Felkészülés a világ legjelentősebb séfversenyének döntőjére – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 15., hétfő, Teréz napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Felkészülés a világ legjelentősebb séfversenyének döntőjére

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. január
Az idén 30. születésnapját ünneplő verseny lyoni világdöntőjére készülő magyar csapat séfjét, Széll Tamást is beválasztották a közé a hét kulcsszereplő közé, akik a Bocuse d’Or arcaiként videósorozatban osztják meg tapasztalataikat a különleges hangulatú versenyről.

Az idén 30 éves Bocuse d’Or számos különlegességgel készül a kerek évforduló alkalmából. Többek között hét, a versenyhez – döntősként, zsűritagként, szervezői bizottsági tagként – kapcsolódó séfet kértek fel a szervezők, hogy exkluzív interjúkban osszák meg tapasztalataikat a gasztronómiai megmérettetésről. A megkérdezettek között az európai döntőt megnyerő magyar versenyző mellett szerepel például Jérȏme Bocuse, a verseny elnöke, az alapító Paul Bocuse fia és Rasmus Kofoed, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb séfje, aki egyben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia segítője.

Széll Tamás szerint nemcsak megtiszteltetés, hogy a verseny arcaként szerepelhet a nemzetközi nyilvánosságban, de egy újabb lehetőség is egyben, hogy a magyar gasztronómia nagyköveteként lépjen fel. Igaz ez a Bocuse d’Or egészére is, hiszen a verseny egyik fontos, komoly pontokat jelentő eleme a nemzeti gasztronómiai sajátosságok megjelenése a zsűrinek tálalt tálon és tányéron.

18 éves lehettem, amikor először találkoztam Paul Bocuse nevével és a Bocuse d'Or-versennyel. Akkor még álmodni sem mertem volna, hogy egy napon ilyen pozícióból vághatok neki a lyoni döntőnek. Augusztus utolsó napjaiban kezdtünk el készülni a döntőre, jövő csütörtökön lesz az utolsó olyan edzésünk, amikor elkészítjük a versenyételeket. Ezekben az utolsó napokban már csak az a bizonyos 1% változik” – árulta el.

Bár a legfontosabb összetevőket az utolsó pillanatig titokban tartja a magyar csapat, annyit elárultak, hogy a nemzeti gasztronómiai kultúránk részét képező, markánsan magyar savanyítás, a tokaji ecet és a tokaji bor, valamint a fűszerpaprika bírnak majd központi szereppel a tál- és tányérelemekben. A további alapanyagokban – csakúgy, mint a már korábban bemutatott versenyplakáton, a készülő menükártyán, illetve a hústál designelemeiben – a magyar erdő sajátos hangulata köszön majd vissza. Az APLI Design tervezte látványelemek a rézkarchoz, mint ősi képalkotási technikához nyúlnak vissza: a magyar származású német reneszánsz mester, Albrecht Dürer ihlette különleges felületképzési eljárás során a tárgy felszíne maratással a természetben megfigyelhető felületekhez hasonló organikus mintázatot kap. Ugyanígy a természetes formák visszaadására törekednek akkor, amikor további díszítőelemként ezüstözött faleveleket használnak, ahol a valódi levelekre felvitt hajszálvékony ezüstréteg rajzolja ki az eredeti erezetet és formavilágot.

Széll Tamás séf és a magyar csapat január 24-én, a világdöntő első napján foglalja el a Bocuse d’Or versenykonyháját, ahol 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, hogy bebizonyítsák, a magyar gasztronómia nemcsak Európa, de a világ élvonalába is tartozik.

Azt mondják, körülbelül 7 millió gasztroturista áramlik a világban, akiknél az úti cél kiválasztásának fő szempontja a kulináris érdeklődés. Ebbe a körbe bekerülni hatalmas eredmény” – emelte ki Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.  „Úgy gondolom, májusban megmutattuk, hogy immár Magyarország és benne Budapest is része a világ csúcsgasztronómiájának. Hogy aki idejön, az minőséget és izgalmas kínálatot kaphat. Néhány számadat tavalyról: A Bocuse d’Or Europe két nap alatt több mint 6000 nézőt vonzott Budapestre, a külföldiek átlagosan 3 napig maradtak a fővárosban. Húsz ország csapatai érkeztek a versenyre, csapatonként 5 fővel. Az eseményre 400 sajtómunkatárs regisztrált, minden második külföldről” – értékelte az eredményeket az akadémia elnöke.

Az egyik legnagyobb eredmény, amit elértünk a Bocuse d'Or magyarországi történetében – természetesen a magyar csapat májusi európai győzelmén kívül –, hogy az évek alatt sikerült egy olyan rendszert felépítenünk, amelyben a versenyzők profi és zavartalan körülmények között gyakorolhatnak. És ez még nem minden, hiszen több tucat tanulót tudunk bevonni a felkészülésekbe, akik valós tapasztalatokat szerezhetnek, így a versenynek az utánpótlás-képzésben is nagy szerepe van” – mondta Vomberg Frigyes, a csapat coacha.

Egy ilyen versenyre felkészülni elképesztő logisztikai feladat. Ezúttal azonban voltunk annyian, és el tudtuk osztani úgy a feladatokat, hogy Tamásnak azzal egyáltalán ne kelljen foglalkoznia, hogyan kerül a bresse-i csirke a hűtőbe, csak egyszerűen kivehesse onnan, amikor szüksége van rá. Így sokkal koncentráltabb lehetett a magyar csapat felkészülése” – avatott be a felkészülésbe Szulló Szabina, akit sokan csak a csapat „anyjaként” emlegetnek.

Úgy gondolom, hogy az én versenyzésem biztosan nem ér véget január végén, hiszen egy napon én is szeretnék majd versenyzőként indulni a Bocuse d'Oron. Ezen kívül biztosan segíteni fogom a jövő commisainak is a munkáját és felkészülését” – mondta Szabó Kevin, aki – mivel betöltötte a 21. életévét – most utoljára versenyez commisként.

Fontos információ, hogy a Hold utcai piacon szurkolói központ létesül, így itthonról is szurkolhatnak a magyar csapatnak. A szurkolói központ mindkét versenynapon működik majd. Január 28-án, szombaton pedig 18–24 óráig hivatalos afterpartin ünnepelhet minden szurkoló a magyar csapattal és a támogatókkal.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum