Az Agóra Tudományos Élményközpont februári programjai – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Az Agóra Tudományos Élményközpont februári programjai

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. február
Mozgalmas hónap lesz a február az Agóra Tudományos Élményközpont életében. Február 11-én, szombaton az Agóra második születésnapján különleges programokkal és kedvezményes belépőjeggyel várják a látogatókat.

Februári programok:

 

2017. február 4., szombat 10.30–12.00 óra: Kreatív tudomány: Origami

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Készíts egy állatkertet papírból! Most bebizonyosodik, hogy a papírhajtogatás nem is olyan bonyolult dolog. Ezen a foglalkozáson sok-sok egyszerű origamiállatot készíthetnek a gyerekek. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Alsó korhatár: 5 év.

 

2017. február 5., vasárnap 10.30–12.00 óra: Vasárnapi tudomány: Madártávlat

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Milyen madarak élnek hazánkban? Mely fajok telelnek nálunk és hogyan vészelik át a nagy hideget? Hogy is nézhet ki egy tengelic, egy szalonka vagy egy bíbic, melyekről a nevük alapján nem is feltétlenül gondolnánk, hogy madarak? Miért olyan érdekes alakú a meggyvágó csőre? A foglalkozás során bepillanthatnak a gyerekek az ornitológia rejtelmes világába, és különböző anyagok felhasználásával elkészíthetik saját kedvencünket is. Ajánlott életkor: 6–10 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. február 11., szombat 10–18 óra: Agóra-szülinap

Rendhagyó programok várják a látogatókat az Agóra második születésnapján. Az érdeklődők kapnak hideget-meleget: kiderül, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg és megszelídíthető-e a tűztornádó. A gyerekek új elektronikus kütyüket készíthetnek a littleBits készletekkel, kipróbálhatják Rátai Dániel ismert találmányát, a Leonar3D-t, játékos kísérletekben vehetnek részt vagy megvizsgálhatnak szabad szemmel nem látható vízi élőlényeket. A Csillagászati bázison számot adhatnak arról, felismerik-e az éjszakai égbolton a Nagy Göncölt, az Oroszlánt vagy a Hattyút, de készíthetnek Naprendszer-makettet is. A green box segítségével felülhetnek kicsik és nagyok egy űrsiklóra vagy összebarátkozhatnak egy szurikátával, a különleges kihívások kedvelői pedig ismét feladatlappal kezükben járhatják végig az Agórát és értékes ajándékokat nyerhetnek. A tudományos élményközpont ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. A szülinapi belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 900 Ft/fő.

 

2017. február 12., vasárnap 10.30–12.00 óra: Vasárnapi tudomány: Pezsgő kémia

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Miért is pezseg a pezsgőtabletta, fel lehet-e vele fújni egy lufit és hogyan hajthatunk meg vele egy rakétát? Savas vagy lúgos egy pezsgőtabletta, és tudod-e, mi történik, ha ezek az anyagok találkoznak? Vidám kémiai kísérletek pezsgőtablettával. Ajánlott életkor: 6–10 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. február 14-26.: Programok a digitális planetáriumban

A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette.

 

Lehozzuk a csillagokat!

Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű hatalmas kupola alatt naponta többször tart az Agóra csillagásza előadást. A 20–25 perces programban a téli csillagképek mellett néhány aktuális égi jelenségről is szó lesz: februárban félárnyékos Hold-fogyatkozást csodálhatunk meg és egy fényes csillagképet elfed a Hold.

 

Visszatérés a Holdra

40 éve jártunk utoljára a Holdon, ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google Hold-versenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A 2017 végéig tartó küzdelemben már csak 16 csapat van versenyben, köztük egy ígéretes magyar társaság is, a Puli Space Technologies.

 

Ragyogó égbolt

A planetáriumi műsorban egyszerre három teljeskupolás-rövidfilmet láthatnak az érdeklődők. Az első filmben szinte testközelből csodálhatóak meg 2015 legjobb csillagászati fotói. Ezután egzotikus vidékekre repít Eric Freeman, azaz ElderFlux elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse-videója, a Cycle. Utolsóként pedig megismerhető a fényképezés és a csillagászat közös őse: a fény. A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel. A planetáriumi műsorokat 6 éves kortól ajánlják.

 

2017. február 18., szombat 10.30–12.00 óra: Kreatív tudomány: Szövő szombat

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Szőni te is tudsz, nemcsak a pók! Ezen a foglalkozáson a gyerekek fonalból és papírból készíthetnek színes szövött képeket. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Alsó korhatár: 5 év.

 

2017. február 19., vasárnap 10.30–12.00 óra: Vasárnapi tudomány: Rajzolj a levegőbe!

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Hogyan lesz a körből gömb, a téglalapból henger? Hogyan tudjuk életre kelteni a síkidomokat a térben? Rátai Dániel ismert találmánya, a Leonar3Do a számítógépek kétdimenziós világát szó szerint kiemeli a monitorok síkjából. Ismerkedj meg nálunk a művészek, az építészek és a játéktervezők ezrei által használt háromdimenziós tervezéssel és alakítsd saját kezeddel a virtuális valóságot! 3D-s szemüveget fel! Ajánlott életkor: 8–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. február 26., vasárnap 10.30–12.00 óra: Vasárnapi tudomány: Robotika kicsiknek

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Szeretnél magad építeni robothelikoptert vagy egy üvöltő oroszlánt? Ezen a foglalkozáson a WeDo Robotics-készlet segítségével a kisebbek is készíthetnek robotokat, elsajátíthatják a programozás alapjait és felfedezhetik, hogyan működnek a különféle gépek és berendezések. Ajánlott életkor: 7–11 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

2017. március 4., szombat 10.30–12.00 óra: Kreatív tudomány: Dinók nyomában II.

A játékos foglalkozássorozat keretében a gyerekek kéthetente szombaton izgalmas kreatív feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a természettudományos jelenségekkel, és elkészíthetik saját játékaikat, amelyeket természetesen haza is vihetnek. Ezen a foglalkozáson ismét a dinók nyomába eredhetnek a gyerekek. Évezredek óta jégbe és sziklába szorult dinókat szabadíthatnak ki és fosszíliákat készíthetnek. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásba a másfél óra alatt a gyerekek bármikor bekapcsolódhatnak szülői felügyelet mellett. Alsó korhatár: 5 év.

 

2017. március 5., vasárnap 10.30–12.00 óra: Vasárnapi tudomány: Legyél újra feltaláló!

Az ismeretterjesztő programsorozat keretében vasárnaponként izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők a másfél órás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe. Gondoltál már arra, hogy milyen lehet a jövő autója? Van egy jó ötleted és szeretnéd esetleg megépíteni? Ezen a foglalkozáson a littleBits-készletek és legoelemek segítségével a gyerekek saját kezűleg építhetnek egy-egy olyan járművet, amely akár egy új környezetbarát autó prototípusa is lehetne. Ajánlott életkor: 8–12 év. A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket péntek délig várják az agora@agoradebrecen.hu e-mail címen. A másfél órás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.

 

Programok külső helyszíneken

2017. február 1–19.: Űrkaland a Fórumban

A kalandban az Agóra Tudományos Élményközpont is részt vesz. A Fórumban a rendezvény ideje alatt a gyerekek és felnőttek kipróbálhatják az Agóra egy izgalmas interaktív játékát, amely segítségével mindenki megtapasztalhatja, hogyan terjednek a hangok az űrben. Emellett mindennap 17 és 18 órakor a színpadon Agóra űrfizikashow kezdődik, amelyből többek között kiderül, miért fő meg az étel hamarabb a kuktában, mi történne az emberrel az űrben védőruha nélkül és hogyan viselkednek az űrben, az extrém hidegben a különböző anyagok.

 

2017. február 4–5. 10–19 óra: Science NO Fiction 2.0 Tudományfesztivál

A fesztiválon egész hétvégén várja az érdeklődőket az Agóra-kuckó, ahol megismerkedhetnek a látogatók a háromdimenziós tervezéssel, kipróbálhatják az élményközpont – logikai feladványokat, kirakókat és útvesztőket rejtő – bűvös asztalát vagy megfejthetik az ördöglakatok titkát. Szombaton 10 órától űrfizikashow-t is láthat a közönség a nagyszínpadon a Kölcsey Központban.

 

Az Agóra Tudományos Élményközpont 2017-ben első alkalommal jelentette meg az Agóra-kalandáriumot, amelyben a tudománytörténet fontosabb alakjait és eseményeit gyűjtöttük össze, a teljesség igénye nélkül. A Kalandárium online verziójában heti rendszerességgel adunk közre tudományos érdekességeket, kihívásaink megfejtői között pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki.

 

http://www.agoradebrecen.hu/kalandarium/

 

További friss cikkek az Észak-Alföldi régióból


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum