Teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült ételek receptjei – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2017. június 26., hétfő, János napja van.

Rovatok

Régiók

Teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült ételek receptjei

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
A hazánkban is őshonos tönkölybúza egyike a legegészségesebb búzafajtáknak. Magasabb a fehérje- és sikértartalma, mint a többi búzának, számos, az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat tartalmaz, nagyon magas a vitamintartalma, illetve fontos kalcium-, magnézium-, szelén- és foszforforrás. A tönkölybúzaliszt esetében megkülönböztetjük az alacsony korpatartalmú finom, vagy fehér lisztet, illetve a teljes kiőrlésű változatot. A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből leggyakrabban kenyér készül, de éppúgy használhatjuk sütéshez, főzéshez, mint a fehér változatát, ugyanakkor számításba kell vennünk, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek íze kissé savanykás.

Palacsinta teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Hozzávalók (4 adag):
•    2 db tojás (nagy)
•    2,5 dl tej
•    15 dkg teljes kiőrlésű
    tönkölybúzaliszt
•    1 csipet stevia
•    2 teáskanál napraforgóolaj
    (vagy kókuszzsír)
•    1 csipet só
Elkészítés: A hozzávalókat keverjük össze egy mixer segítségével alacsony fokozaton. Ha a tészta habzik, akkor hagyjuk ülni néhány percig! Olajozzunk ki egy nagy palacsintasütőt, hevítsük fel az olajat, majd öntsünk bele egy merőkanál tésztát.  Süssük a palacsintát, amíg az alja világos barnává válik, majd fordítsuk meg! Süssük a palacsinta másik oldalát fél percig, majd tegyük egy tányérra! Ismételjük a 3. és 4. lépést, amíg el nem fogy a tészta. (Kb. 15 db átlagos méretű palacsinta készíthető ebből a mennyiségből.)   

 

Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa

Hozzávalók (12 adag):
A tésztához:
•    100 dkg teljes kiőrlésű
    tönkölybúzaliszt
•    2 db tojás
•    3 dl olívaolaj
•    12 dkg szezámmag
•    5 dkg élesztő
•    1 dl tej
•    1 csapott evőkanál cukor
•    1 evőkanál só
•    bors ízlés szerint
•    1 csokor medvehagyma
•    A kenéshez: 1 db tojás
Elkészítés: Az élesztőt a cukorral és 1 evőkanál liszttel langyos tejben felfuttatjuk. Közben a medvehagymát apróra vágjuk. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk és az összes hozzávalóval jól összedolgozzuk. Cipót formálunk és ruhával lefedve kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk. Éles késsel felkockázzuk. Sütőlappal bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Kelni hagyjuk. Tojással kenjük. Forró sütőben sütjük.

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2017 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum