Az Agóra Tudományos Élményközpont novemberi programjai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Az Agóra Tudományos Élményközpont novemberi programjai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. október
Rendkívüli nyitvatartás: 2016. november 1-jén, kedden zárva tart az Agóra. Az őszi szünetben 2016. november 2-án, szerdán, november 3-án, csütörtökön és november 4-én, pénteken 10 órától 18 óráig tart nyitva az Agóra. Ismét az Agóra ad otthont a FIRST LEGO League nemzetközi robotverseny debreceni regionális fordulójának, emiatt 2016. november 18-án, pénteken és 19-én, szombaton nem fogad látogatókat az élményközpont. 2016. november 20-án, vasárnap az Uniós fejlesztések nyílt napjára kizárólag regisztrált látogatókat fogad az Agóra. 2016. november 23-án, szerdán az Agórában rendezik meg az ITT Kutathatsz Fesztivált, amely 12-től 17 óráig várja az érdeklődőket.

Állandó programok:

 

Az Agóra Tudományos Élményközpont Interaktív terében több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek szorosan kapcsolódnak valamilyen tudományos jelenséghez. Emellett az élményközpontban naponta többször különböző ismeretterjesztő előadások és kísérleti bemutatók közül választhatnak a látogatók. A programok hétköznapokon 14, 15, 16 és 17 órakor kezdődnek, hétvégén 11-től 17 óráig óránként indulnak. A részletes programról az www.agoradebrecen.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Keresd a színeket!

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. Itt nem fehér, hanem egyszínű sárga fény világít, így minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppent volna a látogató. A szobában játékos feladatok várják a kicsiket és a nagyokat.

 

Novemberi programok:

 

2016. november 2–4.

LittleBits Halloween Speciál

Ezen a különleges, halloweeni foglalkozáson igazán kísérteties dolgokat készíthettek! Használjátok a biteket arra, hogy rémisztő szellemet, hátborzongató jelmezt vagy ijesztő töklámpást alkothassatok! A legfélelmetesebb találmányt díjazzák is! Az elektronikai foglalkozást 8 éves kortól ajánlják. A 10.30-kor és 11.30-kor induló programokra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail címre várják. A délutáni szabadműhelybe érkezési sorrendben lehet bekapcsolódni. A foglalkozásokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2016. november 5., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: Felhők

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Miből van a felhő? Miért fehér, vagy éppen szürke? Ezen az alkalmon a gyerekek megtudhatják, milyen felhőtípusokat különböztetünk meg, majd saját felhőket gyárthatnak. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

 

2016. november 6., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Mágnesszörnyek

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Láttál már olyan gyurmát, ami mászik? És folyadékot, ami magától mozog? Mágnesesség segítségével életet lehelhetnek a gyerekek ezekbe a hétköznapi anyagokba, körbejárják a mágnesesség különös tulajdonságait, sőt, saját iránytűt is készíthetnek. Ajánlott életkor: 10–14 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2016. november 8–11.

A tudomány hete

Miért cserélte le Einstein a hegedűt szabadalmakra? Hogyan fedezte fel Szent-Györgyi Albert, hogy a paprikának különösen magas a C-vitamin-tartalma? Milyen messziről küldi képeit a Hubble űrtávcső, és hogy működik az öntisztuló beton? A magyar tudomány napja és a tudomány világnapja alkalmából keddtől péntekig speciális előadásokat hallhatnak az Agórában délutánonként az érdeklődők. Az előadásokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2016. november 12., szombat 10–20 óra

RobotozNI jó! – NI-nap az Agórában

Robotikaoktatás kicsiknek és nagyoknak, robotbemutató, drónreptetés, látványos kísérletek, kézműves foglalkozások, lufibohóc – számtalan meglepetést tartogat a National Instruments 15. születésnapja alkalmából szervezett program. A programra a belépőjegy ára egységesen 900 Ft/fő.

 

2016. november 13., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: Bogarászás

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Mire szolgál a hím szarvasbogarak agancsra emlékeztető szerve? Honnan kapták a cincérek a nevüket? Melyik hazánk legtekintélyesebb méretű bogara? Ezen a foglalkozáson a bogárvilágban barangolhatnak a gyerekek és elkészíthetik saját kedvenc bogarukat is. Ajánlott életkor: 7–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2016. november 20., vasárnap 10.00–19.30 óra

Uniós fejlesztések nyílt napja rendezvénysorozat 2016 – Észak-alföldi régió: Művészet és tudomány az Agórában

Az országos rendezvénysorozat keretében látványos kémiai és fizikai kísérletek, koncertek, naptávcsöves és robotikabemutató, kölyöklabor, kreatív foglalkozások, az esti órákban fényjáték és más rendhagyó programok várják a látogatókat. A nyílt nap vendége lesz Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok, a Csicseri és Borsó, a Szeptember trió, a Malaga Quintet és az Éva Presszó zenekar, a műsorvezető: Rákóczi Ferenc. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Az előzetes regisztráció november 8-án indul.

 

2016. november 23., szerda 12–17 óra

ITT Kutathatsz – Természettudományos és Mérnöki Fesztivál

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának nyílt napja, ahol különleges eszközökkel, rendkívüli kísérletekkel és izgalmas tudományterületekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők igazi fesztiválhangulatban.

 

2016. november 26., szombat 10.30–12.00 óra

Kreatív tudomány: Olajképek

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Mindenki tudja, milyen egy olajfestmény. Amit a foglalkozáson készíthetnek a gyerekek, teljesen más lesz! Alkoss vízzel, étolajjal és ételfestékkel! A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett.

 

2016. november 27., vasárnap 10.30–12.00 óra

Vasárnapi tudomány: A természet ereje

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Milyen erők mozgatják a természetet? Mennyire melegít a nap? Mekkora egy hullám ereje? Hogyan kerül hazánkba sivatagi homok? Ezen a foglalkozáson a természet mozgatórugóival ismerkedhetnek meg a gyerekek, szélforgót, napkollektort és vízimalmot is készíthetnek. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2016. november 29.–december 21.

Programok a digitális planetáriumban

A Földtől a világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A világegyetem születésétől a naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári.

 Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20–25 perces programban a téli csillagképekről és a bolygóegyüttállásokról lesz szó, de az érdeklődők végigkövetik a napkeleti bölcsek útját is.

 Visszatérés a Holdra

40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies. Narrátor: Gáti Oszkár.

 Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény.

 

A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják. Az aktuális planetáriumi programokról a www.agoradebrecen.hu weboldalon lehet tájékozódni.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum