Fürdőzés a sódomb alatt – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. június 20., szerda, Rafael napja van.

Rovatok

Régiók

Fürdőzés a sódomb alatt

Egerszalók „világszám”

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
Egerszalók Egertől alig hat kilométerre fekvő közel kétezer lakosú kis település, a Gyógyvizek Völgye turisztikai kistérség meghatározó tagja. Világra szóló látványosságához hasonlót a törökországi Pamukkáléban, illetve a messzi Egyesült Államokban a Yellowstone Nemzeti Parkban láthat a turista.

A föld mélyében 410 méter mélyen lévő hőforrásból 65–68 Celsius-fokos, több mint húszezer éves meleg víz tör fel, amely a domboldalon csodálatos természeti képződményt – napjainkig immár csaknem ezer négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki. A kalciumot, nátriumot, magnéziumot és metakovasavat is tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz a felszínre kerülve hirtelen lehűlve kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ami kicsapódik a domboldalra és különleges formákat, csipkézett, fehér mésztufaképződményeket hoz létre. A gyógyvizet 1961-ben fedezték fel, miközben kőolaj és földgáz után kutattak. Ásványok helyett azonban értékes termálvizet találtak, amely számos betegség enyhítésére, egyebek között ízületi és reumatikus fájdalmak csökkentésére, mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas, gyomorpanaszokra pedig ivókúra formájában ajánlott. Egerszalók 2007-ben megnyitott gyógyfürdője ma már a térség gyógyturisztikai központja. A három településből álló turisztikai kistérség – a Gyógyvizek Völgye, Demjénnel és Egerszóláttal együtt – egyre jelentősebb tényező hazánk gyógyturisztikai térképén. A Mátra és a Bükk között a Laskó-patak völgyében tényleg fantasztikus lehetőségeket találunk a kikapcsolódásra. Egerszalók a borturizmusban is jeleskedik, amit a helyiek barátságos vendégfogadással, kiváló helyi ételekkel tesznek még vonzóbbá. 
A gyönyörű fekvésű falucska különleges látnivalókkal is szolgál: egész utcányi, a XIX század elején épített barlanglakást láthatunk, a környéken pedig rejtélyes képződmények, úgynevezett kaptárkövek okoznak fejtörést,  rendeltetésükre  ugyanis még ma sincs biztos magyarázat. A domboldalakon kiemelkedő tíz- vagy akár húszmillió éves úgynevezett tufakúpokba vájt kaptárfülkék éppen úgy lehettek pogány oltárkövek, mint egyszerű méhkaptárok.


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum