A hosszú élet titkai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

A hosszú élet titkai

Hiányosak az ismereteink

Megjelent: Itthon Otthon van, 2016. december
A statisztikák szerint a világon egyre nő az átlagéletkor, miközben mi öt évvel kevesebb ideig élünk, mint az Európai Unió országainak polgárai. Mi áll ennek a hátterében? – kutatta egy reprezentatív felmérés hazánkban.

Nálunk az átlagéletkor alacsonyabb, a betegségben eltöltött évek száma viszont magasabb, mint az EU átlaga – derült ki a felmérésből. A megkérdezettek válaszai alapján a hazai lakosság általános állapota egy tízes skálán mindössze 3,85 pontot ér el, a megkérdezettek a saját egészségi állapotukat viszont 6,4 pontra értékelték. Ugyanakkor 41 százalékuk elárulta, hogy valamilyen krónikus betegségben szenved. A többség közepesen elégedett azzal, amit a saját egészsége érdekében megtesz, erre a tízes skálán hat pontot adtak maguknak. Arra a kérdésre, hogy mi hátráltatja őket abban, hogy többet törődjenek az egészségükkel, a első helyen az anyagiakat, második helyen az idő hiányát említették, csaknem hatvan százalékuk elismerte, hogy a motiváció is hiányzik. Az egészségügyi rendszert értékelve az átlag 80 százalékban állami és 20 százalékban privát ellátást vesz igénybe. A legkevésbé a kórházi körülményekkel és ellátással voltak elégedettek, ötös skálán 3,8 pontot adtak rá, a listát a magánfogászat vezeti 4,4 ponttal. Az állami ellátásban a legjobb pontszámot – 4,15 – a háziorvosok kapták. Az egészségügyi ellátás színvonalát illetően a megkérdezettek jelentős része negatív irányú változást észlelt, 71 százalékuk azonban a környezetükben jelentős beruházásokról, felújításokról is beszámolt. Elismerték az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, de megjegyezték, hogy az ellátás „emberi érzések nélkülivé” vált.
Arra a kérdésre, hogy melyek a legfontosabb, az egészség megelőzésével kapcsolatos kritériumok, a válaszadók leginkább a harmonikus és kiegyensúlyozott családi életet hangsúlyozták, ugyanakkor a korszerű gyógyszerek és eszközök meglátásuk szerint az előbbihez képest kevésbé játszanak fontos szerepet. Az egészséges élettel kapcsolatos tudás és információk megléte szintén átlag alatti értékelést kapott. A válaszadók az egészséget, illetve annak megőrzését alapvetően anyagi kérdésként értelmezik; a megkérdezettek több mint 90 százaléka azon véleményének adott hangot, hogy az országnak általában többet kellene költenie az egészségügyi ellátórendszerre.
A kutatás rávilágított arra, hogy a fenntartható egészségügyi rendszernek az egyénnél kell kezdődnie. Bármilyen modern berendezések és gyógyszerek is kerültek az elmúlt időszakban hazánkba, mint kiderült, az egészségtudatos élettel, a betegségek megelőzésével kapcsolatos ismeretek sokszor hiányosak. Probléma az is, hogy a gyógykezelés a világszinten elérhető legkorszerűbb ajánlásokat követi, a nyugat-európai szinthez képest viszonylag rövid, de egy-három év késéssel (teljes vagy részleges finanszírozással) kerülnek be a gyógyszerek a hazai piacra. A diagnosztika és a kezelés is csúcskategóriás berendezésekkel történik, a felső kategóriás diagnosztikai készülékek (CT/MR) tudása és életkora megegyezik az unió legfejlettebb országainak szintjével. Ugyanakkor a lakosság nincs igazán tisztában ezzel, a felmérés válaszadóinak is csak kevesebb, mint fele mutatott tájékozottságot. – A képen érdemes és fontos lenne változtatnunk – mondta dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, a kutatást megrendelő JVSZ orvosi szakértője.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum