Történelmi fénykorok nyomában – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2019. március 23., szombat, Emőke napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Történelmi fénykorok nyomában

Sárvári séta

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
Vannak városok, amelyek különleges atmoszférájukkal az első pillanatban lenyűgözik az embert. Sárvár a Nyugat-Dunántúl sokarcú városa történelmi emlékeivel, a várost átszelő Rába folyóval és világhírű fürdőjével kétségtelenül ezek közé tartozik.

A római korban – sőt már előbb is – lakott település magán viseli  történelmi múltjának jegyeit. A római korban Bossiana néven ismert város az Árpád-korban lett Sárvár, illetve előbb Sársziget mezőváros, amelyet Kőszegi János nádor hozott létre. Először írásban 1288-ban említik az oklevelek, majd 1328-ban városi kiváltságokat is kapott Róbert Károly királytól. A Nádasdy-család – amely évszázadokra meghatározta Sárvár fontosságát és fejlődését – házasság révén jutott birtokon belülre. Nádasdy Tamás 1534-ben házasodott össze Kanizsai Orsolyával, s ezzel Sárvár és a többi Kanizsai-birtok is a Nádasdyak tulajdonába került. A művelt Nádasdy Tamás egyike volt annak, aki Szulejmán török szultán hódítása ellen sikeresen megvédte a várát és faluját, majd a következő évtizedekben fel is virágoztatta őket. 1534-ben iskolát alapított, nyomdát létesített, amelynek első fennmaradt termékei Sylvester János Grammatica Hungarolatina (1539) és a magyar nyelvre fordított Új Testamentum. Nagy hírnévre tett szert virágzó gyümölcsös kertje, folyamatosan gyarapodó műkincsgyűjteménye, könyvtára. A sárvári Nádasdy-várban halt meg 1556-ban a végvári harcokat megéneklő Tinódi Sebestyén.
A Nádasdyak 1534–1671 közötti másfél évszázados uralma alatt a vár a napjainkban is jellemző késő reneszánsz várkastéllyá vált. A korszak ma is rányomja bélyegét a város szerkezetére, Nádasdy Ferenc országbírót azonban a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételéért 1671-ben kivégezték, ezután Sárvár hanyatlásnak indult. A dualizmus korában azonban újra fénykorát élte, bekapcsolódott az iparosításba és 1920-ra Vas megye második legnagyobb lélekszámú településévé vált. Az uradalmat új tulajdonosa, Lajos bajor királyi herceg mintagazdasággá fejlesztette, iskolákat, kórházat alapított. A kedvező fekvésű város napjainkban a turizmus egyik nyugat-dunántúli központja. A vendégéjszakák alapján az ország hetedik legnépszerűbb települése. Az 1961-ben felfedezett gyógyvíznek köszönhetően Sárvár ma már elsősorban fürdőváros, szállodák sokasága fogadja a gyógyulni és pihenni vágyó hazai és külföldi vendégeket. Világszínvonalú fürdője mellett azonban történelmi emlékei, kulturális értékei is vonzzák a látogatókat. Legizgalmasabb látványossága a Nádasdy-vár, a könyvtár és a múzeum, a turisták számára is kihagyhatatlan program. A reneszánsz kastélynak nemcsak építészeti megoldásai, a teknőboltozatos díszterme, mennyezetfreskói, stukkói, hanem egyedülálló jelentős műgyűjteménye és a kastély eredeti berendezése is lenyűgöző.  A Nádasdy-várat körülvevő gyönyörű zöldövezet, a Várpark helyi jelentőségű védett természeti érték. 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2019 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum