Kedvencünk a Margitsziget – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Kedvencünk a Margitsziget

Nemsokára zenél a szökőkút

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. április
Akár a Margit, akár az Árpád hídról megközelítve lépünk a Duna Pestet és Budát összekötő két legforgalmasabb hídja között elterülő Margitszigetre, mintha egy más világba csöppennénk. A kétoldalt a folyó által körülölelt 95,6 hektárnyi terület nem csupán egy átlagos, fákkal, bokrokkal beültetett nagy park, hanem sokkal több annál.

Amint magunk mögött hagyjuk a főváros lüktető fogalmát, a járművek szüntelen zaját, a rohanó, türelmetlen embereket és máris hat ránk a sétányok csöndes nyugalma, a hatalmas platánok évszázados békéje. A Margitsziget nyugalmának alighanem az egyik titka, hogy autók – kivéve a taxik és a  BKV-buszok – nem hajthatnak be, illetve csak pár száz méterig, a parkolókig. A szigeten nincsenek lakóházak, viszont két elegáns szálloda, a patinás Margitszigeti Nagyszálló és a Thermál Hotel Margitsziget nem okoz zsúfoltságot. A parkolók viszont megtelnek a nyári napokon, amikor javában működik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amely igényes műsoraival vonzza esténként a hazai és külföldi közönséget. Napközben a Hajós Alfréd Sportuszoda, illetve a Palatinus strand lehet a fő célpont, hacsak nem a népszerű futókörpálya.
Abban az időben, amikor a névadó Margit hercegnő élt itt a Domonkos-rendi apácák kolostorában, a sziget északi végében állt az esztergomi érsek vára, a ferences rendi minoriták és a premontreiek temploma és kolostora, a déli végen pedig a Szent János-lovagrend vára és ispotálya is. A Domonkos-rendi kolostor romjaival, valamint a premontreiek Szent Mihály-templomával ma is találkozhatunk szigeti sétánk során. Az ősparkot – a különleges növények sokaságát – Sándor Lipót főhercegnek, Magyarország nádorának köszönhetjük, aki gondos kertrendezési tervet indított útjára, amit halála után testvére, József nádor folytatott. Az igazi fénykor azonban a XIX. század második felében következett el, amikor Zsigmondy Vilmos fúrt kútja révén 1867 májusában 1200 méteres mélységből 43 fokos gyógyvíz tört a felszínre. Eztán József főherceg és Ybl Miklós építész tervet készített a szigetre, hogy az Budapest európai hírű fürdőszigetévé válhasson. A Margitsziget mindig is igen kedvelt helye volt a fővárosiaknak, rengeteg művészt, írót és költőt megihletett. A gyerekek kedvence például a szabadtéri Vadaskert. A Margitszigeten található az ország, több mint százéves, legöregebb és legnagyobb víztornya, igazi turisztikai látványosság. Gyönyörű a sziget közepén elterülő Japánkert is. A nyári szezon közeledtével pedig hamarosan beindítják a Margitsziget ugyancsak világraszóló látványosságát, Európa legnagyobb zenélő szökőkútját, amelynek 35 méter átmérőjű medencéjéből tíz méter magasra lövellnek fel a vízsugarak.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum