Dámszarvasok birodalma – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. április 5., vasárnap, Vince napja van.

Rovatok

Régiók

Dámszarvasok birodalma

Aktív kikapcsolódás a tolnai erdőkben

Megjelent: Itthon Otthon van, 2011. július
A Tolnai-Hegyhát vadban gazdag erdőségei, az ott ejtett értékes trófeák nemzetközi hírnévnek örvendenek a vadásztársadalomban. Érdemes azonban turistaként, sőt családostul is ellátogatni e gyönyörű tájra, mert remek kirándulási lehetőségek, tanösvények, vadasparkok, horgászhelyek, s nem utolsósorban háborítatlan nyugalom és harmónia fogadja a látogatót.

Ha Tamási környékén arról érdeklődünk, hogy merre találhatók az óbiródi vadászházak, nagy valószínűséggel csodálkozó és bocsánatkérő fejcsóválás lesz a válasz. A gyulaji dámrezervátum mé­­lyén megbúvó létesítményt ugyanis ma is csak „Rákosi-kastélyként” tartják számon a környékbeliek. A kilencezer hektáros vadban gazdag rengeteg nem véletlenül volt az egykori állami vezetők kedvenc vadászterülete, az itt élő dámállomány minőségét és mennyiségét tekintve is világelső, de vaddisznó is szép számmal kerül puskavégre. A vadgazdálkodás gyökereit kutatva azonban régebbre kell visszanyúlnunk az időben, egészen a XVIII–XIX. századig, amikor két nemesi, nagyhatalmú és tehetős család, az Apponyi (Hőgyész–Lengyel) és az Esterházy-família (Ozora–Tamási–Gyulaj) birtokolta a tolnai földterületeket. Esterházy (Fényes) Miklós herceg 1775-ben érkezett először Tamásiba vadászni, az „ozorai vadászatok” később Európa-szerte híresé váltak.
A tolnai erdők ma már nemcsak a vadászoké. Az óbiródi vadászházak, valamint a Gyulaj Zrt. kezelésében álló öt további vadásztanya a turisták előtt is nyitva áll. Lehet túrázni, lovas kocsizni, biciklizni, ízletes vadételeket kóstolni, gyönyörködni a növény- és állatvilág szépségeiben. A gyulaji vadrezervátum lakói olyannyira hozzászoktak az ember jelenlétéhez, hogy vadlesnek megteszi a terasz is: a szarvasok ugyanis reggel és este „menetrend szerint” érkeznek az etetőhöz. Mindez elsősorban vadászszezonon kívüli időszakra érvényes, hiszen olyankor felbolydul az erdők nyugalma, s a kirándulás is korlátozott. A néhány évvel ezelőtt kialakított Tamási Vadasparkban azonban egész évben természetes környezetükben figyelhetjük meg a vaddisznókat, őzeket, dám- és gímszarvasokat – kellemes sétával, erdei pihenéssel egybekötve.
Lengyel-Annafürdőn tu­­­ri­­­sztikai és természetismereti központ működik. Az az új központi épület földszintjén mozgáskorlátozottak fogadására is alkalmas, vendégszobák találhatók, az emeleten az erdei iskola ifjú „hallgatóinak” tartanak foglalkozásokat. A parkerdőben a Szarvasbogár és Hunyor tanösvényeket végigjárva számos érdekességet tudhatunk meg a környék természeti értékeiről. A kilátóból végigtekinthetünk a tolnai dombok szelíd vonulatain, s ne hagyjuk ki a vadasparkot sem. A fáradalmakat kipihenhetjük a gyönyörű erdei tó partján.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum