkat és intermediális műveket hoztak, amelyek újabb gondolatfelvetéseket hoznak a vásárhelyi művészetbe.

Az alkotóházban az öt kétágyas szoba saját fürdőszobákkal bővült, az épületben található műterem nagyobb belmagassággal várja az alkotni vágyókat. A pince hódmezővásárhelyi téglával került kiépítésre, amely ezáltal egy új közösségi térként várja vendégeit, ahogy a megújult belső udvar is új teraszával és növényzetével. A ház megújulása során környezetbarát szemlélet érvényesült mind a kivitelezés során, mind a jövőbeli üzemeltetésben: a házban napkollektor állítja elő a helyi meleg vizet, a WC-öblítés szürke vízzel (esővíz) történik, energiatakarékos LED-lámpák kerültek beépítésre az új, hőszigetelt falak közé. A ház vendégei között megfordulnak képző és iparművészek, de fotósok és zenészek is örömmel pihennek a falak között.

A MANK fennállásának elmúlt négy évében megújult a MANK központja: a Szentendrei Régi Művésztelep, 2014-ben a szigligeti és zsennyei alkotóházak, 2015-ben a mártélyi és a galyatetői alkotóház is megnyitotta kapuit, ezt a sort erősíti a két hódmezővásárhelyi ingatlan megújulása.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum