Április 1-jén nyitnak az Őrségi Nemzeti Park bemutatóhelyei – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van.

Rovatok

Régiók

Április 1-jén nyitnak az Őrségi Nemzeti Park bemutatóhelyei

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. március
Április 1-jét követően a hét minden napján várja látogatóit a Szalafőn található Őrségi Népi Műemlékegyüttes és a szőcei Lápok Háza – közölte hivatalos honlapján az Őrségi Nemzeti Park. Az igazgatóság munkatársai ezen a héten még végzik az állagmegóvó munkákat a szalafői épületeken, de hétvégétől már az érdeklődők vehetik birtokba a területet.

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél a porták között baromfiudvar, törpekecskék és az „Élet a kaszálógyümölcsösben” tanösvény színesíti a kínálatot. Pár száz métert haladva az átmenő úton pedig a legelésző eurázsiai vadlovak és európai bölény látványában gyönyörködhetnek a kirándulók. Az éhezők és a szomjazók a Pityerszeri csárdában találhatnak menedékre.

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei kerülnek bemutatásra, szemléletesen példázva lakóik hagyományos életmódját és kulturális örökségét.

 

A Lápok Háza környékén is a szorgos kezeké még a főszerep, annak érdekében, hogy április 1-jén mindent rendben találjanak az első látogatók. Az inetraktív kiállítás mellett bemutatják a tőzegmohás láprét élővilágát és a gyermekkel érkező családok „kincskereső játékban” vehetnek részt.

Az új fejlesztésnek köszönhetően az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be. Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és lápmegfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök készültek. A Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum