Leánykökörcsin a solymári Szél-hegyi Golgotán – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Leánykökörcsin a solymári Szél-hegyi Golgotán

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. március
A Szél-hegyi Golgota kellemes sétát, csodálatos kilátást és testi, lelki felfrissülést ígér látogatóinak.

A kálváriát két irányból tudjuk megközelíteni: mindkét útvonal könnyen teljesíthető, kellemes hétvégi séta. A Budapest–Esztergom vasútvonal felújításakor Solymár és Pilisvörösvár állomás között kiépítettek egy új megállót, ami a Szél-hegy nevet viseli. Így a Nyugati pályaudvartól óránként induló vonattal is érkezhetünk, aminek menetideje körülbelül 40 perc. Az ablakon kitekintve már az utazás utolsó perceiben is szemügyre vehetjük a tájat, leszállva pedig máris elénk tárul a domb. A vasútfelújítás során kamerával megfigyelt P+R parkolót is építettek, így az autóval érkezők itt biztosan le tudják tenni gépjárművüket. A parkolótól egy ösvény vezet fel Szél-hegyre.

A másik utat azoknak ajánljuk, akik meg ennél is kisebb sétát engedhetnek meg maguknak, ugyanis a solymári Terstyánszky Ödön utca, Hold utca kereszteződésnél leparkolva, pár perc sétával el lehet érni a célt. A tömegközlekedéssel érkezők is bátran választhatják a rövidebb utat, ugyanis a Volánbusz 830-as, 831-es és 832-es járatai éppen a két utca kereszteződésénél állnak meg. A Hold utca kezdetén egy fakereszt található, ami szimbolikusan is a kálváriához vezető utat jelzi. Ezen elindulva a Golgota utcánál kell lefordulnunk, hogy a stációkhoz érjünk.

A Szél-hegyi Golgota elnevezés az időjárás viszontagságaira utal, ugyanis a terepből kiemelkedő domb évszaktól függetlenül ki van téve az erős nyugati széljárásnak. A környék lakói a helyet csak kálváriának hívják, korábbi forrásokban Öreg Kálváriának (németül: Alt Kalwarienbergnek) is nevezték, amiről így ír Seres István, a Solymár történetét feldolgozó könyvében: „Adatok ugyan nincsenek rá, de feltételezhető, hogy a XVIII. század elején, amikor a mai temető helyén volt a templom, ezen a területen volt a Kálvária.” Seres véleménye szerint egykor egy kis kápolna állhatott a dombtetőn, ami valószínűleg a lövészárkok készítésekor pusztulhatott el. A könyv írója arról is beszámol, miszerint Solymár ezen területén a kilencvenes években honfoglalás kori temetkezés nyomait tárták fel. A megbolygatott sírokban csontvázat, cserepeket, fazéktöredékeket találtak.

A Golgota Alapítvány 1999 húsvétján szentelte fel az új keresztutat, ami Solymár korábbi, nagyrészt elpusztult kálváriáját helyettesítette. A XIII stáció körkörösen helyezkedik el a dombon, így elérve a hegy csúcsát, ahol három kereszt található. Innen egy meredek, pár fokból álló lépcsősor vezet a XIV. stációhoz, ami egy mesterségesen kialakított barlang. Ezzel a kör bezárul, visszaérkezünk a kiindulóponthoz, az első stációhoz.

A stációk építményei év közben üresen állnak, csupán a húsvéti időszakban kerülnek fel rá a Ruman Sándor szobrászművész által készített domborművek. A domboldalban kialakított barlang is védve van, bejáratát hétköznapokon vasráccsal zárják le. A keresztutat az ünnep idején a solymári polgárőrség tagjai figyelik, ezzel elkerülve az esetleges rongálásokat.

Két különlegesség, ami miatt mindenképp érdemes ellátogatni a solymári kálváriához: az egyik a leánykökörcsinek tavaszi pompája, a másik pedig a kilátás, ami tiszta időben páratlan látványt nyújt. A hazánkban védettnek számító növény márciusban, áprilisban nyílik. A selymesen gyapjas, ibolyaszínű virág a tavaszi hónapokban a Szél-hegy kopár, füves lejtőit is színesebbé teszi. A kehelyszerű virágok magányosan nyílnak, amelyeket szőrbunda fed be, ezzel védekezve a hideg ellen.

A növényt csak csodáljuk és fotózzuk, semmiképp se háborgassuk, tartsuk meg környezetét olyannak, amilyennek találtuk! Eszmei értéke 10 000 Ft!


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum