Ne legyintsen, ha megdagadnak a végtagjai! – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Ne legyintsen, ha megdagadnak a végtagjai!

Duzzadt végtagok, fájdalmas mozgás, megromlott életminőség

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. december
Gyakran dagad meg a lába, vagy a keze, mégsem gondolja, hogy ennek súlyos egészségügyi oka lehet? A szakember szerint a jelenség leggyakoribb oka a visszérbetegség, de előfordulhat az egyéb eredetű nyiroködéma is, ami krónikus esetben akár lábszárfekély kialakulásához vezethet.

Sokan másra sem vágynak egy hosszú nap után, mint hogy hazaérjenek és feltegyék a lábukat. Ha rendszeresen megdagadnak a végtagjai, elképzelhető, hogy krónikus betegség áll a háttérben. Az esetek túlnyomó részében a vénák nem megfelelő működése miatt alakul ki és első jele a visszérbetegségnek. Előfordulhat azonban, hogy a nyirokerek fejlődési rendellenessége okozza, esetleg daganatos betegség járul hozzá. Magyarországon a szakemberek becslése szerint az elsődleges (veleszületett) nyiroködéma gyakorisága a népességben 0,5–1 százalék, a másodlagos (szerzett) nyiroködéma 2–5 százalékban fordul elő. A kevert esetek gyakorisága 1–3 százalék. A nőket egyébként négyszer gyakrabban érinti ez a panasz.
 Aki rendszeresen tapasztalja, hogy tartósan bedagad a keze vagy a lába, mindenképp keressen fel egy szakembert, lehetőség szerint angiológust vagy érsebészt, mert valószínűleg vénás vagy nyirokérbetegség áll a háttérben – tanácsolta dr. Szabó Attila érsebész,
visszér-specialista. – A végtagok duzzanatát ugyanis leggyakrabban visszértágulat okozza, de a háttérben állhat korábbi trombózis, nyirokkeringési zavar is. Az okokat azonban azért is fontos megkeresni, mert a duzzadást más is előidézheti, egyebek közt szív-, máj-, nőgyógyászati, hasi- és vese-, valamint daganatos betegség, esetleg anyagcserezavar is.
Ödéma akkor alakul ki, ha megbomlik az egyensúlya a szövet közti folyadék termelődésének és elvezetődésének, a szövetekben pedig vizenyő szaporodik fel. Mindenképp szükséges foglalkozni a panaszokkal, hiszen idővel szövődményekhez vezethet, krónikus esetekben pedig bőrelváltozás, bokamegkeményedés, fekély is kialakulhat.
– Az okok pontos feltárása alapos általános kivizsgálás mellett általában ultrahanggal, ritkán MR- vagy izotópvizsgálattal történik. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha az érbetegségekkel foglalkozó belgyógyász vagy érsebész, illetve a gyógytornász vagy a nyirokterapeuta közösen dolgozza ki a terápiát. Sikerrel alkalmazható a kompressziós kezelés, amikor befáslizzuk az érintett területet, vagy rugalmas harisnyát visel a páciens. Ugyancsak gyakran javasoljuk a nyiroktornát, és a kézi, illetve gépi nyirokmasszázst. Ezek esetében a szövetekre gyakorolt felfelé irányuló nyomással érjük el a nyirokfolyadék elvezetődését – tette hozzá az érsebész szakember.
Amennyiben a háttérben visszértágulat áll, csak a műtét segíthet. Ebben az esetben is számos lehetőség van: egyre népszerűbbek az úgynevezett modern visszérműtétek (lézeres, rádiófrekvenciás, ragasztásos műtét), amelyek során apró szúrásból, vékony katéterrel történik a tágult ér elzárása, nem vágják meg a bőrfelületet, elég a helyi érzéstelenítés, így rövidebb a gyógyulási időszak, illetve kisebb az esély szövődmények kialakulására is.

 

Miért jó a nyirokmasszázs?
A nyirokmasszázs (drenázs) a kezelés hatására csökken, illetve megszűnik a végtagban kialakult duzzanat okozta feszülés, fájdalom. Ugyancsak csökken a felhalmozódott salakanyagok mennyisége, javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag- és oxigénellátása.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum