Ortodox pünkösd a Bazilikában – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2018. május 22., kedd, Júlia napja van.

Rovatok

Régiók

Ortodox pünkösd a Bazilikában

Szent István Bazilika, 2017. június 11-én

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
Június 11-én, vasárnap 20 órakor az ortodox pünkösd alkalmából a Szent István Bazilikában három földrész – Afrika, Ázsia és Európa – szakrális zenei hagyományából állítja össze programját a Szent Efrém Férfikar és Palya Bea, a sokoldalú és kivételes zenei adottságú énekesnő.

Pünkösd a nyelvek ünnepe: tucatnyi különféle nyelven csendülnek hát fel a spirituális dalok, imák, himnuszok ezen az estén a világ különböző népeitől, különböző korokból és mégis egyazon pünkösdi lelkülettel. Szokolai Dongó Balázs csodálatos fúvós hangszereivel csatlakozik. Palya Bea új dalaiból is énekel majd.

Tíz éve zenélt először együtt Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar: a Harmonia terrena című Árpádházi Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, majd magyar és német fesztiválokon is többször előadták, nagy sikert aratva.

Szokolay Dongó Balázs is tíz éve találkozott a férfikarral. Akkor elkezdtek dolgozni a Bartók & folk projekten, a nagy géniusz összes férfikarát népzenei környezetükben bemutató programjukon, mely 2015-ben egy nagy sikerű CD-ben öltött testet a BMC kiadásában. A tekintélyes brit szaklap a Gramophone így ír róla: „Az egész CD a népi és a műzene lebilincselő összehangzását nyújtja, amely olykor magával ragadó, máskor provokatív.” (Richard Whitehouse – Gramophone, 2015). A Bartók-programot azóta itthon és külföldön is nagy sikerrel játsszák.

Palya Bea és Dongó tíz éve állandó zenésztársak, különböző hangversenytermek színpadok, fesztiválok, lemezek ünnepelt sztárjai. Itt volt hát az ideje, hogy a szálak összeérjenek és ez most a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) sorozatában meg is valósul: 2017. június 11-én este 8 órakor a Szent István Bazilikában az ortodox pünkösd ünnepéhez kötődő műsorban együtt lépnek majd föl.

Nyolc különböző nyelven szólalnak meg a dalok, a himnuszok, az imák, s Dongó csatlakozik ezekhez csodálatos fúvós hangszereivel és – ahogy már hagyománnyá vált – a közönség is be tud kapcsolódni két közös énekbe. Ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, cseh és bolgár ballada, hindi vallásos dal – igazi pünkösdi lelkület tölti be a gyönyörű Szent István Bazilikát ezen a vasárnap estén. A vallásos folklór mellett Palya Bea új dalaiból is énekel, s kiváló magyar mesterek (Dukay, Jeney, Szokolay) kompozíciói is elhangzanak.

 

Jegyárak: teljes árú jegy: 3500 Ft, kedvezményes (diák/nyugdíjas) 2500 Ft. Jegyek és bérletek kaphatók: www.jegymester.hu

További információ: www.szentefrem.hu


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2018 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum