XXI. Borsodi Fonó – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 24., csütörtök, Eszter napja van.

Rovatok

Régiók

XXI. Borsodi Fonó

2017. június 3–5.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
A reggeli kávé illata, az ébredező tavasz, a gyermekünk mosolya, apróságok amelyek szebbé teszik a napunkat. Vannak dolgok, amelyek egyértelműek, nem kell róla beszélni. Egy pohár bor, finom falatok, jó koncertek és egy különleges hangulatú helyszín: a Diósgyőri vár – a XXI. Borsodi Fonó. Ízek, dallamok, hangulatok, amelyek örökre megmaradnak. A „Vajdaság Paganinije”, a magyar népzenei élet leghitelesebb tolmácsolója és az etnofunk jeles hazai képviselői is itt lesznek, ahogyan a legnagyobb undergrounddívák is.

A magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel „vegyítő” zenekar, a Kerekes Band nyitja az első napot. Zenéjük egy magával ragadó világ, amely csak felfedezésre vár, és amelyben a hallgató átélheti, hogyan formálódik át a múlt a jelenben. A csapat eklektikus hangzását a pásztorfurulya, a csángók által használt koboz és a mezőségi brácsa adja. Őket követi az „ördög hegedűse”, a világzenei virtuóz, aki egy napon született Beethovennel. Lajkó Félix népzenész barátaival lép színpadra, a Muzsikás együttes tagjaival, valamint Tintér Gabriella és Csizmadia Anna énekesekkel. Az estét a fesztivál elmaradhatatlan fellépője a Csík zenekar koronázza meg. Zenei gondolataik újraformálják, a jelenkor művészetévé, élő városi folklórrá varázsolják csodás örökségünket, a magyar népzenét. Ráadásul egy koncertélménynél sokkal többet adnak: kultúrát, kalandozást a zene világába, örömöt és megnyugvást a hétköznapokban. Csík János csapata ezúttal a Sarjú Bandával együtt lép fel. A fiatal legényeket a Fölszállott a páva című műsorból ismerheti a közönség. Az első gyerek Fölszállott a páva hozta őket össze, barátságuk azóta is töretlen és megbonthatatlan. A hatfős folklórkülönítmény már most profi banda benyomását kelti. A Csík zenekarnak, valamint a fesztivál szervezőinek is fontos, hogy lehetőséget adjon ifjú, feltörekvő tehetségeknek, így örömmel üdvözöljük őket a fellépők sorában.

Lesz mit mesélni annak, aki ellátogat a Borsodi Fonóra! A fesztivál második napján fellép az extravagáns énekesnő, Pásztor Anna és csapata. A zenekar különleges színpadi látványvilága összetéveszthetetlenül egyedivé tette őket a magyar zenei életben. Mindenkor előremutat, mindenkor olyat tesz Anna és legénysége, ami a képzeletet is felülmúlja. Ezen az estén is erre számítunk! Őket követi a nemrég szólókarrierbe kezdett Sena. A „freestyle koronázatlan királynője”, megkerülhetetlen alakja a hazai kluboknak, fesztiváloknak és egyre ismertebb szerte a világon. Műfajokat, stílusokat tekintve szinte végtelen a tér, ahol mozog. Bármilyen közegben, alkalmi formációban a rá jellemző intenzitással és kísérletező kedvvel van jelen.

A Tintaló Cirkusz három napon keresztül vendégeskedik a Borsodi Fonón. A szokatlanul kicsi cirkuszban csak a gyerekek számára van férőhely! Ide bizony a szülők nem léphetnek be! Ők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozóművész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Két előadás között pedig a „Circus Mechanicus”, egy miniatűr vándorcirkusz enged betekintést a fellépők hétköznapjaiba.

A „Manó Fonóban” népi játszótér várja a gyerekeket. Ki lehet próbálni a szalmakoszorú-dobást, a kardvívást, a golyólabirintust és a célba dobást babzsákkal. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai a hagyományos kézműves mesterség fortélyaiba is beavatják az érdeklődőket. Láthatják majd hogyan dolgozik a kovács, a fazekas, a tekenővájó, a kosárfonó, a gyöngyfűző, a fafaragó és a mézeskalács-készítő. A családi játszóházban kicsik és nagyok is alkothatnak saját kezükkel készített ajándékot, amit haza is vihetnek. Lehet agyagozni, nemezelni, csuhézni, gyöngyöt fűzni. A bátrabbak beállhatnak a táncházba is, ahol a Csender zenekar, az Agyagbanda és a Számadó zenekar húzza majd a talp alá valót. A fesztivál visszatérő vendége, Miskolc büszkesége a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, akik mondhatni már házigazdái a programnak. De itt lesz a több mint hatvan éve működő Avas Néptánc Együttes is.

A „Bor utcában” bükkaljai borászok mutatkoznak be. Egy jó pohár bor mellé pedig sajtot, juhtúrós lepényt, krumplilángost, frissensülteket vagy faszénen sült kürtőskalácsot ehetnek az éhes vendégek. A „Fonó Ligetben” a gyerekek babzsákokon pihenhetnek, a „Fesztiválkocsmában” pedig a felnőttek lazíthatnak, beszélgethetnek egy ital mellett. Az estéket fényfestés teszi majd felejthetetlenné. Sötétedés után páratlan, egyedi hangulatú motívumok elevenednek meg a diósgyőri vár falain.

 

www.diosgyorivar.hu/programok

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum