Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 25., hétfő, Irén napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. január
Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér nyílt Sopron belvárosában a Szent György utcában. A Soproni Múzeum új kiállítása a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthető, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan, az életmódtörténetre fektetve a hangsúlyt.

Újra élettel telik meg egy patinás belvárosi épület, a XVII. században épült Eggenberg-ház. Itt nyílik a Soproni Múzeum legújabb kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér.

A múzeumoknak mindig is gondot okozott, hogy az iskolás, fiatal felnőtt csoportok érdektelenül, kötelező programként jutottak be a kiállításokba. A gyermekmúzeummal egy országosan is egyedülálló önálló múzeum jött létre, mely az eddig mellőzött óvodás és kisiskolás korosztálynak kínál múzeumi ismeretszerzési és szórakozási lehetőséget.

A Macskakő célközönségéhez tartozó gyermekek nagy része nem járt még soha múzeumban, történelmi ismeretekkel sem rendelkezik. A múlt kincseivel való ismerkedés azonban már nagyon korán elkezdődhet, ha a tárgyak megismerésére fektetjük a hangsúlyt. A múzeum fontosnak tartja, hogy a gyermek saját módszereivel, saját maga fedezze fel a letűnt korok világát. Ezért a számukra már ismert, őket is mindennap körülvevő használati tárgyakkal hasonlíthatják össze a történelmi korokból származó eredeti műtárgyakat.

A gyermekmúzeum megteremtésével nem tekinti befejezettnek a projektet a Soproni Múzeum. Folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai és közművelődési programokkal szeretnék becsalogatni és visszavonzani a már itt járt látogatókat, óvodásokat, iskolásokat és családokat.

A gyermekmúzeum tárlatán egyrészt megjelennek a családok, ezáltal a gyermekek napirendjéhez – például az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez – köthető egykor használt tárgyak. Látható lesz többek között egy eredeti római kori illatszeres üveg, egy porcelán teáskészlet, melyből IV. Károly és Zita királyné ivott vagy éppen egy szobavécé a 19. századból. A tematikusan elrendezett tárolók mögött egy belső, interaktív teret hoztak létre, ahová be lehet bújni, és ahová mai használati tárgyakat helyeztek el, hogy a gyerekek összehasonlíthassák az őket mindennap körülvevő eszközöket a történelmi korokból származó műtárgyakkal. A gyermekeket interaktív feladatokkal is várják majd: megnézhetnek például egy ókori ebédlőasztalt, játszhatnak múlt századi játékokkal, beülhetnek egy százéves iskolapadba, és kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködtek hajdan a velük egykorú gyermekek.

 

Nyitva tartás: hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat.

Helyszín: Eggenberg-ház (Sopron, Szent György utca 12.).

Jegyárak: gyermekbelépőjegy: 400 Ft (6 éves korig ingyenes), felnőttbelépőjegy: 600 Ft, múzeumi óra iskolai, óvodai csoportoknak: 300 Ft/fő (belépőjegyet nem kell váltani).

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum