Sárospatak megér egy hétvégét – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Sárospatak megér egy hétvégét

Történelem, kultúra és természet

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. október
Bodrog-parti Athén, magyar Cambridge, Szent Erzsébet városa, Rákócziak fészke – csak néhány jelző, amelyek okán az évszázados múlttal, kimagasló kulturális, oktatási és egyházi értékekkel rendelkező Sárospatak egyike a szinte kötelezően felfedezendő városainknak.

Megszámlálni is nehéz lenne, hány tudós tanár, államférfi, történelmi személyiség alakította a város szellemi arculatát az elmúlt évszázadok alatt. Ennek köszönhető a jövő számára megőrzött értékes örökség, valamint az a különleges hangulat, amelyet a helybeliek és a látogatók egyaránt Patak sajátosságának tartanak. Az elődöknek jó szemük volt arra, hogy épp a hegyek és a sík terület találkozásánál, a Bodrog folyó partján telepedjenek le.  Sárospatakot északi, északnyugati oldalról a Zempléni-hegység öleli körül, alább a Bodrog ballag végig a városon, a folyó túloldalán pedig az úgynevezett kispataki városrész terül el, amely kaput nyit a Bodrogköz felé. Kezdjük a városnézést Sárospatak jelképével: a Rákóczi-vár nemcsak az egyik legszebb reneszánsz építészeti emlékünk, hanem történelmünk számos jelentős eseményének színhelye is. A mostanra gyönyörűen felújított épületegyüttesben működik a Rákóczi Múzeum, ne hagyjuk ki a kiállításait, amelyek a vár története mellett a „Rákócziak dicső korát”, a fejedelmi család használati tárgyait, valamint a Sárospatakon menedéket kereső kézművesek, a habánok akkoriban luxuscikknek számító kerámiáit mutatják be. Az alagsorban a borvidék sajátosságait egyedülálló szőlészeti-borászati és „A vasba öntött múlt” című kiállítás mutatja be. A Vöröstorony tetejéről páratlan kilátás nyílik a városra, a környező hegyekre, a Bodrogra, valamint a Bodrogközre. A külső várfalon ágyúállásokat láthatunk, a várkertben pedig történelmi játszótér várja a gyermeklátogatókat. Egyedülálló látványosság a vár földszinti termeiben kialakított korabeli sütőház, valamint a 2006-ban feltárt ágyúöntő műhely 21. századi bemutatója. A múzeumhoz tartozik az egykori trinitárius kolostor, a Múzsák temploma, amelyben koncerteket, konferenciákat és kiállításokat tartanak. A Sárospataki Református Kollégium évszázadok óta az ország egyik legismertebb szellemi bázisa. Az 1531-ben alapított intézményben tudományos gyűjtemények, múzeum, gimnázium, valamint teológiai akadémia működik. Legnagyobb értéke a világ legszebb könyvtárai közé tartozó nagykönyvtár, klasszicista dísztermét Pollack Mihály tervezte, állományát pedig a város egykori mecénásai, a koronaőr Perényi Péter, I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsanna alapozta meg, akinek bibliáját is itt őrzik.
Ugyancsak kihagyhatatlan látnivaló a Rákóczi-pince, amelyben a XVI. század óta a vidék mindenkori urainak borai érlelődtek. Tokaj-Hegyalja legértékesebb és legszebb pincéje a világörökség része, egy kilométer hosszúságú járatai a várkastély parkja alatt húzódnak és 900 hordó befogadására alkalmasak.
1207-ben Sárospatakon született Árpád-házi Szent Erzsébet, II. András király és Merániai Gertrúd gyermeke. A vezeklő életmódot folytató, szegényeket támogató, szentté avatott királylány kultuszának ápolására vallási eseményeket és zarándokutakat szerveznek. 
A városban ősszel is érdemes több napot, hosszú hétvégét eltölteni. Pihenésképpen iktassuk be a programok közé a komplex fürdő- és wellness-szolgáltatásokat nyújtó Végardó fürdőt, ahol hat különböző medencében élvezhetjük a termálvíz áldásos hatását. A 47 C-fokosan feltörő, ásványi anyagokban gazdag hévíz ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére alkalmas, de ivókúraként is alkalmazható.
Nem feledkezhetünk meg arról, hogy Sárospatak a Tokaj-Hegyalja borvidéknek is fontos centruma, ahol számos aktív, öko- és a borturisztikai program közül választhatunk. Kerékpárút vezet a zempléni Hegyköz felé, szervezett tematikus túrák indulnak egyebek közt az ugyancsak a világörökséghez tartozó hercegkúti pincesorhoz, ahol szüreti és szőlőművelési bemutatóra is benevezhetünk.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum