Örökségnap – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. október 16., kedd, Gál napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Örökségnap

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. március
Ismét rendhagyó rendezvényre készül a Középkori templomok útja programot működtető SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és a működést segítő Középkori Templomok Útja Egyesület.

A Gregorián Társaság megkeresése és a saját elgondolásunk ugyanis összeért: terveztük és most megvalósítjuk az örökségnapnak elnevezett programot. Célunk, hogy az adott közösség ne csak úgy tekintsen templomaira, mint vallásgyakorlásának helyszínére, hanem mint művészettörténeti, építészeti vagy vallástörténeti szempontból különlegesen értékes helyre. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Felső-Tisza-vidék igen gazdag műemlékekben, s a reformáció hatásai építészeti szempontból is rendkívüliek.

Ezt támasztja alá Szatmári István műemlékvédelmi szakértő „Egyházi műemléki értékek a Felső-Tisza-vidéken” című előadása és Varga János etnográfus, múzeumigazgató „A reformáció művészeti öröksége a Felső-Tisza-vidéken” c. előadása az egésznek alapot adó Középkori templomok útja  programunk bemutatását követően. Mindehhez keretet ad a Gregorián Társaság  „Élő gregorián – hangzó Árpád-kor”  című műsora. A szatmári esperes, Szalay Kont Miklós  szolgálata  a  rendezvény ünnepélyességét  emeli. Köszöntőt mond dr. Tilki Attila,  a térség országgyűlési képviselője, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke. A helyszín kiválasztásában nagy szerepet játszott a sonkádi református egyházközség lelkipásztorának tevékeny hozzáállása, hiszen az Europa Nostra-díjas templom lelkésze kezdetektől figyelemmel kíséri a templomút formálódását.

 

Az örökségnapi program időpontja: 2017. március 18. 14 óra.

Helyszíne: a sonkádi református templom.

További friss cikkek az Észak-Alföldi régióból


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum